Fructele Armeniei
Armenia este cunoscuta ca o tara însorita, cu o mare varietate de fructe. Fiecare sezon din Armenia are propriile sale fructe tipice. Sezonul fructelor începe în luna mai în Valea Araratului, când c?p?unile ?i cire?ele se coc în partea de sud a ??rii. Sezonul principal al fructelor din Armenia este toamna. In acest anotimp al anului se gasesc diferite tipuri de struguri piersici, caise, pepene verde, pepene galben, prune, rodie, mar, para, smochina, kaki.
În a doua jum?tate a lunii mai începe recoltarea caiselor. Sezonul caiselor nu este atât de lung, iar cea mai comuna perioada este sfârsitul lunii iunie, începutul lunii iulie ? Principalii furnizori de caise sunt livezile din regiunile Armavir si Ararat. Caisa este cel mai capricios dintre fructele armene. Daca primavara este grindina abundenta, cultura de caise poate fi pusa în pericol. Nu exista un fruct mai gustos si mai savuros ca aceste caise armenesti. Au parca cu totul alte calitati decat caisele obisnuite. Principalele culturi din Armenia sunt:caisele, rodiile,piersicile, strugurii, smochinele, kaki si prunele.
CAISA. Caisa sau „fructul armean” (în latina „prunus armeniaca”) este unul dintre simbolurile Armeniei. Fructele contin vitaminele B, C, H, E, P, provitamina A, fier, argint, potasiu, magneziu, fosfor. Sarurile de fier si compusii de iod contin microelemente, care sunt deosebit de abundente în soiurile de caise armenesti.
RODIA. Numele „granat” în latina înseamna „granular”. Una dintre legende spune ca rodia are 365 de seminte. Rodia, care cântareste 610 de grame, contine 330 de grame de boabe comestibile (54%). Rodia este foarte bogata în vitamine, minerale si microelemente, care sunt necesare pentru activitatea organismului. Cele patru vitamine principale ale rodiei sunt: ??C, P, B6 si B12. Vitamina C, care contine cel mai mult rodia, are o proprietate de stimulare a sistemului imunitar. Vitamina P întareste vasele de sânge, B6 – sistemul nervos, iar B12 regleaza circulatia sângelui.
PIERSICA. Piersica este unul dintre cele mai populare fructe din lume. Suculent, carnos, parfumat cu crusta sa sfarâmicioasa caracteristica, care se obisnuieste sa se manânce crud, sa se foloseasca în deserturi, sau compoturi. Uleiul de piersici este larg raspândit în medicina populara. Valoarea energetica a fructului este de aproximativ 45 kcal la 100 de grame.
SMOCHINA. Smochinele pot fi folosite atât proaspete, cât si uscate. Smochinele uscate nu îsi pierd proprietatile, toate vitaminele se pastreaza. Compozitia chimica a smochinelor este foarte diversa. Au un continut ridicat de vitamine A, C, E, PP si B. Smochinele elimina rapid senzatia de foame, umplând corpul cu vitamine. Utilizarea smochinelor reduce febra, reduce durerea în gât în ??caz de angina si alte boli. Smochinele sunt perfecte pentru combaterea tusei copiilor.
STRUGURII. Astazi sunt cunoscute peste 3000 de specii de struguri. Boabele de struguri sunt lideri în continutul de zahar, deoarece sucul de struguri contine 15 pân? la 30% zahar. De aceea vinul perfect se face din struguri. Din struguri se obtin: stafide, suc, vin, tuica, otet, ulei.
KAKI . Contine vitamina C, provitamina A, vitaminele A, P, acid citric, acid malic, precum si o serie de elemente utile. Aceste fructe sunt recomandate a fi folosite cat mai des, intrucat grupele de vitamine continute in ele stimuleaza dezvoltarea imunitatii, ceea ce ajuta la evitarea unui numar insemnat de boli.
PRUNA. Sezonul prunelor începe în august. Cunoastem multe tipuri de prune, aproximativ 2000. Difera prin marime, culoare, gust. Prunele sunt pline de minerale. Contin proteine, carbohidrati, fibre organice, potasiu, calciu, sodiu, fosfor, magneziu, crom, zinc, iod, mangan, cupru, fluor, provitamina A, B1, B2, B6, PP, vitamine C si E. Mai ales bogat în vitamina P, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, precum si la întarirea peretilor vaselor de sânge.
Sursa: materialul redactat de Nona Vanyan in armeniafly.com