Ministerul Energiei a elaborat „Strategia energetica a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050” (inclusiv Studiu de Evaluare Adecvata pentru Strategia Energetica a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 si Raport de Mediu pentru Strategia Energetica a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050), ultima varianta ce urmeaza sa fie analizata de cei interesati si pe 15 octombrie a.c. ora 16 la UPB sa fie dezbatuta public. Mi-am aruncat un ochi peste aceasta strategie ca unul care am participat in trecut, dupa puterile mele de atunci, la instalarea in Sistemul Energetic National la vreo 20.000 de MW in centrale hidro, termo si nucleare (au fost doua: una la Strejesti, abandonata, si una la Cernavoda). Strategia asigura o lectura interesanta , ramane sa fie pusa si in practica. Am sa ma opresc putin asupra obiectivelor de investitii in sectorul de producere a energiei electrice (suna ca pe vremuri obiective de investitii,vorba ceea n-am gasit alta rima ). Realizatorii strategiei se orienteaza spre:finalizarea grupurilor 3 si 4 la CNE Cernavoda; realizarea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari; realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarnita-Lapustesti; grup energetic nou 400 MW parametrii ultrasupracritici la Turceni; Centrala Hidroelectrica Turnu-Magurele – Nicopole, 500 MW; grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu functionare flexibila, inclusiv stocarea resursei energetice in depozitul subteran Ghercesti; grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu func?ionare flexibila – Mintia; Centrala Hidroelectrica Rastolita – 35 MW; centralele hidroelectrice de pe raul Jiu – 90 MW; centralele hidroelectrice de pe raul Olt (defileu) – 145 MW. Nu prea este clar cand vor fi puse in functiune aceste obiective de investitii.
CNE Cernavoda gr.3+4.
Se afirma ca grupul nr.3 de la Cernavoda ar urma sa intre in functiune in 2030. Dupa opinia mea anul 2030 ar putea fi atins cu greu avand in vedere lipsa finantarii, durata de realizare a echipamentelor si a montajului. Vor fi probleme mari cu asigurarea fortei de munca pe parte mecanica si electrica. Insa , daca si numai daca va fi asigurata finantarea necesara, rezolvate problemele cu licitatiile cel mai tarziu pana in anul 2022, atunci cu mari eforturi e posibil sa mai avem un grup nuclear in functiune. O deosebita atentie va trebui acordata situatiei internationale nefavorabila in prezent energiei nucleare.
Despre grupul 4 nici putem sa vorbim. Nu este stabilit niciun termen de pif.
CTE Rovinari grup energetic nou de 600 MW .
Se doreste intrarea in functiune in 2021. Din cate stiu nici nu au inceput lucrarile. Este imposibil sa realizezi o astfel de investitie in doi ani. Ar fi o extraordinara performanta sa putem declara pif in 2021.
CHE Tarnita – Lapustesti
Despre acest obiectiv se discuta de prin anii ’80. Se spunea ca ar fi necesar in momentul intrarii in functiune a doua grupuri nucleare. Uite ca avem gr.1+2 de la Cernavoda si centrala de pompaj nici nu a inceput. Poate ca nici nu era necesara, dar acum se specifica ca odata intrat gr.3 nuclear in functiune trebuie musai sa avem si centrala de pompaj. Deci discutam de anul 2030. Din pacate problema cheie aici este lipsa fortei de munca calificate. Cu echipamentele si montajul lor se mai poate discuta. Constructia hidrotehnica nu va putea fi realizata cu lucratori din Romania. Poate cu muncitori din alte tari.
CTE Turceni grup energetic nou 400 MW cu parametrii ultrasupracritici
Nu este niciun termen de pif prevazut deci cine mai apuca anul de gratie 2050 va putea sa vada aceasta realizare.
CHE Turnu-Magurele – Nicopole 500 MW
La fel ca la Turceni.
CET Craiova II – grup energetic nou de 200 MW
La fel ca la Turceni.
CTE Mintia grup energetic nou de 400 MW
La fel ca la Turceni.
CHE Rastolita – 35 MW
Discutam despre un obiectiv ce urma sa faca pif-ul cu multi ani inainte. Acum nu avem un termen de pif. Daca se gaseste forta de munca am putea avea finalizarea inainte de 2030.
CHE Jiu – 90 MW
Aici cele cinci centrale sunt in stadiu avansat de constructie. Trebuie un „mic” efort si gata. Dar are cine sa-l faca? Poate de aceea nu este mentionat un termen de pif.
CHE Olt (defileu) – 145 MW
Avem si aici cinci centrale de care discutam de multi ani. Unele sunt deja in functiune, altele sunt la stadiul de inceput. Nu avem un termen de pif deci anul 2050 este fezabil.
Tot ce am mentionat mai sus sunt opinii personale si deci pot fi subiective. Daca vreti sa adanciti si celelalte aspecte ale Strategiei energetice intrati pe: http://energie.gov.ro/transparenta-decizionala/strategia-energetica-a-romaniei-2019-2030-cu-perspectiva-anului-2050/