Am plecat, luni, la 9:05 din Oradea cu un tren rapid si la 12:20 (ora locala) eram in Budapesta. O vreme superba in continuare, desi siturile cu prognoza meteo aratau un pic de ploaie. Ei bine nu a fost. Desi mai fusesem in Budapesta de cateva ori, era pentru a doua oara cand efectiv coboram in Keleti, prima oara parca a fost prin 1988. Oricum mult schimbata in bine. Ne-am cazat la un hotel modest, langa gara Keleti, dar cu un prêt convenabil. Am plecat, apoi, spre prima destinatie Castelul Vajdahunyad.
Am mers pe frumosul bulevard Andrassy, “dotat” cu numeroase ambasade ce sunt gazduite in cladiri superbe.
La o singura ambasada am vazut politisti maghiari. Usor, usor am ajuns in Piata Eroilor. Monumentala.
Langa ansamblul statuar, in dreapta si stanga doua cladiri impresionante, Muzeul de Arta si Palatul Expozitiilor (in reparatii). Grupul statuar adaposteste si statuia lui Mateias, poate cel mai mare rege ungar, se zice de origine romana, daca consideram ca Iancu de Hunedoara este roman.
Traversam bulevardul Gyorgy Dozsa, adica Gheorghe Doja, romanul despre care am invatat ca a condus rascoala de la Bobalna. Intram in parc si descoperim Castelul Huniazilor.
Pe partea cealalta se afla una din renumitele bai termale budapestane, Szechenyi.
Ne reintoarcem pe bulevardul Andrassy pana la Opera si apoi pe stradutele cartierului evreiesc ajungem in Rakoczi utca si la hotel.
Sfat practic: in Budapesta sunt cabine WC in care intri numai daca esti in posesia unei monezi de 100 de forinti si bineinteles daca te imping necesitatile.
Curios, dar monezile unguresti de 100 si 200 de forinti sunt emise in stilul euro. La bulgari la fel cu moneda de o leva. La romani, inca nu, din cauza originalitatii, desigur.
Am mai sesizat ca tastatura unor PC din Ungaria este adaptata pentru scrierea in maghiara. De ce pentru diacriticile limbii romane nu este posibil!? Desigur, tot din cauza originalitatii.
P.S. Am intarziat cu micul expozeu din cauza unor problem cu internetul “local”.