Armenesti 14 ianuarie 2024.
Pentru Arsen
Un ascultator întreaba: Ce este statistica ?
Radio Erevan raspunde: : Este ceva asemanator costumului de baie: arata multe, dar ascunde esentialul !
…………………………
Prin anticariate
Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.
Astfel,azi, gasim sau nu:
- Popovici Baznosanu – Calauza excursionistului in padure
Editura: Cartea Romaneasca,1937
Foto; a-popovici-baznosanu-calauza-excursionistului-in-padure_322294
………………………………………….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 14 ianuarie 2025
S-a nascut pe 14 ianuarie 1926 la Târgu-Frumos (Iasi).S-a stins din viata pe 12 ianuarie 1999 la Bucuresti, Setin Maganian, economist. A fost, înca de la reînfiintarea U.A.R., unul dintre cei mai activi membri care au contribuit la organizarea Uniunii . A fost Vicepresedinte/Secretar general al Uniunii.
FARA FOTO
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 14 ianuarie 2025
S-a nascut pe 14 ianuarie 1977 la Kasakh (Armenia), Vahagn Asatryan, personalitate militara, colonel al Fortelor Armate Armene, participant la razboiul armeano-azerbaidjan , „Erou national al Armeniei”. A decedat pe 12 octombrie 2020 la Hadrut (Artsakh).
A murit pe 14 ianuarie 1949 la Tbilisi,Gabriel Ter-Mikelyan (Ter-Mikelov) , arhitect armean , profesor. S-a nascut pe 16 aprilie 1874 la Stavropol. A realizat biserica armeneasca din Yalta, Sf. Hripsime, Cladirea Colegiului Comercial din Baku unde functioneaza Filarmonica din Azerbaidjan.
Foto; vahagn asatryan.png
Foto; Gabriel_Ter-Mikelov (1).jpg
………………………..
TENIS. Avanesyan a fost învinsa de Putintseva în primul tur la Openul Australian. Scor 2-1 (4-6,7-5,6-2).
Khachanov l-a învins cu 3-0 (7-6,6-3,6-3) pe Mannarino si îl va întâlni în turul urmator pe canadianul Diallo, numarul 86 mondial.
…………………………….
ARMENIA ESTE PE LOCUL 91 DINTRE TARILE CU CEA MAI PUTERNICA ARMATA DIN LUME
Compania americana de analiza „Global Firepower” a publicat un raport care reflecta numele tarilor cu cea mai puternica armata din lume în 2025.
„Razboiul nu determina cine are dreptate, ci doar cine ramâne”. – Bertrand Russell
Drept urmare, SUA au ocupat locul 1 în lista tarilor cu cea mai puternica armata, urmate de Rusia si China, iar Turcia a ocupat locul 9.
De mentionat ca Iranul, Grecia si Armenia au fost incluse si în raport, care au ocupat locurile 16, 30 si, respectiv, 91.
România ocupa locul 51, iar Azerbaidjanul locul 60.
Compania americana de analiza „Global Firepower” a publicat un raport care reflecta numele tarilor cu cea mai puternica armata din lume în 2025.
În raport, potentialul militar al tarilor a fost luat în considerare dupa urmatoarele criterii. puterea militara, numarul de soldati, bugetul militar, fortele aeriene si marina, capacitatile logistice, progresul tehnologic si aproximativ 6 duzini de alte criterii.
Drept urmare, SUA au ocupat locul 1 în lista tarilor cu cea mai puternica armata, urmate de Rusia si China, iar Turcia a ocupat locul 9.
De mentionat ca Iranul, Grecia si Armenia au fost incluse si în raport, care au ocupat locurile 16, 30 si, respectiv, 91.
https://hraparak.am/post/5cd416c8611a964d96e0e2ca8d54faec
………………………
Sfaturi: Care este cel mai bun moment pentru a calatori în Armenia?
https://www.msn.com/en-us/news/news/content/ar-BB1rkrcX
………………………..
Armenii din Nagorno-Karabah se lupta sa se agate de identitatea lor articol de Marut Vanyan
În urma deplasarii în masa din 2023, armenii din Nagorno-Karabah s-au luptat sa-si pastreze identitatea, dialectul si cultura.
https://oc-media.org/nagorno-karabakhs-armenians-struggle-to-cling-to-their-identity/
…………………………
Turcia, Armenia si problema nerezolvata a Muntelui Ararat – articol scris de Vladimir Rozanskij
Muntele Arcei lui Noe, un simbol biblic al Armeniei antice, ramâne o problema nerezolvata în încercarile în curs de a reînvia relatiile dintre Ankara si Erevan. Turcia sustine ca armatele kurde sunt organizate pe versantii ei si nu doreste sa acorde niciun drept altora. Si Pashinyan ar dori sa îndeparteze steaguri armene pentru a nu urmari „visele trecutului”.
n (AsiaNews) – Tensiunea ramâne nerezolvata cu privire la Muntele Ararat, vechiul simbol biblic de la granita dintre Turcia si Armenia, care încearca în prezent sa-si redeschida granitele si sa restabileasca relatiile, depasind disputele legate de genocidul de la începutul secolului al XX-lea.
Turcii considera muntele proprietatea lor exclusiva, primind vulcanul drept „cadou” de la sovietici în urma cu peste un secol.
Sfânta Scriptura relateaza în cartea Genezei ca Noe a construit Chivotul din lemn dur de gofer , într-o maniera asemanatoare navelor contemporane, cu trei punti cu pereti si camere interioare, gudronând corpul în exterior si în interior.
Sunt raportate si masuratorile navei de salvare din inundatia universala, de 135 de metri lungime, 25 de metri latime si 15 metri înaltime, iar studentii de la Universitatea din Leicester au calculat ca aproximativ 70.000 de animale ar putea fi înghesuite într-o astfel de capacitate de încarcatura.
Potrivit traditiei, în „a saptesprezecea zi a lunii a saptea”, chivotul a aterizat „pe Muntii Ararat”, ale caror vârfuri se ridicau deasupra apelor, unde a aparut un porumbel.
Astazi, Ararat este un complex montan mare care se întinde pe o suprafata de 130 de kilometri între Iran si Armenia, în timp ce partea principala cu cele doua vârfuri înzapezite se afla în granitele Turciei, ridicându-se pâna la 5.165 de metri deasupra nivelului marii, peste 4.000 de metri. metri de baza întregului sistem.
Nu este doar un munte, ci un vulcan activ cu doua cratere, care a erupt ultima data în secolul al XIX-lea, când apele înghetate s-au topit în interior, provocând o explozie de caldura. Povestea Arcei lui Noe i-a fascinat mereu pe istorici, care au explorat zona mai ales din ultimele doua secole.
Pâna la începutul secolului al XIX-lea, locuitorii zonei, persi, kurzi si armeni, credeau ca este interzisa escaladarea vârfurilor sacre ale Araratului, dar în 1828 a fost semnata Pacea de la Turkmenchai între Rusia si Turcia, ca un rezultat al caruia exploratorul german Johann Parrot a reusit sa ajunga primul pe vârf.
În decursul unui secol, Chivotul a fost vazut de trei ori, de catre pastori, turci si alpinismul englez James Brice, care sustinea ca a gasit resturi lemnoase la o înaltime de 4.000 de metri. În 1916, o expeditie rusa a ajuns la Ararat, sustinând ca a gasit Chivotul în saua dintre cele doua vârfuri, în urma fotografiilor pilotului Vladimir Roskovitsky, iar în zona a venit si americanul Alexander Koor.
Materialele expeditiei s-au pierdut în timpul evenimentelor revolutionare din Rusia, apoi în 1921 Uniunea Sovietica a cedat întregul Ararat turcilor, iar accesul a fost interzis tuturor exploratorilor, desi în timpul Razboiului Rece avioanele spion americane au înconjurat vârfurile sale, monitorizând sovieticii. frontiere.
Astronautul James Irving, un crestin fervent, a dedicat câtiva ani cautarii Arcei si, potrivit zvonurilor, a gasit ramasitele acesteia în 1982, care au ramas inaccesibile din cauza interdictiei autoritatilor din Ankara, iar mai multe expeditii ulterioare au esuat.
Turcia se justifica sustinând ca pe versantii Araratului, armatele kurde au organizat chiar si un Muzeu Arca lui Noe si venereaza muntele ca fiind sacru, unind atât crestinii, cât si musulmanii si considerând zona ca apartinând lor, îl numesc pe Noe Nukh si considera ei însisi mostenitori ai povestilor biblice.
Nici din acest motiv, turcii nu vor sa acorde niciun drept altora, nu numai kurzilor, ci nici macar armenilor, carora le contesta chiar simbolul muntelui, care era deja laudat în steagul lui. Republica Sovietica Armenia si este folosita si astazi ca o imagine a gloriei armeane, în special în conflictele regionale cu Azerbaidjanul asupra celeilalte regiuni muntoase din Nagorno Karabakh.
Însusi premierul Nikol Pashinyan a sugerat eliminarea acesteia, pentru a ramâne legat de „Armenia adevarata” si pentru a nu urmari vise legate de trecutul istoric si biblic al tarii, dar misterul Chivotului continua sa arate valurile granitelor muntoase. a acestor regiuni aflate în conflict perpetuu, încercând sa gaseasca porumbelul pacii universale.
Foto: Ararat
–…………………………………
„Aliyev legitimeaza agresiunea iminenta. Oameni buni, treziti-va, sunteti în pericol sa întoarceti ultima pagina a istoriei voastre.” Articol de David Jamalyan
……………………….
Ahmadian a oferit Armeniei sa semneze un acord militar cu posibilitatea de a aduce trupe iraniene pe teritoriul RA. Armenia se confrunta cu o alegere. Intrarea trupelor iraniene în Armenia sau „garantii” de la Bruxelles? Articol de Stanislav Tarasov
………………………..
CEDO obliga Azerbaidjanul sa furnizeze informatii despre prizonierii de guerra armeni
Pâna la sfârsitul lunii ianuarie, Azerbaidjanul va furniza informatii detaliate despre prizonierii de razboi armeni tinuti în custodie. Acest lucru a fost declarat de Yeghishe Kirakosyan, oficialul armean pe probleme juridice internationale.
Potrivit datelor oficiale, Azerbaidjanul detine 23 de prizonieri de razboi de nationalitate armeana. Sapte prizonieri de guerra din Nagorno-Karabah, care se afla în Azerbaidjan, au fost deja condamnati; Alti 16 asteapta judecata. Fostii lideri din Karabakh au fost acuzati de crime deosebit de grave.
Sa ne amintim ca dupa razboiul din 2020, în total 195 de persoane sunt considerate disparute, inclusiv 175 de militari si 20 de civili. Siranush Sahakyan, reprezentantul intereselor prizonierilor de razboi armeni la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sustine ca 80 de persoane au fost disparute fortat, dar, potrivit povestii ei, Baku refuza sa ofere nicio informatie despre acestia.
Crucea Rosie Internationala a vizitat ultima data prizonierii de guerra armeni la Baku în decembrie anul trecut.
Autor: Armine Martirosyan Sursa: Corespondent ?K
????????: https://eng.kavkaz-uzel.eu/articles/65677
…………………….
CEDO obliga Azerbaidjanul sa furnizeze informatii despre prizonierii de guerra armeni
Pâna la sfârsitul lunii ianuarie, Azerbaidjanul va furniza informatii detaliate despre prizonierii de razboi armeni tinuti în custodie. Acest lucru a fost declarat de Yeghishe Kirakosyan, oficialul armean pe probleme juridice internationale.
Potrivit datelor oficiale, Azerbaidjanul detine 23 de prizonieri de razboi de nationalitate armeana. Sapte prizonieri de guerra din Nagorno-Karabah, care se afla în Azerbaidjan, au fost deja condamnati; Alti 16 asteapta judecata. Fostii lideri din Karabakh au fost acuzati de crime deosebit de grave.
Sa ne amintim ca dupa razboiul din 2020, în total 195 de persoane sunt considerate disparute, inclusiv 175 de militari si 20 de civili. Siranush Sahakyan, reprezentantul intereselor prizonierilor de razboi armeni la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sustine ca 80 de persoane au fost disparute fortat, dar, potrivit povestii ei, Baku refuza sa ofere nicio informatie despre acestia.
Crucea Rosie Internationala a vizitat ultima data prizonierii de guerra armeni la Baku în decembrie anul trecut.
Autor: Armine Martirosyan Sursa: Corespondent ?K
????????: https://eng.kavkaz-uzel.eu/articles/65677
…………………….
Opinie: Lupul Aliyev versus mielul Pashinyan: Cine va devora pe cine, este clar. Articol de Harut Sassounian
…………………………
Opinie: Lupul Aliyev versus mielul Pashinyan: Cine va devora pe cine, este clar. Articol de Harut Sassounian
…………………………
O alta formulare a maratonului ignorantei ne obliga sa reactionam. Articol de Vahe Hovhannisyan
…………………..
A FI ARMEAN ÎN AZERBAIDJAN A ÎNSEMNAT O CONDAMNARE LA MOARTE: 35 DE ANI DE LA POGROMURILE DE LA BAKU
https://hraparak.am/post/c987764279361e312e2242399fcfdbba
…………………………
Viitorul Armeniei este în pericol. Articol de Pablo Kendikian
https://www.diarioarmenia.org.ar/el-futuro-de-armenia-en-peligro/
…………………………………
Lasă un răspuns