Juriul celei de a 23-a editii a Piolets d’Or a fost nominalizat cu ceva timp in urma in componenta:
Kazuki Amano (Japonia), (Piolet D’Or 2009) -presedinte
Michael Kennedy (SUA)(Piolet D’Or 2012)
Walery Babanow (Rusia), (Piolet D’Or 2002, Piolet D’Or 2004)
Rafal Slawinski (Canada), (Piolet D’Or 2014)
Andrej Stremfelj (Slovenia),(Piolet D’Or 1991)
Herve Barmasse (Italia), Stephane Benoist (France), Andy Houseman (Marea Britanie), Ines Papert (Germania).
Au fost selectate 58 de ascensiuni de pe tot mapamondul. De aceasta data niciun alpinist roman sau o ascensiune desfasurata in Romania nu a fost selectata, desi cred ca era posibil avand in vedere ca din Slovacia a fost selectata o traversare de iarna, solo, a muntilor Tatra. Credeti ca o traversare de iarna a Carpatilor Meridionali nu ar fi mers? In ce forma s-ar fi efectuat aceasta: viteza, solo, toate varfurile, alpinista(e), etc. Oricum este o intrebare retorica, ramane pe alta data.
Juriul a ales din cele 58 de ascensiuni nominalizate, pentru lista scurta, trei ascensiuni si anume: Traversarea Fitz Roy (3.405 m), Patagonia (Argentina), Thamserku (6.618 m), valea Khumbu (Nepal) si Hagshu (6.657 m), valea de Kisthwar (India). Unde sunt optmiarii de alta data?
Ce avem astazi? Americani, rusi si sloveni. Cine va fi castigatorul vom afla intre 9 si 12 aprilie a.c.
Salut,
Urmaresc in fiecare an desfasurarea evenimentului Piolet d’Or. Cred ca ar putea fi multe de contestat la acest eveniment si nu as vrea sa intru pe aceasta latura a discutiei. Am incercat insa ca de fiecare data sa observ partea pozitiva pe care o pomoveaza GHM cu aceste nominalizari. Arata pe de-o parte nivelul la care a ajuns astazi alpinismul, stilul care este apreciat, autenticitatea si promoveaza toate aceste lucruri. Au fost si trec in continuare pe la acest eveniment cei mai puternici alpinisti din lume si acest lucru este ca o „stampila a calitatii”.
Da, din pacate anul acesta nu a fost nici un roman ales nici macar pe lista lunga a ascensiunilor. Poate ca 2014 a fost un an mai slab la noi sau mai lipsit de inspiratie sau poate chiar de promovare.
Eu personal ma bucur ca cei din juriu sunt atenti si la ascensiuni din alte zone montane decat Himalaya, evident ca o ascensiune poate fi valoroase si daca e lipsita de numere mari (8000m, altitudine, etc). Nu as exclude deloc o posibila realizare a unei ascensiuni autentice, cu dificultati comparabile cu ce vedem la ascensiunile de anul trecut, in muntii nostri. Cred ca avem nevoie de putin mai multa viziune, perseverenta si nu in ultimul rand promovare. Noi nu mai avem publicatii de specialiate pentru alpinisti in Romania sau forumuri specializate pe asa ceva. Daca vrei cu adevarat sa intri in colimatorul celor din juriul Piolet d’Or trebuie sa te promovezi in randul lor. Nu va citi nici unul din ei ziarul Adevarul, Jurnalul National sau Romania Pitoreasca si nici nu se va uita la PRO TV ca sa te descopere pe tine alpinist roman.
Am umblat si eu ceva prin munti din afara tarii si am vazut si cunoscut alpinisti buni si foarte buni. Nu consider ca nivelul nostru tehnic este mai prejos decat al lor (poate la nivel de masa da). Cred doar ca noi alegem putin gresit muntii pe care vrem sa ii urcam si stilul in care vrem sa urcam. Si mai e un lucru… degeaba esti foarte bun in „pivnita ta”. Daca nu faci in asa fel sa cunoasca lumea ca esti bun poti fi in continuare bun pt cine trece prin pivnita ta si atat.
Performante nationale in alpinism avem si o sa tot avem (avem si un talent pt asta). Dar pt performante reale si la nivel international poate ca ar fi mai bine sa mergem si in expeditii pe munti mai putin umblati, pe rute neurcate, pe varfuri neatinse. Poate ca inca nu ne este usor sa facem acest lucru la un nivel tehnic ridicat, dar cu perseverenta se va reusi si asta.