Am ajuns la concluzia ca unele fapte petrecuta in decursul veacurilor nu sunt pe deplin cunoscute. De pilda bombardamentele aliatilor care au distrus Dresda desi din punct de vedere militar nu era necesar.
Cu 75 de ani in urma SUA si Marea Britanie au lansat intre 13 si 15 februarie 1945 bombardamente dure impotriva orasului Dresda. Se afirma ca au fost circa 25.000 de morti in cadrul populatiei civile. Potrivit datelor istorice din vechiul RDG ar fi fost chiar 35.000 de morti.Dresda fiind un obiectiv pur civil nu avea adaposturi contra bombardamentelor. Oamenii se ascundeau in pivnitele caselor. Au fost trei valuri de atacuri. Britanicii cu 773 de bombardiere au lansat 650.000 de bombe incendiare. Au urmat bombardamentele americane si britanice fiind lansate 3900 de tone de bombe.Orasul Dresda, o bijuterie a arhitecturii baroce,a fost practic distrus. Sa amintim ca in oras se aflau mii de refugiati de frica Armatei Rosii.
In amintirea victimelor Filarmonica din Dresda a interpretat „Requiem german” de Johannes Brahms. La ora 9.45 p.m. – momentul primului val de atacuri – este de asteptat ca clopotele tuturor bisericilor din Dresda sa sune.
Cand mergeti in vizita la Dresda nu uitati sa aprindeti o lumanare in memoria celor ce au cazut victima masacrului. Nici astazi nu a fost clarificata necesitatea unui astfel de bombardament asupra unui oras fara interes strategic. Rusii se aflau la mai putin de 100 de km. A fost o razbunare, a fost o necesitate?
Un filmulet poate fi accesat pe: https://www.youtube.com/watch?v=9Lg26GPJT9w&feature=emb_logo
Mai multe informatii gasiti in ziarele germane: https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/dresden-erinnert-an-kriegszerstoerung-der-stadt-vor-75-jahren-li.76018 si https://www.dw.com/ro/bombardarea-dresdei-fapte-mituri-martori-oculari/a-52363984 .