A trecut 15 septembrie si discutiile despre votul diasporei la alegerile prezidentiale au incetat. Parca nici nu a fost vorba despre alegeri. Televiziunile, presa, Autoritatea Electorala Permanenta , guvernul si chiar parlamentul au facut multe lucruri bune pentru a determina diaspora sa incerce sa respecte cat de cat legislatia electorala din Romania . Ti-ai gasit? Cu chiu cu vai un numar de 79 .947 de cetateni ce isi zic romani s-au inscris pe listele electorale, pentru sectii 38.944, iar prin corespondenta 41.003. Am tras concluzia ca acestia sunt singurii care stiu sa scrie si sa citeasca. Dar concluzia este falsa caci ce sa vezi romanasii care doresc sa vietuiasca in Marea Britanie s-au repezit sa se inscrie pe listele britanice in numar de mai bine de 180.000, desi termenul dispus de autoritatile britanice este undeva la sfarsitul anului viitor. Deci interesul poarta fesul. Concluzia ar fi atunci ca un interes al cuiva ii mana la alegerile pentru Romania. Autoritatea Electorala Permanenta a reusit cu greu sa publice rezultatele de la alegerile europarlamentare din 26 mai. Cei care sunt curiosi sa se uite pe site-ul acestei institutii vor constata ca in tarile in care au fost acele cozi nesfarsite la sectile de votare din unele orase existau sectii in alte orase la care nu a fost aglomeratie. De aici rezulta importanta inscrierii din timp la sectia de votare din orasul unde doresti sa-ti exprimi votul. Nu s-a facut acest lucru. In privinta votului prin corespondenta ce sa mai spunem, din moment ce unii conationali locuiesc in corturi neavand, deci, o adresa precisa. Marele efort facut de patria muma a ramas fara rezultat. Ramane de vazut daca cele trei zile puse la dispozitie diasporei pentru vot vor fi suficiente pentru cei care doresc cu adevarat sa voteze.
In strainatate la alegerile europarlamentare au fost 441 sectii de vot, pentru prezidentiale se zice ca vor fi mai multe. Nu ar fi cazul ca aceste sectii sa fie deservite de autohtoni, adica de reprezentantii diasporei? Daca ar fi sa luam in calcul numarul optim de votanti pe sectie de vot , asa cum este in tara in medie o sectie la mia de locuitori, ar insemna ca in diaspora sa existe cam 3000 de sectii de vot. Am luat in calcul varianta ca in strainatate ar fi vreo 4.000.000 de romani, iar mai multe sectii ar fi necesare doar in cateva tari precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania. Nu cred reprezentantii diasporei ca ar putea pune la dispozitie propriile locuinte sau sedii ale diverselor ONG-uri sau fundatii pentru organizarea unor sectii de votare?
Prezenta la vot va fi extrem de interesanta la prezidentiale. Vor mai fi iar cozi? Despre votul electronic nu este cazul sa vorbim. USR-ul, marele sustinator al votului electronic, a dat un mare chix la alegerile pentru presedentia partidului. Din 16.000 de membri au reusit sa voteze vreo 9.000. Estonia e singura tara din lume unde votul electronic este considerat un succes. La noi nu s-a scris nimic, dar se pare ca la alegerile pentru Duma Moscovei din 8 septembrie a fost un esantion de 10.000 de persoane care au votat electronic. Observatorii straini au precizat ca rezultatele au fost bune. La cati IT-isti buni are tara noastra in viitor poate ca vom reusi si noi.
Vezi si:
http://veteranul1.ro/au-fost-fraudate-alegerile-la-europarlamentare ;http://veteranul1.ro/democrat-versus-republican;