JURNAL DE CALATORIE-PERIPLU EUROPEAN DE TOAMNA 2011 – 4

WIESBADEN 1 OCTOMBRIE

Din Frankfurt poti ajunge foarte usor (circa 30-40 minute cu trenul sau S-bahnul) in aceasta statiune. Daca prin statiune ne imaginam ca este ceva similar cu ceea ce avem acasa, tip Sinaia, Slanic Moldova sau Baile Felix, ne inselam amarnic. Wiesbadan este ditamai orasul. Rang inalt. Case cu cateva etaje de bun gust si evident opulenta in care sunt diverse cabinete medicale particulare, cabinete de frumusete si magazine cu marfa una si una. Si locuitorii sunt de alta specie, adica sunt mai cu staif. Tineretul insa nu e cosmopolit si nu ezita sa se aseze pe iarba verde a parcurilor orasului la plaja. Sfatul medicului este neglijat, la orele amiezii stau in plin soare. Nu stiu cum se face dar octombrie a debutat cu o vreme de vara. Fiind aici sambata 1.10 am dat in piata
primariei de un targ in toata regula cu produse taranesti, mai bine zis produse ale fermierilor din imprejurimi. Aglomeratie mare, dar si cumparaturi. Gospodinele au niste cosuri dragute in care isi pun delicatesele achizitionate.

Se mai pastreaza inca cateva izvoare cu apa termala la care ai acces in mod liber. Sunt cu apa la aproape 50 de grade si feruginoasa. Obiectivul principal il constituie fantana Kochbrunnen.

In apropiere se afla si sanatoriul vechi, Kurhaus, realizat in 1907.

Se pare ca orasul a atras si multi rusi, incat aici s-a construit o biserica ortodoxa rusa, Sfanta Elisabeta.

Cred ca s-au si stabilit rusi pe aici pentru ca exista chiar un cimitir ortodox rusesc. Am gasit aici si o biserica inchinata muntelui Bergkirche.

 Am strabatut orasul de la un cap la altul. Foarte curat. Un parc frumos amenajat cu putini alergareti” (cam trei-patru) la capatul caruia am dat peste un vechi funicular ce functioneaza de vreo suta de ani in acelasi stil, cunoscut sub numele de Nerobergbahn. Foarte interesant e faptul ca racirea instalatiei de cremaliera se face cu apa.

 Am urcat si noi cu funicularul pe colina, Neroberg (245m) ce domina orasul. In padure era amenajat un „Aventura Park”, plin de entuziasti de varste diferite.

Cladirea teatrului este mult admirata (Hessisches Staatstheater).

 Am remarcat ca din Frankfurt trenul a plecat plin. Nemtii se duceau in mici drumetii de o zi.

La intoarcere la fel, trenul plin. Circula nemtii astia nu gluma. Nu am remarcat prezenta crizei cea rea la ei. Urmeaza Parisul.

Tags:

About veteranul1