REGENSBURG, 28-30 SEPTEMBRIE
In timpul unei alte calatorii prin Europa un capitan de vas fluvial din Galati ne-a recomandat sa vadem neaparat orasul Regensburg. Domnia sa facea curse regulate pe Dunare intre Galati si Regensburg si am luat recomandarea in considerare. Si iata ca dupa vreo trei ani de la aceea recomandare soarta a facut sa poposim in acest burg de circa 150000 de locuitori. De la bun inceput trebuie sa spun ca vrednicul capitan a avut dreptate este un oras ce merita sa fie vizitat. Impresia mea dupa doua zile de sedere in Regensburg este ca aduce mult cu Sibiul nostru. Sibiul fiind insa mai mic ca dimensiuni, ma refer la partea veche a orasului. Tot orasul este dominat de gara si Dunare. Practic este imposibil sa te ratacesti, orice ai face nimeresti in una dintre cele doua locatii.
Romanii sunt si aici, unii stabiliti mai de mult (la unul din restaurante am fost serviti de o chelnarita din Timisoara, venita cei drept in 1981), iar altii cunoscuti de noi ca facand parte din tacma cersatorilor, e drept mult mai putini ca in alte parti. Am vazut doi, un muzicant si o tinerica roma.
Regensburg a avut un mare avantaj fata de celelalte orase germane, nu prea a fost bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, intrucat nu era un oras industrializat. Acest lucru a condus la conservarea vechiului centru medieval. Din 2006 face parte din patrimoniul universal UNESCO. Punctul cheie al orasului il constituie catedrala Sf. Petru, o biserica veche a carei constructie a inceput pe la 1260 si s-a finalizat in 1525.
Unul din cele mai frecventate obiective este Podul de Piatra (Steinerne Brücke) ce trece peste Dunare pe o lungime de 310m. A fost construit intre 1135 si 1146.Seamana din punct de vedere constructiv cu celebrul pod din Praga, dar nu are decat o statuie (poate or mai fi, dar o parte a podului era in reparatii).
Ca o curiozitate, dar nu ca o necesitate puteti merge si pe podul din amonte (Eiserner Steg). Ar putea fi numit podul cu lacate.
Indragostitii pun lacate pe marginile podului. Sunt lacate de toate culorile si de diverse soiuri. E un pigment de culoare.Un alt punct de interes il reprezinta biserica St. Jacob (Schottenkirche). Usa bisericii este o frumusete si pentru a fi evitate eventualele deteriorari din cauza intemperiilor a fost protejata de un acoperis de sticla.
A fost fondata de calugarii benedictini din Irlanda în anul 1090. Pentru cei care doresc sa faca Camino de aici pleaca pelerinii nemti si nu numai spre Santiago de Compostela. Este un drum de “numai” 2705km si porneste de la aceasta biserica Schottenkirche.
Sunt extraordinar de multe biserici in oras. Se spune ca ar fi cam 1200 de constructii istorice. Daca aveti timp traversati Dunarea in Stadtamhof, un cartier extrem de linistit si pitoresc. Aici am dat si peste un corn plin cu fructele sale. Alte locuri interesante sunt: Castelul Thurn und Taxis, Porta Praetoria, Teatrul din Piata Bismarck, Kolpinghaus (Casa Kolping).
Se simte criza cea rea in Regensburg? Noi nu am remarcat. Urmeaza Frankfurt.