Am inceput noul meu serial cu unul din cei mai cunoscuti sherpa ai Nepalului. Este un mic omagiu adus acestor oameni care au dovedit devotament si seriozitate in munca lor de a asigura accesul altora spre cele mai inalte varfuri ale planetei.
Ati putea spune ca este o parere subiectiva, dar pe masura ce veti citi randurile mele sunt convins ca imi veti da dreptate.
Cred ca putini sunt cei familiarizati cu numele Phurba Tashi, si asta dintr-un motiv foarte simplu, nepalezii nu sunt europeni sau americani, si de ce sa nu spunem sunt mai mult considerati ca niste servanti si nu ca niste alpinisti adevarati. Aceasta discriminare va este cunoscuta si dumneavoastra prin modul in care este perceputa tara noastra de catre altii care au avut sansa sa se aseze la masa bogatilor cu mult inaintea noastra. Dar sa nu divagam si sa ne concentram atentia asupra celui care este in acest moment primul alpinist al lumii domnul Phurba Tashi.
Phurba Tashi s-a nascut la 24 mai 1971 in satul Khumjung din zona Solukhumbu a Nepalului. Numele de familie este Tashi.
Evident ca tinta oricarui Sherpa este aceea de a castiga ceva bani si deci trebuie sa participe intr-un fel sau altul la expeditiile din Himalaya. Astfel Phurba Tashi s-a angajat ca bucatar la o expeditie comerciala organizata in 1997 , expeditie ce avea in vedere ascensiunea pe Everest. Marele sau noroc a fost acela ca organizatorul expeditiei era nimeni altul decat Russell Brice, neozeelandezul care a fondat una din cele mai bune companii ce asigura contra cost, desigur, ascensiunea pe varfurile himalayene. Numele de Himex este astazi cunoscut si faptului ca Russell Brice este un excelent profesionist si organizator.
Cu ochiul sau de expert Russell a sesizat aptitudinile lui Phurba Tashi si in consecinta l-a solicitat si in urmatoarea expeditie, de data asta in calitate de sherpa. Aceasta expeditie pe Cho Oyu din 1998 a deschis cariera de alpinist a lui Phurba Tashi, el ajungand pe varf la 24 septembrie. In anii urmatori datorita experientei acumulate si a meritelor sale a devenit sirdar, adica seful sherpa, si om de baza al companiei Himex.
Acest alpinist a realizat lucruri la care altii doar viseaza si a stabilit performante greu de atins in lumea alpinistilor. Cata lume stie ca a urcat de treizeci de ori optmiarii? E mult? E putin? Avem un element de referinta, cunoscutul alpinist spaniol, Juanito Oiarzabal, care a reusit sa urce doar de 26 de ori optmiarii (scopul lui declarat este de a realiza 2x14x8000). Anul 2013 a adus pentru Phurba Tashi a 21-a ascensiune pe Everest, ocazie cu care a egalat recordul de ascensiuni pe Everest al unui alt mare alpinist nepalez, Apa Sherpa, retras, insa, din activitate. Avand in vedere varsta lui Phurba este de presupus ca in curand acest record va fi doborat. Probabil ca nu in acest an pentru ca din cate stiu Phurba Tashi va conduce in toamna o expeditie pe Manaslu. Dar iata ce ascensiuni a realizat acest alpinist nepalez (observati ca folosesc cuvantul alpinist si nu sherpa pentru ca eu consider ca acesta este termenul corect) in numai 16 ani de activitate: 21x Everest, 5xCho Oyu, 3xManaslu si 1xLhotse.
In ani lucrurile s-au intamplat astfel:
1998 – Cho Oyu
1999 – Everest
2000 – Cho Oyu
2001 – Everest
2001 – Cho Oyu
2002 – 3xEverest (2 primavara si 1 toamna )
2003 – 2xEverest
2004 – Everest
2004 – Cho Oyu
2005 – Everest
2005 – Cho Oyu
2006 – Everest
2007 – 3xEverest (primavara)
2009 – 2xEverest (primavara)
2010 – 2xEverest (primavara)
2010 – Manaslu
2011 – 2xEverest (primavara)
2011 – Lhotse
2011 – Manaslu
2012 – Manaslu
2013 – 2xEverest (primavara)
Avand in vedere cele de mai sus cred ca Phurba Tashi merita din plin titlul de cal mai bun alpinist al momentului. Sa relatam si faptul ca Phurba Tashi nu uita de unde a plecat si a pus in opera in localitatea natala un Centru Cultural care are drept scop pastrarea culturii, formelor de arta si alte traditii ale populatiei Sherpa.
La baza documentarii au stat diverse articole publicate de: http://us.ekantipur.com;http://www.redirectify.com; http://www.intiraymifund.org; http://www.alpenglowexpeditions.com; http://www.ottawacitizen.com; http://www.omnilexica.com; http://www.kantipuronline.com/the-kathmandu-post; http://www.chinadaily.com.cn/; http://www.sipa.com/; http://www.penmai.com; http://www.altamontanha.com; http://articles.timesofindia.indiatimes.com; http://www.himalayandatabase.com/