La 6h30 hai la micul dejun si apoi, fara intarziere, spre Palatul Schonbrunn . Ghidul a strans 24 de euro de la amatorii de vizita cu cateva zile inainte. Ne-a povestit ce eforturi a facut ca sa poata programa vizita. Si ca in mod miraculos muzeografii au acceptat sa deschida usile palatului la ora 8, desi programul incepe la ora 9, si ca alte grupuri de romani nu au reusit sa-si faca programare si deci au ratat Schonbrunnul . Acum pot sa spun ca in acest an Palatul este deschis pentru vizite chiar de la ora 8. Cel mai scump bilet costa 24 de euro si asigura vizitarea tuturor obiectivelor anexate palatului, muzeul trasurilor, Orangeria, etc. Nu stiu daca grupul a reusit sa faca marele tur, caci dupa vreo ora au iesit din palat. Oricum semnalez faptul ca biletele de intrare trebuie procurate din timp. Pe la 9 era o aglomeratie la casa de bilete de iti venea sa renunti. Grupurile de turisti veneau valuri, valuri, autocare peste autocare era un balamuc in toata splendoarea, dar bine organizat. Noi am facut catava pasi prin gradina palatului, am „admirat” faptul ca homeless-ii au voie sa doarma noaptea pe bancile parcului. Am trecut si pe la porumbeii voiajori de rasa austriaca, ne-am odihnit si am respirat aer curat.
Se facu ora si hai la autocar. O carmim spre Bratislava. Trecem pe la Biserica Incoronarii Mariei Tereza si inaintam spre centru.
Aglomeratie mare, restaurantele pline, lipsa toalete. Ne retragem spre autocar, caci ora de gratie a trecut. Mergem spre Ungaria si facem intai Esztergom, resedinta primatului catolic. Catedrala Catolica este foarte frumoasa, are tezaur, cripta, se pare ca este cea mai mare din Ungaria.
De la catedrala se deschide o priveliste deosebita asupra orasului si Dunarii .
Trecem pe langa Visegrad si privim spre inaltimi castelul.
Suntem in intarziere, la ora 20 incepe croazierea pe Dunare. Asa ca la Szentendre nu stationam decat 30 de minute. Extrem de putin . Noi am facut ,anterior, acest mic orasel intr-o zi. Au pierdut cei care nu au fost aici, adica majoritatea grupului. Ajungem si la Budapesta, ne plimbam in sus si in jos pe faleza Dunarii pentru ca nu am putut intra la cheiul de plecare. In sfarsit se rezolva, prin parcurgerea pe jos a unui kilometru de la autocar la cheu. O parte din grup a achitat 18 euro si a beneficiat chipurile de o cina festiva. Doua grupuri Omnia au atacat bucatele. Inghesuiala, coate, mancare putina, o placere ce mai. Noi am luat un pahar de sampanie si ne-am bucurat de circuitul de traditie pe Dunare. Privelistea este deosebita, daca prinzi si inserarea. Dupa atata veselie ajungem si la hotelul Ibis Aero.
Maine spre patrie.