ALBI-17 OCTOMBRIE
Regioexpresul ne poarta pe spre meleagurile natale ale lui Toulouse-Lautrec. In circa o ora de la plecarea din Toulouse sosim in Albi , un oras micut ca numar de locuitori dar deosebit de important pentru lumea catolica si pentru cei ce indragesc post-impresionistii si poate absintul.
Orasul are radacini in antichitate si ajunge in secolul in secolul al XIII-lea oras episcopal.
Viata orasului graviteaza in jurul catedralei fortificate St. Cecile si a malurilor raului Tarn.Este greu de relatat in cuvinte frumusetea orasului. El trebuie vazut, de aceea nu voi insista asupra descrierii acestuia. Interesant este faptul ca numarul turistilor straini reprezinta numai vreo 20% din totalul celor ce viziteaza localitatea.
In spate se observa Palatul Berbie. In present adaposteste muzeul Toulouse Lautrec.
Nu sunt convins, dar se pare ca Albi are in subsol ape termale.
Pictura casei a fost realizata in timpul Revolutiei Franceze
Podul vechi peste Tarn este realizat in 1035. In fundal se vede podul feroviar.
Podul mai nou este tot vechi, dar dateaza de la 1868 si este numit podul “22 august 1944”. Denumirea nu are legatura cu Albi, insemnand de fapt ziua eliberarii Parisului.
Ajungem si la casa natala a marelui pictor Henri de Toulouse-Lautrec. Iata cateva date despre viata zbuciumata a acestui pictor. Acesta s-a nascut, aici, la 24 noiembrie 1864 si a murit la 9 septembrie 1901, in varsta de 37 de ani, la castelul Malrome, situat relativ aproape de Albi. Pictorul era de origine nobila fiind fiul contelui Alphonse de Toulouse-Lautrec-Monfa (1838-1913) si al Adèle Tapié de Celeyran (1841-1930). Familia sa era una din cele mai vechi familii nobiliare din Franta, fiind descenta pe linie directa din familia contilor de Toulouse. Are o copilarie fericita, dar la varsta de 10 ani o boala grava osoasa datorata consangvinitatii parintilor il va insoti de-a lungul vietii. Oasele sale erau fragile astfel ca isi fractureaza pe rand ambele picioare si cresterea sa se opreste la inaltimea de 1,52m. Retineti, deci, ca nu era pitic, avea o talie normala doar picioarele erau prea scurte. Probabil ca acest lucru i-a influentat negativ viata, devenind alcoolic, absintul fiind bautura preferata. Creeatia sa artistica este cea care ramane si ii stabileste locul intre marii pictori ai lumii.
La cativa pasi dam de casa in care a trait navigatorul Jean Francois Galaup ,nascut in apropiere de Albi la 23 august 1741 si disparut in 1788. A participat la multe batalii navale si explorari. A plecat in ultima sa calatorie din Brest cu vasul Astrolabe in scopul de a completa descoperirile lui James Cook in oceanul Pacific. Inpreuna cu restul echipajului dispare langa insula Vanikoro din arhipelagul Santa Cruz, insulele Solomon.
Nelipsitul din orasele franceze monument al eroilor.
Ca o curiozitate aflam geamurile caselor niste papusi si un caine care ne supravegea cu atentie.
Urmeaza Belfort.