Despre armeni. Un fruct numit rodie.

Despre armeni. Un fruct numit rodie.

In ajunul Anului Nou in bisericile ortodoxe armene , dupa liturghie, se binecuvanteaza un fruct numit rodie. In traditia armeana, rodia simbolizeaza sensul vietii, prosperitatii si abundentei. In simbolismul crestin, rodia este simbolul sangelui varsat de Isus Hristos, Invierea Domnului si diversitatea harului lui Dumnezeu. Fiecare adept al Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, participant la slujba, primeste de la preot o rodie.

Dar ce este rodia?

Rodia este un arbore mic sau arbust foios de inaltime pana la 5–8 m. In fapt, termenul de rodie reprezinta fructul, iar planta se numeste rodiu sau rodier. Rodierul este originar din Persia (sa zicem Iranul de astazi) si se cultiva in Asia Centrala, Georgia, Armenia si regiunea Mediteranei de cateva milenii. In Georgia si Armenia  intalnim cranguri de rodieri salbatici. Cultivarea rodiei are o lunga istorie in Armenia,resturi de rodie datand din anii 1000 i.e.n. au fost gasite in aceasta tara. Rodia este considerat un fruct traditional si in Israel. Este folosit in cadrul ceremoniilor de Iom Kipur si Sukkot (sarbatoarea recoltei) ce au loc in lunile septembrie – octombrie.

Rodia are importante calitati curative si anume:

Furnizeaza vitamina C, K, B9 si potasiu;
Reduce tensiunea arteriala;

Protejeaza articulatiile;

Reduce riscul aparitiei bolilor de inima;

Actioneaza in cazul maladiei Alzheimer;
Previne anemia;

Sunt cele mai bune fructe pentru diabetici;

Scad riscul de cancer la prostata si san;

Contine antioxidanti care ard grasimile si accelereaza metabolismul.

O problema apare atunci cand vrem sa desfacem o rodie. Sucul ei pateaza usor. Metoda de a scapa de aceste „neajunsuri” o gasiti pe:

 

About veteranul1