BORDEAUX 12-15 OCTOMBRIE
Astazi este sarbatoare, doamna mea implineste niste anisori. Zi splendida numai buna de calatorit. Asa ca am luat un Regioexpres si plecam din La Rochelle cu destinatia Bordeaux St. Jean. Bordeaux St. Jean este
denumirea garii principale din Bordeaux. Bordeaux este un oras intins pe o suprafata de 50 kilometri patrati si este cotat ca al saselea oras al Frantei din punct de vedere al populatiei. De la bun inceput trebuie sa spun ca am fost dezamagiti de acest oras. Poate si din cauza ca am nimerit un hotel prost, din punctul nostru de vedere. Nu ma feresc sa-i dau numele pentru ca trebuie ocolit. Este vorba despre Stars Bordeaux Gare care a castigat titlul de cel mai slab hotel al sejurului nostru. Aici a trebuit sa completam o serie de formulare, ni s-a scanat pasaportul, desi achitasem cazarea cu mult timp inainte, inca de la Bucuresti. Tot aici am avut parte de o intamplare neplacuta cu care nu ne-am mai intalnit niciodata in peregrinarile noastre. In timp ce noi eram plecati, camerista a facut curat si i-a ramas cheia intepenita in broasca usii, camera ramanand intredeschisa. A ramas asa ore bune pana ne-am reintors. Nu a fost reparata broasca, nu a fost pazita camera si a mai trebuit
sa ne si mutam in alta camera. Am primit multumiri din partea receptionerului pentru ca am inteles situatia. Norocul nostru a fost ca nu ne-a disparut nimic.
Piata Victoriei reprezinta un punct nodal al orasului. Ai acces direct la gara si intreacat poti sa vezi si moscheea, acces direct la catedrala Saint Andre si in imediata apropiere se afla biserica ortodoxa romana St. Joseph. In Piata Victoriei se afla Poarta Aquitaine, realizata in 1753. Din 2005 si-au facut aparitia in piata un obelisc si doua broasta testoase. Obeliscul reprezinta un omagiu adus indeletnicirii celei mai iubite in zona, cultivarea vitei de vie. Testoasele bronzate, adica executate din bronz amintesc si ele de aceasta indeletnicire. Oricum au intrat in peisaj.
Broastele testoase sunt o atractie pentru turisti care tin mortis sa se fotografieze cu ele si mai ales sa le mangaie, astfel ca acestea au carapacea stralucitoare. E ceva asemanator cu sanii Julietei de la Verona.
Biserica ortodoxa romana Sfantul Iosif are rang de episcopie si se afla pe strada Paul Louis Lande la numarul 58-60. Nu am vizitat-o intrucat era inchisa.
In apropiera hotelului se afla Castelul Descas. Interesant este faptul ca el nu a apartinut unei familii nobiliare, ci unui negustor de vinuri mai pe intelesul nostru. Adapostea peste 1.500.000 de sticle de vin. A fost si cazinou la un moment dat. Astazi apartine primariei si nu mai poate fi vizitat.
Tot in apropierea hotelului se afla si cladirea Conservatorului care poarta numele unui mare violonist Jacques Thibaud. Acest mare violonist s-a nascut la Bordeaux si a fost coleg cu George Enescu in efortul lor de a deprinde tainile viorii la Conservatorul din Paris.
Garonne este fluviul ce desparte in doua orasul. Trafic pe el nu prea am vazut cu exceptia unui transport catre Toulouse. Pe un vas se afla botul unui avion Airbus 380 pregatit pentru asamblare. Podul de piatra este primul
pod care a unit cele doua maluri ale Garonne. El se mai numeste si Podul Napoleon. Podul de piatra are 17 arcade si o lungime de 500 de metri.
Pe strazile orasului sunt, bineinteles, si cersatori.
Mama ne urmareste si la Bordeaux.
Bordeaux are numeroase stradute care in alte locuri ar creea un aspect boem. Aici, insa, daca patrunzi pe o astfel de straduta risti sa fii incoltit de diversi indivizi, sa ti se arunce cu laturi in cap si alte lucruri „placute”. Locuitorii sunt probabil francezi dar de alte etnii.
Marele clopot este cea mai veche poarta a orasului. La origine, clopotul a apartinut unei vechi primarii.
O alta poarta este Poarta Bourgogne cunoscuta mult timp sub numele de Poarta Salinières.
Poarta Cailhau reprezinta un monument inchinat victoriei lui Charles VIII impotriva italienilor la Fornoue. Numele portii se pare ca vine de la numele unei vechi familii burgheze din Bordeaux, Cailhau.
Poarta Dijeaux are o denumire ce se zice ca provine din unirea a doua nume „porte des Gious” si „porte Jovis”, care in gascona a devenit Dijos si de aici Dijeaux. Fenomenul acesta de unire a cuvintelor este des intalnit in Franta. Intr-o alta relatare o sa va povestesc cum a rezultat numele unui oras.
Ne indreptam pasii spre Catedrala Saint Andre si Turnul Pey Berland. Catedrala e foarte veche, dateaza de pe la anul de gratie 1096. E foarte frumoasa, dar mai tot timpul in reparatii si cu cersatori postati la usi. Turnul Pey Berland a fost construit mult mai tarziu, pe la 1440, si este un prilej de ne masura fortele cu cele 231 de trepte care ne conduc in varf. Vederea este ametitoare.
Cladirea Operei este cunoscuta sub numele de Grand Théâtre si ocupa cred pozitia centrala in Bordeaux.
Monumentul Girondins este un punct de reper al orasului. Este un monument inchinat memoriei Girondinilor care au fost executati de Jacobini. Girondinii reprezentau burghezia provinciala si o parte din ei erau bordelezi. Monumentul este majestuos, are o coloana de 43 de metri si este inconjurat de statui fantana, cum s-ar zice. E un monument splendid. Pacat ca acum Parcul de distractii este amplasat in imediata sa apropiere.
Daca sunteti chititi pe cumparaturi , atunci sa stiti ca ati nimerit bine.
Palatul Rohan este astazi sediul primariei.
Palatul Parlamentului.
In piata Camille-Julian veti gasi si o bautura buna, dar si vestigii ale trecutului.
Consulatul roman este gazduit in Place de la Bourse, numarul 2 si are statut de consulat onorific, consul fiind dl. Michel BEYLOT. La acest numar sunt mai multe consulate ale unor tari cu mai putina dare de mana. De fapt sunt niste birouri. Important este ca aici se afla amplasata una dintre cele mai frumoase fantani, fantana celor 3 gratii, zisa si fantana fiicelor lui Zeus: Aglaé, Euphrosyne si Thalie. Ele au fost fructul intalnirii lui Zeus cu Eurynomé. Aglaé era considerata personificarea „splendorii”, Euphrosyne reprezenta « veselia », iar Thalie reprezenta « abundenta ». Indiferent ce personificau aceste gratii, cand am fost noi ajutau la un atingerea unui scop nobil : eradicarea cancerului de san. Sa nu uitam un lucru important, statuia a fost realizata dupa desenele lui Louis Visconti, nimeni altul decat arhitectul care a construit mormantul lui Napoleon la Domul Invalizilor din Paris.
Urmeaza Mont de Marsan.