Ne aflam in ziua a sasea a excursiei noastre, miercuri 15.06.2016. Astazi este zi de manastiri si trecerea granitei in Azerbaidjan. Nu stiu de ce se face o inversare in program si incepem cu ultima manastire prevazuta in programul Omnia Turism. Drumurile bune au apus, dar inca merge. La georgieni, ca si la azeri si mai putin la armeni, este un cult al vacilor (desi nu ne aflam in India) si chiar al oilor si cailor. Aceste simpatice si utile animale sunt lasate libere pe sosele si trebuie sa conduci cu maxima atentie pentru a evita un accident neplacut. Mergem la manastirea Sfintei Nino din Bodbe, aflata la doi kilometri de oraselul Sighnaghi. O manastire frumoasa si ingrijita de maicute. Loc de pelerinaj si construita in secolul al IX-lea.
Ne reitoarcem in interiorul Georgiei, pret de vreo 8o de kilometri si admiram Manastirea Alaverdi. Aceasta este ridicata de un asirian Josef Alaverdeli intr-un loc unde se practica inchinarea la idolul Luna, cea de pe cer, desigur. Vechime cam secolul VI.
Hai la complexul Gremi. Situat la poalele Daghestanului, cetatea face parte din patrimoniul UNESCO. Biserica Arhanghelilor este bine conservata, dar sa nu uitam ca a fost ridicata la anul 1565.
Am bifat si ultimul obiectiv din aceasta etapa georgiana si ne indreptam spre vama Lagodekhi. Aici simpatica Elena se desparte de noi si apare domnul Iasin, reprezentantul firmei azere GEO care ne-a asigurat viza pentru Azerbaidjan. La georgieni lucrurile merg repede, dar la azeri vamesii si granicerii din Balakan ne pun sa dam jos bagajele pentru control, iar pe noi ne fotografiaza, asa ca trece o ora pana trecem de portile marete ale punctului de frontiera. Ghidul azer, un baiat dragut, ca sa ne mai imbuneze spune si s-a tinut de cuvant ca ne ofera din partea casei o sticla de apa in fiecare zi petrecuta in Azer. Si peste asta ne ofera si unele intrari gratuite la muzeele de pe parcursul calatoriei. Ospitalitate? Inteligenta manageriala? Oricum ar fi un gest elegant si nu din calea afara de costisitor. Agentiile noastre de turism banuiesc ca procedeaza la fel cu turistii care mai viziteaza Romania. Sau ma insel!?
In vreo doua ore suntem la hotelul din Sheki. De departe cel mai bun hotel in care am fost cazati in aceasta excursie. Hotel de cinci stele de super lux.