Lacul Sevan
În Armenia din 1999, ultima duminica a lunii august a fost declarata Ziua Lacului Sevan .
Sevan este un lac de munte din Armenia, cel mai mare din Caucaz.
Sevan este situat la o altitudine de 1900 de metri; suprafata este de 1240 de kilometri patrati, adâncimea lacului ajunge la 83 de metri. În lac se varsa 28 de râuri. Lacul este de origine tectonica, iar barajul s-a format relativ recent, din cauza revarsarii de lave holocene. Sevanul este inconjurat de lanturi muntoase: nord-vest – Pambak, nord-est – Sevan si Areguni, vest si sud – lanturile Geghama si Vardenis.
Lacul Sevan aree apa dulce, suprafata apei are o culoare albastru azuriu. Mineralizarea apei este de aproximativ 700 mg/l, reziduul uscat este de 0,5 g/l.
Lacul Sevan este cunoscut pentru monumentele sale culturale si resursele de agrement situate pe litoral: izvoare minerale, aer curat, raze ultraviolete, natura frumoasa. Pe malul lacului creste o padure artificiala (pini, specii de foioase si catina).
Dintre monumentele istorice de pe coasta Sevanului, cea mai cunoscuta este Manastirea Sevanavank, situata pe o peninsula în apropierea orasului Sevan, în partea de nord-vest a lacului. Initial, manastirea era situata pe o insula, dar din cauza scaderii nivelului apei s-a format un istm, care leaga insula de pamânt. O alta manastire este situata pe versantul vestic al Ayrivank.
Satul Noraduz este situat pe malul lacului, renumit pentru cel mai mare cimitir de khachkars („khach” – cruce si „kar” – piatra), în numar de aproximativ 900 de khachkars din diferite epoci si stiluri. Exista si khachkars în satul Nerkin Getashen de pe coasta de sud. Numeroase artefacte arheologice vechi de 2000 de ani sau mai mult (unele dintre ele din epoca bronzului) au fost descoperite de când nivelul apei a scazut. Cele mai multe dintre aceste artefacte se afla în muzeele din Erevan.