Armenesti 26 mai 2023

Armenesti 26 mai 2023

Are vreo valoare “istoria”?

Ashot Melkonyan, director al Institutului de Istorie al Academiei Nationale de Stiinte, istoric, academician, a prezentat un scurt episod din istoria reala a Artsakh.

„Nu a fost nicio problema de independenta, pentru ca Artsakh era deja autodeterminat din iunie 1918, când Republica Armenia tocmai aparuse. Artsakh era deja un stat independent pâna la 25 aprilie 1920, când Artsakh s-a declarat parte a Republicii Armenia la cel de-al 9-lea Congres al Consiliului National Artsakh.

În ceea ce priveste anii sovietici, la 5 iulie 1921, Artsakh a fost anexat Azerbaidjanului sovietic prin decizia organului de partid al Biroului Caucaz. Decizia nu are forta juridica, pentru ca nu a fost o decizie a organului guvernamental, ci a unui organ de partid, si un pas impus de Azerbaidjan, înainte de independenta din 2 septembrie 1991.

La acea vreme, sesiunea extraordinara a celei de-a 20-a convocari a Regiunii Autonome Nagorno-Karabah, împreuna cu Consiliul Districtual Shahumyan, au declarat Nagorno-Karabah ca Republica independenta, în mod firesc în afara Azerbaidjanului. Cu doua zile înainte, Azerbaidjanul si-a anuntat independenta fata de URSS. Conform legislatiei Uniunii Sovietice adoptata în aprilie 1990, Artsakh ca entitate nationala de stat avea acelasi drept. Si pe aceasta baza, Artsakh a parasit Azerbaidjanul”, a mentionat Ashot Melkonyan.

Rezumând gândurile sale, istoricul academician a prezentat o alta justificare. tinând cont de faptul ca Azerbaidjanul s-a declarat succesorul Primei Republici, din care Artsakh nu facea parte, este logic sa concluzionam ca Artsakh nu a facut niciodata parte din Republica Azerbaidjan.

Sursa:168.am

Goverou Bardez: Salvarea celei mai vechi diaspore armene din lume

Goverou Bardez: Saving the Oldest Armenian Diaspora in the World

Ruinele amintirilor: Descoperirea ultimei biserici armene din Sivas

Ruins to Memories: Uncovering the Last Armenian Church of Sivas

SAH.

S-a încheiat al 6-lea turneu de sah Sharjah Masters. Victoria a revenit indianului Erigaisi Arjun cu 6,5 puncte din 9 posibile. Pe locul doi s-a situat armeanul-american Samuel Sevian cu 6 puncte. Dintre reprezentantii Armeniei cel mai bine s-a clasat Haik M. Martirosyan pe locul 5 cu 6 puncte.

About veteranul1