MONT DE MARSAN 14 OCTOMBRIE
La vreo ora de Bordeaux se afla un orasel interesant pe numele sau Mont de Marsan. Nu stiu de unde ramasesem cu impresia ca in acest orasel se construiesc avioanele de asalt franceze, in fapt aici este o baza militara aeriana pentru avioanele Mirage IV. Numele localitatii ne-ar indemna sa credem ca aici se afla un munte. Nici vorba. Inaltimea maxima este de circa 100m. Mont de Marsan se afla in inima Gasconiei. Ne ducem cu gandul la d’Artagnan. Celebrul muschetar nu este originar din Mont de Marsan, ci din Lupiac o localitate
aflata destul de departe la 260km.
Cum iesi din gara iti sare in ochi Arena Plumaçon. Aici se desfasoara coridele. Un bilet, cel mai scump, a costat in aceasta vara 98 de euro, locul fiind la umbra in zona la “barreras »(adica in spatele zidului mai ridicat al arenei). Acum am aflat ca sunt mai multe tipuri de lupte cu taurii. Intalnim corida clasica spaniola, novillada, cursa landaise, corida portugheza, encierro. Nu intru in amanunte. Arena are 7129 de locuri si poate fi vizitata.
In 2011 au fost organizate 10 spectacole cu tauri.
Orasul este plin de statui, cred ca se poate situa pe locul intai raportat la suprafata si numar de populatie.
Am luat-o usor spre centru. Ca o curiozitate am dat de un cabinet medical condus de o roman. Trecem prin Piata St. Roch, zisa si Piata Rosie din cauza culorii pavajului. Aici se organizeaza martea si sambata dimineata un targ de legume, flori, etc., recunoscut in toata Franta fiind clasat in cele mai bune 100 de targuri. Vedem
vechile cladiri bine pastrate sau restaurate.
Ajungem in piata primariei, Place Gen. Leclerc.
Ajungem in piata primariei, Place Gen. Leclerc Primaria orasului construita pe la 1900 in stil neoclassic.
Trecem pe o pasarela spre Donjon.
Piesa centrala a orasului o constituie Donjon Lacataye, in fapt o reuniune de case romane fortificate cu creneluri. Aici functioneaza un muzeu, sunt mai multe sculpturi, gasim zidul la care au fost impuscati cei din rezistenta.
Edilii orasului au stiut sa imbine vechile cladiri istorice cu cele noi.
Intalnim strazi cu arcade sau arcuri cum spun francezii.
Ne aflam in fata bisericii principale din oras Sainte-Marie-Madeleine[, sau pe scurt Madeleine. A fost finalizata la 1829 in stil neoclasic. Este o etapa a Camino, pe ruta Vezelay- Saint Jacques de Compostela.
Intalnim frumosul palat al prefecturii.
In oras se afla doua case fortificate de origine romana ce dateaza din secolul al XII-lea.
Ajungem in Parcul Jean Rameau (numele unui poet si romancier din zona). Aici pe malul Douze se afla parcul de 6 ha cu 80 de specii de fag (trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca sunt fagi), magnolii, o gradina japoneza destul de mica, pini, etc. In parc, cativa cetateni joaca bile, adica petanque, joc foarte raspandit in Franta avand chiar o federatie internationala. E al optulea sport in hexagon. Seamana cu un joc din copilarie , dar pe care il jucam cu nuci.
In Piata Charles de Gaulle se afla cladirea teatrului municipal.
De forma semicirculara Lavoir era de fapt o adapatoare. Cam murdar locul spre deosebire de celelalte cladiri importante.
Indepartare se vede podul intitulat pompos « Drepturile omului ».
Mont-de-Marsan mai este numit si orasul celor trei rauri, asta din cauza ca raurile Douze si Midou se unesc si
formeaza Midouze.
Cea mai frumoasa cladire din Mont de Marsan, Villa Mirasol construita in stil basco-landaise.
Urmeaza Toulouse.