Cetatile de pe Nistru episodul 1

In acest an se implinesc 100 de ani de la faurirea Romaniei Mari. Pe langa evenimentele politice, istorice, etc. propuse de mai marii nostri,m-am gandit ca ar fi cazul sa imi aduc si eu obolul. Asa ca va propun un circuit turistic in fostele teritorii ale Romaniei Mari, teritorii ce apartin astazi Ucrainei si Republicii Moldova. Ce am putea face decat a urma una din granitele naturale si anume fluviul Nistru. De-a lungul sau stramosii nostri au construit vestitele cetati: Hotin, Soroca, Tighina si Cetatea Alba. Fiecare cetate are istoria sa mai mult sau mai putin zbuciumata. Toate aceste edificii pot fi vizitate, desi drumurile sunt foarte proaste, in special pe partea ucraineana. Se organizeaza excursii si de catre agentiile de turism din Romania, dar trebuie sa faci doua vizite pentru ca itinerariile propuse nu ating in aceasi excursie toate cele patru cetati.

Nistru isi are obarsia in Carpatii ucraineni, pe pantele dealului Rozluci , in apropiere cu granita cu Polonia. Strabate Ucraina si Republica Moldova si se varsa in Marea cea Mare, adica in Marea Neagra.

Probabil ca este foarte poluat, intrucat apele sale au o culoare cenusie. La Soroca cel putin este un miros pestilential. Toate dejectiile orasului sunt deversate in apele Nistrului, nu departe de cetatea Soroca. In schimb la varsare in limanul Nistrului, apa isi schimba culoarea , influenta apelor marii fiind decisiva. De altfel este si zona cea mai atractiva a Nistrului, fiind navigabila si cu potential turistic.

Excursia trebuie sa inceapa dupa opinia mea de la Hotin, deci din Ucraina. Pornesti dimineata din Bucuresti, treci pe la Cetatea Neamtului si pe la Cetatea Sucevei , stai o ora sau mai mult in granita si seara poposesti in Cernauti. Va recomand hotelul Bucovina. Este situat intr-o zona linistita si au un mic dejun extrem de bogat. Merita sa vizitati si orasul Cernauti. Dar mai multe in episodul 2.

 

About veteranul1