Baza genetica armeana

Baza genetica armeana.

Baza genetica armeana are peste 6.000 de ani de istorie . Tot cautand prin presa armeana on-line am dat peste o chestiune extrem de interesanta si pe care nu o stiam, si poate nici dumneavoastra ,cititorii mei, nu o stiti. Potrivit Armenipress, Institutul de Biologie Moleculara al Academiei Nationale de Stiinte a efectuat o analiza comparativa a genomului complet al probelor de ADN modern si antic din Muntii Armeniei si din Balcani.

Analiza a aratat ca gena armeana difera de gena antica si moderna a populatiei din Balcani, respingând „Balcanul”, versiune, care este considerata una dintre teoriile predominante în istoriografie despre originea poporului armean.

Cercetarea a avut ca scop restabilirea continuitatii genetice a populatiei din Muntii Armeniei. Cercetarea este rezultatul colaborarii cu universitatile din Cambridge, Copenhaga, Tartu, precum si cu Academia Rusa de Stiinte.

„Problema originii sau sosirea stramosilor armenilor în Muntii Armeniei a fost mult timp un subiect de dezbatere aprinsa în comunitatea arheologilor, antropologilor, istoricilor si lingvistilor. Printre ipotezele care circula în literatura academica despre originea non-nativa a poporului armean, predomina asa-numita „teorie balcanica”, bazata pe informatiile istoricului grec antic Herodot (440 î.Hr.). Istoricul, din cauza limbajului si a uniformei lor militare, pe care o purtau în armata regelui persan Xerxes, i-a considerat pe armeni colonizatori frigieni ”, a declarat profesorul Levon Episkoposyan, coordonatorul lucrarilor stiintifice, seful laboratorului de genomica evolutiva al Institutul de Biologie Moleculara al Academiei Nationale de Stiinte a Republicii Armenia. În lipsa unor dovezi lingvistice, istorice si arheologice convingatoare, ipoteza originii balcanice a armenilor a trebuit testata folosind instrumente mai sensibile ?i mai obiective precum genetica moderna.

„Din acest punct de vedere, versiunea lui Herodot este posibila numai daca exista anumite semnale ale substratului genetic balcanic în materialul arheologic al regiunii de la Balcani pâna la Muntii Armeniei, precum si în fondul genetic al populatiei moderne, inclusiv armeni”, a spus profesorul.

Pentru a obtine dovezi genetice „scrise” ale proceselor demografice trecute, s-au comparat probe de ADN antic din zona geografica de mai sus, apartinând unor perioade secventiale cronologic (de la neolitic pâna la antichitate), cu materialul genetic al populatiei moderne a regiunii.

Ca rezultat al unei analize genomice complete, s-a dovedit ca fondul genetic al Armeniei are o istorie genetica neîntrerupta de peste 6.000 de ani. Aceasta imagine difera semnificativ de istoria demografica a altor populatii din Asia de Sud-Vest, care au fost supuse unor influente genetice externe semnificative.

„Timp de câteva milenii, la un nivel ridicat de stabilitate a fondului genetic, armenii difera chiar si de populatia din Sardinia, care multa vreme a fost considerata un izolat genetic clasic al neoliticului pâna la sfârsitul epocii bronzului, în timp ce aproape întreaga Europa continentala a fost supusa numeroaselor invazii de straini, ale c?ror impulsuri genetice au supravietuit pâna în zilele noastre. Informatiile care confirma originea indigena a armenilor din Muntii Armeniei sunt o sursa valoroasa pentru armenologii care se ocupa de problemele etnogenezei armenilor, originea si dezvoltarea culturii si limbii armene”, a spus Leon Episkoposyan.

Rezultatele cercetarii au fost publicate în revistele „Current Biology”, „Human Genetics”, „Human Biology”, „Molecular Genetics and Genomics”.

About veteranul1