„Cu privire la prietenie si frontiere”

„Cu privire la prietenie si frontiere”

PRO MEMORIA. Mai toti românii stiu de nefastul pact Molotov-Ribbentrop, încheiat la 23 august 1939. Ma asteptam, ieri, sa vad si o reactie la continuarea acestuia Tratatul germano-sovietic „Cu privire la prietenie si frontiere” . Nu a fost cazul, asa ca prezint câteva aspecte ale acestui tratat.

Ministrul german de externe Joachim von Ribbentrop a sosit la Moscova într-o vizita oficiala la 27 septembrie 1939, pentru a participa la negocierile privind încheierea Tratatului germano-sovietic „Cu privire la prietenie si frontiere” între Germania si URSS.

Partea sovietica a fost reprezentata de Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe al URSS Molotov . La negocieri au luat parte si Stalin si plenipotentiarul sovietic în Germania, Shkvartsev, iar din partea germana ambasadorul . Mai multe protocoale secrete au fost atasate la tratat. Aceste protocoale au determinat procedura de schimb de cetateni sovietici si germani între ambele parti ale Poloniei divizate, au fixat zonele „sferelor de interes” din Europa Centrala în conformitate cu Pactul Molotov-Ribbentrop si au stabilit, de asemenea, obligatia partilor de a suprima orice „agitatie poloneza”.

Germania a acceptat oameni de origine germana, iar URSS – rusi, ucraineni, bielorusi si rusi. URSS a refuzat sa accepte refugiati de alte nationalitati (în principal evrei) si ia returnat înapoi în zona de ocupatie germana.

Potrivit acordului, guvernele URSS si ale Germaniei, dupa prabusirea fostului stat polonez, considerau ca sarcina lor exclusiv era sa restabileasca pacea si ordinea pe acest teritoriu si sa asigure o existenta pasnica popoarelor care locuiesc acolo, corespunzatoare caracteristicile lor nationale.

În timpul invaziei Poloniei, germanii au ocupat Voievodatul Lublin si partea de est a Voievodatului Varsovia, ale caror teritorii, în conformitate cu Pactul, erau în sfera intereselor Uniunii Sovietice.

Pentru a compensa URSS pentru aceste pierderi, a fost întocmit un alt protocol secret la tratat, conform caruia Lituania, cu exceptia unui mic teritoriu din regiunea Suvalki, a trecut în sfera de influenta a Uniunii Sovietice. Acest schimb a permis URSS sa ocupe Lituania la 15 iunie 1940 si sa înfiinteze RSS Lituaniana.

Negocierile au avut loc si, drept urmare , la 28 septembrie 1939,  Molotov si Ribbentrop au semnat Tratatul de prietenie si frontiera dintre Germania nazista si URSS, care a asigurat lichidarea Poloniei si a confirmat Pactul Molotov-Ribbentrop încheiat anterior (23.08.1939) . Tratatul a fost privit de Hitler doar ca o acoperire pentru pregatirile secrete pentru razboi.

Nu a fost ultimul acord, partile germane si ruse au mai completat Pactul pe 10 ianuarie 1941.

 

Dupa atacul german asupra Uniunii Sovietice din 22 iunie 1941, acest tratat, ca toate celelalte tratate sovieto-germane, a devenit invalid.

About veteranul1