Astazi, luni 13.06.2016, am intrat cu adevarat in programul excursiei. Bulgaria si Turcia au fost tari de tranzit. O surpriza placuta la hotel se afla ghidul georgian, domnisoara Elena, ghid care ne-a insotit pe tot parcursul pana la intrarea in Azerbaidjan. Autocarul se misca putin spre centrul orasului Batumi si ne oprim pentru a vizita un McDonald’s. De ce oare? Credeti cumva ca la Batumi, McDonald’s are grija de sanatatea georgienilor si prepara hamburgii din carne bio? Singurul merit este cel al constructiei.
Arhitectul georgian Giorgi Khmaladze a proiectat o statie de benzina si localul restaurantului intr-un mod unic in lume. Mai invartim rotile autocarului un pic si parcam langa un lant de hoteluri de renume. Incepem plimbarica pe malul marii, observam amenajarile si admiram o statuie , de fapt doua statui, un barbat si o femeie care dau senzatia ca se interpatrund intr-un singur corp. O realizare de exceptie a unui artist georgian pe numele sau Tamar Kvesitadze. Cam greu cu consoanele astea, nu-i asa? Statuia intitulata „Statuia iubirii „ a avut la baza o poveste de dragoste, dragostea dintre doi tineri Ali si Nino, un baiat azer si o fata georgiana. Similar cu Romeo si Julieta. Statuia este realizata din otel de 8 metri inaltime si cele 7 tone ale sale sunt ghidate de un computer . Noi am vazut-o ziua.
Arata exceptional noaptea cand este luminata in diverse culori. Daca vreti sa urmariti un mic filmulet accesati „Ali si Nino” . Soarele straluceste si noi nu avem niciun lari. Adica banii georgieni. Gasim o banca, dam navala tot grupul, schimbam dolarii sau euro, bem apa rece din sediu si a mai trecut ceva vreme. Mai dam o raita prin oras vedem si turnul cu ceas,
cladirea operei
hoteluri,
monumentul alfabetului georgian
Muntii Caucaz cu varful lor cel mai inalt din Europa, Elbrus (5642m), se disting in zarea albastra.
Unii fac plaja.
Altii au grija de far.
si uite ca 3 ore s-au scurs. La final o mica asemanare cu ceva de prin Bruxelles.
Grupul conducator, Elena, conducatorii auto , ghidul nostru decide plecarea.
Plecam spre Kutaisi, drum de circa 150 de kilometri. Intram pe drumul spre Complexul manastiresc Gelati.
Face parte din 1994 din patrimoniul mondial UNESCO. Fondata in anul 1106 are multe lucruri de valoare. Aici s-a infiintat prima Academie de studii, o performanta pentru acele vremuri.
Revenim in Kutaisi ,parcam si dupa lungi discutii , ghidul se hotaraste sa respecte programul excursiei si sa asigure catorva doamne vizitarea Catedralei Bagrati.
Catedrala este un monument foarte important, aflata si ea in patrimoniul UNESCO.
In centrul orasului Kutaisi o interesanta fantana arteziana.
Veteranii se delecteaza cu o cafea.
Aceasta vizita a mai produs o intarziere, datorata in mare parte ghidului care nu a reusit sa clarifice un lucru elementar, ora de intalnire la autocar. Asa ca am asteptat sa se soseasca si cei plecati la piata sau magazine.
In sfarsit plecam spre Gori, alti 150 de kilometri. Neplanificarea timpului de catre ghid a condus la vizitarea Casei memoriale V.I.Stalin si a celebrului vagon C.F. cu care calatorea noaptea.
Acum poate mai interesant era sa vizitam cetatea fortificata din Gori, dar cum nu era trecuta in program nu putem face obiectiuni.
Elena, ghidul georgian a dat si el dovada de nesiguranta in orientarea catre Gori. Ne multumim cu atat si plecam spre Tiblisi. Dupa vreo 90 de kilometri ajungem tarziu in noapte la hotel. Noroc ca hotelul este foarte bun cu o pozitie frumoasa si o camera enorma. Este construit in stanca. Maine, toata ziua este alocata vizitarii capitalei Georgiei.
P.S.Fotografiile din Gori sunt preluate de pe net, fiind libere de sarcini „economice”.