Armenii din Surat
Armenii sunt raspânditi în toate colturile lumii. Astfel au ajuns sa se stabileasca si în India. Surat este unul din orasele indiene unde comunitatea armeana s-a dezvoltat.
Surat este un oras din statul Gujarat din vestul Indiei. Situat la varsarea râului Tapti , a fost odinioara un mare port maritim . Acum este al optulea oras ca populatie din India cu aproape 4,5 milioane de locuitori. Aproximativ 90% din oferta mondiala de diamante este taiata si lustruita în oras.
Armenii cred ca un membru al comunitatii din Surat, un anume Khoja Johannes Rafael, a fost responsabil pentru vânzarea diamantului Orlov catre Hovhannes Lazarian, care l-a cumparat în numele contelui Grigory Orlov (si de aici si numele). Orlov i-a daruit diamantul lui Ecaterina cea Mare, cu care a avut o relatie romantica de lunga durata. Sunt foarte multe legende legate de diamantul Orlov, în multe dintre ele apar si armenii în calitate de negustori.
Diamantul Orlov este un diamant mare de 189,62 carate, (37,924 g). El este considerat împreuna cu diamantul Florentin, diamantul Hope si diamantul verde din Dresda printre cele mai scumpe pietre pretioase din lume. Din 1967 diamantul se afla la Moscova în tezaurul din Kremlin.
Istoricii cred ca armenii au început sa se stabileasca în Surat înca din secolul al XIV-lea, când orasul era administrat de guvernatori numiti de Sultanatul Delhi. Totusi, în secolul al XVI-lea orasul a început sa fie martor la aparitia unei importante comunitati armene care era absorbita de comert si avea o viata culturala proprie.
Acesti negustori armeni din Surat vindeau bijuterii, pietre pretioase, bumbac, matase si alte produse navelor comerciale detinute de armeni din Basra si Bandar Abbas, care le exportau în Egipt, Levant, Turcia, Venetia si Livorno. Spre deosebire de altii din Asia de Vest care au venit în India fara familiile lor, precum arabii, armenii s-au mutat cu sotiile si copiii lor.
Prima biserica armeana din oras, care a fost construita probabil în secolul al XVI-lea. „Dupa un geograf armean, vechea biserica armeana de la Surat a fost distrusa de guvernatorul indian (dar nu spune când) la instigarea negustorilor turci veniti la Surat, dupa pelerinajul lor la Mecca, cu scopul de a cumpara bunuri. ”, a scris Seth.
O a doua biserica care a fost închinata Fecioarei Maria a fost construita de comunitate în 1778 si a reusit sa supravietuiasca pâna la începutul secolului al XX-lea.
Comunitatea armeana din Surat a atins apogeul sau la mijlocul secolului al XVIII-lea, cu o populatie de pâna la 200 de oameni. La acea vreme, unul dintre cei mai bogati si mai influenti armeni din oras era Khoja Minas, care detinea nave care aveau sa navigheze între Basra si Surat, ducând pietre pretioase indiene în Europa.
„Declinul si dispersarea armenilor de la Surat trebuie sa fi fost foarte rapida”, a scris Seth, adaugând ca în oras existau 33 de familii de negustori la sfârsitul secolului al XVIII-lea. Pâna în 1820, în Surat erau mai putin de 10 armeni.
Printre putinii membri supravietuitori ai comunitatii, o femeie pe nume Hripsimeh Leembruggen (nascuta Voskan) a reusit sa-si faca un nume. Fiica unui comerciant bogat, s-a casatorit cu Robert Leembruggen, un olandez care lucra pentru Compania Indiilor de Est.
Cuplul armeano-olandez nu a avut copii. La moartea ei în 1833, ea si-a lasat mostenire toata averea institutiilor religioase, educationale si caritabile armene, în principal Bisericii Armene din Madras pentru îngrijirea orfanilor.
Biserica armeana din Surat a reusit sa supravietuiasca pâna în 1907, dar serviciile regulate de rugaciune au fost întrerupte în anii 1830.
Biserica a fost darâmata în 1907 si transformata într-un loc de joaca pentru copii. Magazinele si micile cladiri rezidentiale au aparut odata cu trecerea timpului. Niciuna dintre cladirile care gazduiau comunitatea armeana din Surat nu a supravietuit.
Singura amintire a prezentei comunitatii în Surat este cimitirul armean/olandez , care are o capela mortuara bine conservata, care a fost construita probabil în 1695. Capela contine mormântul fiului lui Khoja Phanoos Kalandar.
Aceasta comoara istorica se afla în mijlocul orasului Surat.
Timpul a sters amintirile despre prezenta comunitatii armene în orasul-port, Surat. Unde or fi plecat armenii din Surat? Pare a fi un destin al armenilor de pretutindeni. Vezi:https://youtu.be/0GekFGgQmYM
Surse: Mesrovb Jacob Seth “Armenii din India de la cele mai vechi timpuri pâna în prezent 1937”
Ajay Kamalakaran “Înainte ca armenii sa înfloreasca în Bombay si Calcutta, au gasit o casa înfloritoare în Surat”
Soundcloud.com/Gujarat-tourism;en.wikipedia.org/wiki/Surat;commons.wikimedia.org:Old_Dutch_and_Armenian_Tombs_and_Cemeteries,_Surat.
Gabriel Antonie Lazarovici