–
Posted on aprilie 15, 2011Posted in: CALATORII
A patra zi a fost etapa montana, sau mai bine zis speologica. Budapesta este un oras binecuvantat de soarta, Dunarea trece prin mijlocul localitatii, deoparte si de alta sunt niste munti marunti. Dealurile Budapestei, surpriza, sunt dotate cu numeroase pesteri. Am reusit sa merg in doua. Prima Pal-volgyi-barlangban este prevazuta cu multe scari si „poteci” bine amenajate. Un ghid simpatic a condus englezeste grupul organizat de germani si doi romani. Pestera nu are formatiuni geologice extraordinare, insa compenseaza prin ingustimea locurilor de trecere si denivelarile mari. Stalactitele/stalagmitele poti sa le numeri pe degetele unei singure maini. In schimb sunt prezente multe formatiuni calcaroase sub forma de ciorchine. Din ce spunea ghidul sunt circa 500 de trepte de urcat si coborat.
In cea de a doua, Szemlo-hegyi-barlang, nu sunt deloc probleme. Este atat de bine amenajata, incat si persoanele cu handicap fizic o pot vizita.
A fost refacut traseul prin pestera cu ajutorul fondurilor europene. Cu toate acestea prin pestera esti condus de ghid. Avand in vedere „pregatirea mea intelectuala” mi s-a permis sa strabat de unul singur pestera. Mai mica ca prima, se desfasoara aproape la acelasi nivel si nu are decat ingustimi si mici formatiuni calcaroase. Accesul este permis numai in prima parte a pesterii. Ea este explorata in continuare de specialistii unguri. Problema cea mai dificila este sa stii cum sa actionezi intrerupatoarele de lumina. Oana
Oa, sotia mea nu a mai mers in aceasta grota, asa ca va dati seama ce a fost in sufletul meu, singur, singurel in intunecimea pesterii. Am glumit, desigur.
Ina Inainte de a ajunge la zona pesterilor am vizitat si mormantul lui Gul-Baba, un poet turc care a trait pe aceste meleaguri.
De
pe
De De pe colina unde se afla mormantul se deschide o frumoasa perspectiva spre Dunare. E ceva inedit. Turcul care asigura vizita lacasului ne-a permis sa intram incaltati in interiorul lui. Dupa noi au „navalit” turcii.
Un grup de turci in vizita la Budapesta au gasit cu cale sa mearga si la mormantul unuia din stramosii lor.
Mai e ceva de povestit. Da, vizita la Parlament. Prieteni, Parlamentul ungar se poate vizita gratis de catre membrii comunitatii europene. Te inscrii la un grup vorbitor de engleza, franceza, germana, italiana, ti se da ora de intrare si biletul si apoi treci prin furcile caudine ale aparatului de securitate al parlamentului. Ceva apropiat de intrarea la avion. Sa nu credeti ca va plimba prin tot parlamentul, care este marisor. Intri prin lateral pe la intrarea XII, urci scara si ajungi la punctul principal al vizitei, cupola centrala sub care se afla coroana regala si sceptrul.
Un alt simbol al regalitatii, mantia regala veche de peste 1000 de ani, se afla la Muzeul National Ungar. Apoi treci printr-un coridor si ajungi sa vezi sala de sedinte.
Ghidul nu uita sa aminteasca vizitatorilor cateceva despre Ungaria Mare. Ti se mai arata locul unde fumau parlamentarii si mai ales unde isi lasau trabucele.
Cu aceasta vizita se incheie si esti condus la iesire. Merita sa acordati o parte din timpul dumneavoastra pentru aceasta vizita. Nu va ia mai mult de o ora cu tot cu procurarea biletului de intrare. Toate astea s-au intamplt ziua, dar noaptea cum o fi? Pentru a vedea cum arata Budapesta noaptea accesati aici.
Sfa Sfat practic: Daca mergeti sa vizitati pesterile luati un bilet combinat care include vizita la ambele grote. Este mai ieftin.
Pri Prietenii de la RATB-ul ungar stiu o singura limba straina si anume maghiara. Asa ca fiti atenti cand solicitati tichete/bilete din statiile de metrou sau tram/bus etc. Trebuie sa fiti convinsi ca acestia au inteles ce doriti. Altfel platiti in plus.Nu uitati in statiile tram/bus,etc chiar daca se afla la suprafata NU SE FUMEAZA.
About veteranul1
Comments Closed