Se apropie si 26/27 octombrie, zile in care avem programata o mica excursie prin tara vecina si prietena Bulgaria cu tinta una din capitalele culturale europeane ale anului 2019, orasul Plovdiv.
Primesc un e-mail de la agentie prin care mi se comunica numele ghidului si numarul sau de telefon, numele conducatorului auto si numarul sau de telefon si numarul autocarului. De asemenea primesc si o foto cu locul de intalnire, diagrama locurilor din autocar si numele excursionistilor si planul excursiei. Ghidul excursiei se nimereste a fi simpaticul Adrian cel cu care fusesem si la Sarbatoarea verzei de la Mosna.
Sambata, 26 octombrie, ne aflam la ora 6 in Piata Victoriei pentru imbarcare. Surpriza conducatorul auto era Florin cu care mai hoinarisem pe meleagurile Rusiei. O luam din loc si ajungem in vama pe la ora 7. Probleme ca peste tot aproape in Romania cu grupurile sanitare. Nu stiu de ce cei de la benzinarii nu asigura contra cost ,desigur, accesul la toalete. In sfarsit trecem cu bine peste acest episod si asteptam controlul la frontiera. Trecerea in Bulgaria a durat cam 35 de minute. Acum ca s-a instalat un nou prim ministru poate ca impreuna cu presedintele Iohannis si cu omologii lor din Bulgaria vor conveni sa aplice la frontiera dintre cele doua state acordul Schengen. Intrarea definitiva in spatiul Schengen european va mai dura. Ne indreptam spre Tryavna, localitate aflata la circa 140 km de Ruse. Vremea este frumoasa, drumul nu este aglomerat. Trecem pe langa Veliko Tarnovo si Florin, conducatorul auto, ne conduce cu abilitate pe un drum cu multe serpentine si ingust , prin padure, spre Tryavna. Ajungem cu bine dar nu gasim loc de parcare si atunci noi ramanem in centru, iar autocarul se retrage intr-un loc permis. Tryavna este un mic orasel a carei populatie scade de la an la an, un fenomen cunoscut si la noi. Foarte pitoresc si vesel cu multe magazine ce ofera “amintiri de neuitat”. Se zice ca ar avea 140 de cladiri declarate monumente de arhitectura. Obiective turistice importante se afla in piata centrala a orasului. Iti atrage atentia imediat Turnul cu ceas inaltat in 1814 si al carui ceas este functional si astazi.
Biserica Sf.Arhanghel Mihail se remarca si ea prin aspectul acoperisului si a inaltimii reduse. Este o biserica foarte veche datand din anul de gratie 1192. Desigur in timpul ocupatiei otomane a fost distrusa. A fost restaurata in 1819 dupa principiile ocupantilor otomani si anume nicio biserica crestina nu trebuie sa aiba inaltimea mai mare ca a moscheii. De aceea constructia incepe practic de la “subsol”. Are o bogata colectie de icoane.
Icoanele se afla la ele acasa ,daca pot spune astfel, intrucat in oras sunt multe muzee al caror exponate de baza il reprezinta icoanele. Vizitam si scoala veche cu ale ei banci cu nisip si cu nuiaua de rigoare.
Ne indreptam spre podul de piatra pietruit si usor boltit ce traverseaza raul Dryanovska.
Il traversam si intram pe o straduta pietruita cu magazine diverse si pe o parte si pe alta si cu multe indicatoare spre diverse muzee.
Timpul nu ne-a permis sa le vizitam. Interesant si neasteptat Tryarna adaposteste un muzeu al artei asiatice si africane. Si ca sa vezi localitatea este infratita cu orasul Siret de la noi. Ora H se facu si ne reintoarcem la autocar cu destinatia Plovdiv. Simpaticul ghid ne face cunoscut ca vom merge astazi si la manastirea Bacikovo pentru a avea mai mult timp la dispozitie la Plovdiv. Dar despre toate acestea in episodul urmator.