Veteranul 1 cu Star Holiday la Sarbatoarea verzei. Episodul II.

Pe la vreo 12 ajungem in Dumbrava la Muzeul Etnografic Astra. Muzeul se intinde pe o suprafata de  96 de hectare cu 10 kilometri de alei.Oare cat timp iti trebuie sa vezi toate cele 300 de cladiri gazduite de muzeu? Biletele nu sunt prea scumpe, 12 lei pentru veterani si 25 pentru poporul muncitor. Conducatorii institutiei au gasit si o forma atractiva pentru cei din Sibiu si anume intrare anuala pe baza de abonament. Avem la dispozitie cam o ora si jumatate pentru vizita si masa. Deci facem o scurta plimbarica deranjand ratele si gastele bastinase si ne oprim la un restaurant.

O luam din loc spre satul Hosman in ideea de a vizita Moara Veche. Dar, vorba unui clasic in viata “ghinion”, proprietarul a informat ghidul ca nu stiu ce piesa de la moara este stricata si deci nu avem ce sa vedem. Satul Hosman este situat pe valea Hartibaciului la 25 km de Sibiu. Aici nu mai sunt decat sase sasi si mai multi romi. Biserica evanghelica fortificata Sf. Pavel a ramas in picioare peste veacuri, fiind ridicata in secolul 13. Mai multe asociatii se ocupa de atragerea tineretului la intalniri anuale sau la realizarea unui Hosman durabil. Sunt inca multe de facut pentru reabilitarea bisericii si a turnului.  O va face cineva?

Pe net am gasit si cateva date despre moara cea veche accesibile cititorului pe: https://www.moara-veche.ro

Adrian, ghidul nostru, ne anunta o alta modificare in program. Mergem astazi si la Mosna pentru a participa la Sarbatoarea verzei. Localitatea Mosna se afla la 10 km de Medias. La Mosna bairam mare, strada principala a comunei este inchisa circulatiei auto. Comuna este atestata din anul 1283. Aici ar mai locui vreo 10 sasi. Sarbatoarea verzei organizata cu mult fast de primaria locala a atras un numar mare de localnici. Gratare, bere, jucarii, varza, prajituri,toate de-a valma si colac peste pupaza mare concert in buricul comunei, ceva de genul la care plateste primaria PSD si participa Tudor Chirila. Unele doamne din comuna au pregatit prajituri foarte gustoase si chiar placinte cu varza la pretul „fiecare cat il lasa inima”. Adrian foarte saritor reuseste sa gaseasca custodele bisericii evanghelice fortificate si reusim sa o vedem in toata splendoarea ei. Construita pe la 1480 este mult mai mare ca alte biserici evanghelice din zona. Are si un turn al slaninei, dar aici nu mai era nimic , oaspetii de onoare ai primariei au devorat slanina inainte de a ajunge noi. Alt „ghinion”.

Se lasa seara si pe intuneric ne indreptam spre Medias pentru cazare si odihna. Aflu , intors acasa, ca si la Frumoasa in Harghita a fost organizat la concurenta cu Mosna o sarbatoare a verzei. In episodul urmator vizita la Medias si la Viscri.

About veteranul1