Festivalului National al Vinului din Armenia

În Armenia se desfasoara in fiecare an un Festival al Vinului. Data festivalului se stabileste din 2009 în fiecare an în prima sâmbata a lunii octombrie. În acest an ziua Festivalului National al Vinului din Armenia este 1 octombrie. Se desfasoara în satul Ardeni din Vayots Dzor.
Cuvintele lui Charles Aznavour sunt mai mult decât suggestive: „Vinurile armenesti rafinate
contin tot ce se poate simti, dar nu poate fi exprimat în cuvinte…”

Istoria, care a ajuns pâna la noi de-a lungul mileniilor, marturiseste ca bucataria armeana este una dintre cele mai vechi si din timpuri imemoriale, vinul armean a fost cunoscut în întreaga lume. Soiurile de struguri armenesti, în functie de conditiile climatice, au un procent ridicat de zahar, prin urmare, se remarca printr-un continut ridicat de alcool, care contribuie la producerea de vinuri mai tari si de semidesert. Acestea sunt determinate de conditiile naturale si climatice ale Armeniei, datorita carora strugurii de aici se disting prin calitati unice. Natura a creat toate conditiile pentru obtinerea vinurilor. Colectia mondiala include vinuri usoare, moscati, madeiras, porturi.

În mod repetat, vinurile armene au dat sanse „parintilor istorici” ai vinurilor. Astfel, sherry-ul armean a câstigat la expozitia-vânzare din Spania, iar vinul de porto în Portugalia. Din cele mai vechi timpuri, Armenia a fost renumita pentru vinificatorii sai, ale caror traditii originale s-au pastrat pâna în zilele noastre. Acest lucru poate fi învatat chiar si din lucrarile unor filozofi precum Herodot si Strabon.

În anii 401-400 î.Hr., când trupele grecesti conduse de Xenofon „umblau” prin tara Nairi (unul dintre cele mai vechi nume ale Armeniei), în casele armenesti s-au rasfatat cu vin si bere.

Sapaturile efectuate în secolele XIX-XX au confirmat faptul ca în secolul al IX-lea î.Hr. Armenia era un stat axat pe productia de vin. Arheologii au descoperit în cetatea Teishebaini o pivnita de vinuri cu 480 de ulcioare, care continea aproximativ 37 de mii de decalitri de vin.

Chiar si stramosii armenilor – locuitorii unuia dintre cele mai vechi state din lume – Urartu, erau angajati în viticultura. Cronicile au pastrat dovezi ca aici s-a acordat o atentie deosebita dezvoltarii viticulturii si pomiculturii. Adesea, în informatiile istorice care au ajuns pâna la noi, este mentionata tehnologia de fabricare a vinului si a berii.

Cea mai mare parte a strugurilor este destinata producerii legendarului coniac armean, doar cantitati mici de vin armean sunt exportate în strainatate.

About veteranul1