Armenesti 8 noiembrie 2024.
Azerbaidjanul distruge întreg satul armean din Karabakh
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=121148
……………………
Patinatoarea artistica Evgenia Medvedeva a explicat de ce si-a schimbat numele de familie armean
Vicecampioana Jocurilor Olimpice din 2018 la patinaj artistic, Evgenia Medvedeva, a declarat într-un interviu cu Ksenia Sobchak ca în copilarie a fost agresata pentru numele de familie al tatalui ei, Babasyan.
Patinatoarea si-a început cariera sportiva sub numele de familie Babasyan, dupa ce s-a alaturat grupului lui Eteri Tutberidze, a luat numele de familie al bunicii sale materne pentru a „face viata mai usoara”.
„Tatal meu nu a luat parte la viata mea. Ne-am vazut de câteva ori, desigur. Dar nu am ajutat cu niciun mijloc – cumva am facut-o toti singuri. Si când ne-am dus sa studiem [patinaj artistic] cu Eteri Georgievna [Tutberidze], ne-am gândit ca probabil ar fi mai bine sa ne schimbam numele de familie, pentru ca asta este situatia vietii. Acum ca am crescut, cred – Evgenia Medvedeva… Ei bine, ar fi trebuit sa ma gândesc la asta. Este frumos si memorabil.
Apropo, nu am mai vorbit niciodata despre asta. Pentru ca în copilarie am fost foarte agresat pentru numele meu de familie. O, ce greu mi-a fost… Se pare ca din cauza faptului ca eram foarte mic, firav, lipsit de aparare, mi-au luat-o. Si numele meu de familie a fost dat departe. Au sunat-o doar de parca ar fi fost o insulta. E ca si cum ai spune „idiot”. Adica a fost doar un cuvânt amuzant pentru ei. „Babasyanya, Babasyanya, ce esti, Masyanya-Babasyanya?” De câteva ori, bineînteles, am auzit anumite afirmatii adresate mie în functie de nationalitate, dar am facut urechea surda pentru ca era pura invidie. Asa vreau sa gândesc.
Acum iau totul absolut calm. Spune-i cum vrei! Dar e adevarat ca numele meu de familie este Medvedeva. Oamenii ma cunosc cu acest nume”, a spus patinatorul într-un interviu pentru Ksenia Sobchak.
Medvedeva, în vârsta de 24 de ani, este medaliata olimpica cu argint si de doua ori campioana mondiala în sportul sau.
Sursa Panorama.am
09d5fae104f0589cdfc0a0892fbc8.thumb
……………………
…………………….
DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 8 noiembrie
- În 1987 – A murit Ararat Barseghyan , dramaturg, expert în teatru, actor armean (n. 1913 ) .
S-a nascut la 22 august 1900 la Timisoara renumitul lingvist, orientalist, armenolog român, Vlad Banateanu. Dupa absolvirea Universitatii din Cernauti (1918-1923) îsi continua studiile la Londra, Paris si Dublin (1924- 1932). A studiat cu celebrii armenologi Antoine Meillet si Frédéric Macler. A predat armeana clasica (grapar) si istoria poporului armean la Universitatile din Cernauti si Bucuresti, cât si la Institutul de Istorie al Academiei Române. Moare pe 8 noiembrie 1963 la Bucuresti.
Poza; Vlad-Banateanu.png
Pe 8 noiembrie 1874 a fost dezvelita statuia lui Mihai Viteazul din Bucuresti.
Statuia ecvestra este opera sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse (1824–1887), fiind primul monument de aceasta factura din Capitala. Materialul documentar necesar pentru realizarea lucrarii a fost trimis sculptorului de catre Alexandru Odobescu si Theodor Aman.
Foto; Picture1carte postala
În 1834 pe 8 noiembrie a fost dezvelit primul monument din tarile române, „Obeliscul cu lei”,în centrul Parcului Copou din Iasi. Planurile au fost executate de catre Gheorghe Asachi.
Foto;Picture2obelisc
……………………….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 7 noiembrie
Pe 7 noiembrie 1941,Nava „Armenia” a fost scufundata de bombardamentele fortelor aeriene germane în timp ce evacuau ranitii si civilii din Crimeea . Numarul de oameni de pe nava în momentul distrugerii este incert, în anii sovietici erau mentionati 5.000 de oameni, dar în secolul XXI, cercetatorii îsi maresc numarul la 10.000.Au reusit sa se salveze numai 8 persoane. Este probabil cel mai mare naufragiu din istoria omenirii si unul dintre cele mai mari dezastre maritime.
Poza; HS_Armenia nava
Pe 7 noiembrie 2014 a avut loc inaugurarea Institutului de Armenologie din România. Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj a înfiintat Institutul de Armenologie, primul institut de studii armene din România si singurul din Europa Centrala.
S-a nascut pe 7 noiembrie 1849 la Lviv,Adolf Abrahamowicz scriitor care a scris în limba armeana, dramaturg. Mama lui era o armeana din celebra familie Antonevici din Lviv. A fost proprietar de teren, dar si-a trait viata în Lviv . A decedat pe 16 august 1899 la Torgovica.
FOTO: Adolf_Abrahamowicz1.jpg/ Portret_Adolfa_Abrahamowicza1.jpeg
A decedat pe 7 noiembrie 2008 la Constanta Simion Tavitian, o personalitate a presei dobrogene, scriitor,istoric, autor a numeroase lucrari despre istoria comunitatii armene din Romania si în special din Dobrogea. Se naste în orasul Cetatea Alba pe 3 februarie 1926, într-o familie de origine armeana. În 1940 se muta în Constanta, împreuna cu familia, în urma cedarii Basarabiei.
Poza; simion tavitian.jpeg
………………………
Prin anticariate
Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.
Astfel,azi, gasim sau nu:
Haig Acterian – Dragostea si viata in lumea teatrului
FOTO; haig-acterian-dragostea-si-viata-in-lumea-teatrului_147489.webp
……………………………
Pentru Arsen
Un ascultator întreaba: Înainte am avut tarismul nemilos, dupa aceea stalinismul crud. Ce avem azi?
Radio Erevan raspunde: Uitati-va pe calendar: vineri.
……………………
………………
SEMNAL EDITORIAL
Tessa Hofmann si Winfried K. Dallmann au scris o carte intitulata “Soarta geopolitica a Armeniei”, de 486 de pagini, care ofera o privire de ansamblu asupra celor doua milenii si jumatate de istorie a Armeniei între marile puteri rivale. În a doua parte, analizeaza istoria Artsakh, subliniind pierderile semnificative atât în ??vieti umane, cât si în integritatea teritoriala în ultimii 109 ani. Tessa Hofmann s-a nascut la 15 decembrie 1949, la Bassum , Saxonia Inferioara este cercetator în studii si sociologie armene , doctorat, cercetator la Universitatea Libera din Berlin.
465468039_2916046711895276_4865024371779243182_n
………..
Asocierea mai multor companii si organizatii formal independente, situate în aceeasi zona geografica/regiune, care au productii similare sau contribuie la fabricarea unor produse similare” Scop: cooperare pentru a deveni mai competitivi si pentru a avea mai mult succes.
https://courrier.am/fr/l-armenie-prevoit-de-creer-des-clusters-touristiques-importants
………………….
Armeni buni, armeni rai
Cetateanul armean Armen Balian, care a luptat alaturi de trupele ucrainene împotriva fortelor ruse invadatoare, a fost retinut la Moscova si acuzat de activitate mercenara.
Balian, în vârsta de 36 de ani, a fost arestat pe aeroportul Domodedovo în octombrie la sosirea sa în capitala Rusiei si acuzat de recrutare si participare ca mercenar la un conflict armat.
Potrivit Comitetului de Investigatie, Balian a calatorit în Ucraina în noiembrie 2022 prin Moldova si s-a înrolat, participând la operatiuni militare ca parte a unitatilor de aparare teritoriala. A slujit în diferite zone de conflict, inclusiv în regiunile Donetk, Luhansk si Herson.
Balian ar fi recunoscut implicarea sa în lupte si si-a recunoscut rolul de mercenar în Ucraina. Cazul împotriva lui este înca în curs de ancheta si mai multe detalii nu au fost înca dezvaluite.
Sursa:azatutyun.am
………………………