LUXEMBURG

Am fost de cateva ori in Luxemburg si totdeauna am fost impresionat de nivelul de civilizatie si de prosperitate pe care le degaja. Nu este un oras impresionant prin arhitectura sa, neputandu-se compara cu alte capitale europene. Accesul in Luxemburg este usor. Ajungi aici pe calea aerului, cu masina sau cu trenul. Eu am sosit  cu trenul in Luxemburg, venind de la Paris. Este acum asigurata legatura cu TGV in 2 ore si 5 minute. Din gara centrala poti ajunge cu usurinta in mai toate localitatile tarii cu acelasi nume. Informatii privind mersul trenurilor gasiti aici. Cu avionul ar parea sa fie cel mai usor, dar din cate stiu noi nu avem curse directe. Daca va intereseaza acest mijloc de transport puteti sa va informati aici. Distanta de la gara centrala pana la aeroport este de 10 km. Pentru a ajunge la aeroport se poate utiliza autobuzul 16 ce trece si prin centru si costa un bilet 1,5 euro. Daca aveti bani puteti sa folositi taxiul, dar costul e pe masura: 25 de euro. Si atentie taxiurile lor nu opresc la semnalele noastre, se pot lua numai din puncte fixe cum ar fi gara, aeroport, centrul orasului. Gara nu este legata prin tren cu aeroportul (ca la noi, de altfel). Se spera ca in 2016 acest lucru sa se realizeze.

 Marea majoritate a locuitorilor sunt bilingvi: ei vorbesc si franceza si germana si multi stiu de asemenea si engleza.

Totdeauna cand am mers cu trenul am cautat sa ma cazez in apropierea garii din motive pe care cred ca nu este necesar sa le mai mentionez. Un hotel dragut se afla in imediata apropiere a garii si e cotat la patru stele.Trebuie sa precisez ca hotelurile din Luxemburg sunt destul de scumpe, dar raportul calitate pret este net favorabil acestora fata de alte hoteluri europene. Precizari aici.

Cel mai simplu mod de a vedea orasul si imprejurimile este sa utilizezi LuxembourgCard. Acesta este foarte avantajos din punct de vedere economic. Daca sunteti trei pana la cinci aproape este un chilipir. Pot fi vizitate gratis 56 de situri turistice. Amanunte aici.

 Daca mergeti la Luxemburg, iata ce trebuie sa vedeti:

 -Piata Garii, legata cu orasul vechi prin doua frumoase bulevarde, aceasta piata este un loc plin de viata, cu cafenele si hoteluri si un trafic intens;

– Piata Constitutiei care se termina deasupra vaii raului Petrusse si unde se pot vizita amenajarile subterane  numite “ cazematele Petrusse”-ei, sapate in munte;

 – Catedrala Notre Dame,  a carei constructie dateaza din secolul XVII;

– Marele Palat Ducal;

– Muzeul de Stat, unde pot fi admirate importante colectii din toate domeniile artistice si stiintifice,de la pictura la zoologie;

– Biserica Sf. Michel, construita la sfarsitul secolului X . Nu departe de Saint-Michel, dupa ce se trece Podul Palatului, se deschide panorama varfului Rocher du Bouc si o minunata priveliste. Parcul Municipal, care inconjoara orasul in partea de vest, este un loc de plimbare agreabil si umbros unde se afla muzeul Pescatore, galerie de pictura, instalat in incinta vechii vile Vauban;

–  Piata Armelor, unde se afla Palatul Municipal.

 Nu putem incheia vizitarea orasului Luxemburg fara sa facem o plimbare pe “cornisa” , plimbare facuta pe jos pentruca strazile sunt inguste si nu pot circula masini. Unul din locurile cele mai interesante de pe “cornisa”este Piata Duhului Sfant in apropierea Vechii catedrale cu acelasi nume, construita de Vauban in 1685 si este legata cu orasul nou de un viaduct la o inaltime ametitoare deasupra vaii raului Petrusse si orasul Grund cu imprejurimile sale.

Un element amuzant. Am fost uimit cum se face un schimb bancar intr-o banca din Luxemburg. Am intrat si am dat peste un perete de sticla, in spatele caruia se afla un cetatean. I-am dat niste dolari, domnul cu pricina i-a introdus intr-un tub si banii au fost absorbiti, ajungand dupa toate probabilitatile undeva la subsol. Dupa cateva clipe prin alt tub au venit banii in euro. Domnul de la ghiseu nu are nici un ban asupra lui. E un mod de a te pazi de raufacatori.

Luxemburgul poate fi vizitat intr-o zi. Merita. Totusi cel mai bine este sa calatoresti in tot ducatul. Benzina e cea mai ieftina din Comunitatea Europeana.

Tags:

About veteranul1