Unul din cele mai frumoase orase ale lumii. Am fost de multe ori in Viena pentru perioade mai mari sau mai mici. Nu este nevoie sa va povestesc despre locurile arhicunoscute de cei mai multi dintre voi. Ma voi opri in randurile ce urmeaza la locurile mai putin umblate din acest oras si deci mai putin cunoscute. Sunt foarte multe muzee in Viena. Daca nu ai cat de cat cunostinte despre arta este pur si simplu pierdere de timp sa intri intr-un astfel de muzeu. De aceea va recomand doua muzee mai mici dar accesibile intelegerii tuturor. Unul este muzeul papusilor si jucariilor. Contine peste 600 de jucarii si foarte multe papusi. A pornit de la o colectie privata si in 1989 s-a deschis. Din pacate in prezent este inchis fiind in renovare. Nu stiu daca asta este motivul real, dar e cert ca de trei ani e tot in renovare. Langa el se afla muzeul ceasurilor cu un celebru ceas astronomic realizat de un calugar in 1769 si care functioneaza 20904 ani. Ambele se afla pe strada Schulhof langa cunoscuta Am Hof. Alt muzeu interesant este muzeul Casa Marii situat pe Fritz Grunbaumplatz intr-o fosta cazemata germana. Are un turn pentru apararea antiaeriana. Spatiu cat cuprinde. Se zice ca ar putea adaposti 30.000 de persoane. Acum adaposteste peste 100 de acvarii tip vitrina. Tot aici exista un muzeu al cafelei, unde puteti sa va delectati cu vestitele cafelute vieneze.
Cand ajungeti la Palatul Schonbrun nu ezitati sa “atacati” gradina zoologica (Tiergarten) si sa urcati pe Gloriette.
Perspectiva asupra Vienei este coplesitoare.
Intrati si la Muzeul trasurilor imperiale (Wagenburg) si nu veti regreta.
Sigur veti ajunge si la Belvedere. In apropiere se afla gradina botanica pe care nu ar trebui sa o ocoliti, chiar si pentru un mic popas. Vizitati gradina alpina in care veti gasi numeroase plante ce cresc in Alpi.
Vestitul si cunoscutul Rhodondendron sau pe limba lor Alpenrose.
Un omagiu trebuie sa aduceti compozitorului, dirijorului si violonistului Johann-Strauss fiul, titanul valsului. In parcul orasului – Stadtpark veti gasi monumentul inchinat memoriei genialului compozitor.
Viena este plina de biserici, care de care mai somtuoasa. Puteti gasi insa si cateva biserici interesante: o mica biserica armeana extrem de simpla (nici nu se compara cu biserica armeana din Bucuresti), biserica rusa si biserica greaca. Interesante sunt si stradutele din jurul lor.
INTERIOR IN BISERICA ARMEANA
MONUMENTUL INCHINAT MEMORIEI CELOR UCISI IN GENOCIDUL DIN 1915
BISERICA RUSA
BISERICA GREACA
O plimbare cu vaporul pe Dunare ne va incanta ochii. Veti avea ocazia sa treceti prin ecluza, de aceea durata plimbarii este relativ mare.
Interesant ar fi sa faceti o excursie la Bratislava cu vaporasul. Oricum pe malul Dunarii veti vedea si un templu budist.
Apoi veti vedea si o biserica catolica foarte frumoasa situata in apropierea debarcaderului in piata Mexic.
Putem face si excursii montane. Pentru aceasta trebuie sa trecem prin Grinzing si sa urcam pe serpentine pe jos sau cu autobuzul pana ajungem sus pe “munte” la Kahlenberg. O perspectiva asupra Vienei.
Se poate ajunge si pe Leopoldsberg la 425m. Aici nu am fost, dar din ce am citit pare a fi fain. La Kahlenberg am urcat pe varf la 484m.
Sunt carari peste tot si chiar sunt marcate.
Pentru a vedea pe indelete frumusetile Vienei va trebuie cel putin 7 zile. Aici nu intra in calcul vizitarea muzeelor.