1. SORIN BACIU-EVEREST. Expeditia a mers prin Kathmandu, pana la Lukla (2.860 m altitudine) si de acolo a continuat la Nam che Bazaar. Apoi, Sorin a ajuns în tabara de baza, drum care a durat opt zile, permitand, în acelasi timp, aclimatizarea alpinistilor la altitudini mari, pentru a preveni în acest fel raul de altitudine.
Incepînd cu a doua decada a lui aprilie Sorin Baciu este în tabara de baza, la 5.380 m. În acest timp a verificat echipamentul individual, a mers pe varful Khala Pathar, 5.550 m, pe ghetar pentru a aprofunda tehnica de urcat pe scari, coarda fixa si traversat crevase. A urcat apoi cam la o treime din ghetarul Khumbu.
Cea de a doua etapa de aclimatizare dureaza 8 zile pe vârful Lobouche Peak (6.100 m) si include urcarea de doua ori pe varf, pentru antrenament si obisnuirea organismului cu lipsa de oxigen. Ii dorim in continuare sa-si realizeze visul. Sursa:
http://www.ziarulceahlaul.ro/blitz01.php
2. MONT GRANIER. Este un varf de 1933m si este considerat ca facand parte din masivul Chartreuse. Legenda spune ca in noaptea de 24 spre 25 noiembrie 1248, fatada muntelui Granier s-a prabusit. Acest lucru a provocat moartea a aproximativ 5 000 de persoane, desi aceasta cifra este dificil de evaluat. Au fost îngropate cinci parohii: Cognin, Vourey, Sf. Andrei si Saint-Granier Pérange (sau Saint-Péran). Bolovanii au ocolit de Biserica Maicii Domnului din Myans, în care calugarii se rugau Madonna Neagra. Aceasta alunecare de teren, a fost considerata in acele timpuri ca o pedeapsa de la Dumnezeu. Misterele continua si astazi. Muntele este insa foarte frumos si seamana oarecum cu Ocolasul Mare din Ceahlau.
3. ALASKA. Fred Degoulet si Benjamin Guigonnet au plecat intr-o expeditie in Alaska cu scopul declarat de a urca pe fata nordica a Mont Hunter ( 4440m) pe traseul „Moonflower Butress”, 2000m, 5b, A2, 6 si pe fata sudica a Denali ( 6194m) pe traseul „Slovak Direct”, 3000m, 5c, 6. Expeditia poate fi urmarita pe: www.freddegoulet.blogspot.com
4. CLUBUL ALPIN ELVETIAN. Anul 2009 a intrat în istoria Clubului Alpin Elvetian cu peste 359000 de înnoptari în cele 153 de refugii si cu o cifra de afaceri de circa 28 de milioane de franci elvetieni. Acesta este un nou record în istoria clubului, care în curând va sarbatori aniversarea a 150 de ani. Un alt succes este, desigur, noua cabana Monte Rosa care a fost finalizata la începutul lunii septembrie 2009. In martie a putut fi „vizitata”, dar deschiderea oficiala este planificata pentru weekendul din 10 ?i 11 iulie a.c.
Nu vreau sa fac nicio comparatie intre acest club si cel al nostru. Trec deseori prin Busteni si aproape de fiecare data pasii ma indreapta spre Caminul Alpin. Oare ce venituri o aduce Clubului Alpin Roman ? Imi aduc aminte cu nostalgie de aceasta cabana primitoare la care am stat de multe ori pe timpul studentiei. Aspectul de astazi nu te indeamna sa ramai la ea, mai ales ca nu mai are personal. Sursa :http://www.swissinfo.ch/fre/societe/Les_cabanes_de_montagne_font_un_carton.html?cid=8705348
5. EIGER AWARDS. Dupa Piolets d’Or este rândul premiilor Eiger. Acest premiu se doreste a fi un fel de Oscar al alpinismului. A fost lansat in anul 2008. Au fost premiati Ueli Steck si ghidul Edi Bohren.
Nominalizarile pentru acest an sunt: frantuzoaica Catherine Destivelle, americanul Jeff Lowe si slovenul Marko Prezelj. Premierea va avea loc în week-endul din 12 iunie a.c.
6. CHAD KELLOGG. Alpinistul Chad Kellogg a sosit la Kathmandou in Népal pentru a efectua pregatirea fizica. El vrea sa doboare recordul de viteza la ascensiunea pe Everest pe versantul sudic. Ascensiunea ar urma sa aiba loc la mijlocul lunii mai.