Armenesti 01 iulie 2023

Armenesti 01 iulie 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 25 iunie

Pe 25 iunie 2010, lânga Universitatea de Medicina din Erevan, a fost ridicat un monument pentru medicul si savantul medieval Mkhitar Heratsi, care lucra în orasul Ger (sau Khoy), acum parte a Iranului.

În anul 1944 în timpul uneia dintre bataliile din cel de-al doilea razboi mondial, Gevorg Kolozyan, un partizan italian de nationalitate armeana, a fost ucis, acoperind focul inamicului cu propriul sau corp.

Gevorg Aghabeki Kolozyan s-a nascut în anul 1917 la Nor Bayazet (Gavar,Armenia) si cazut in lupta la Gerfalco Scarlini (Toscana,Italia) pe 25 iunie 1944

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 26 iunie

Pe 26-27 iunie 1915 a început deportarea armenilor din Kharberd, Trabzon, Marzvan si Samson.

 Pe 26 iunie 1921 trupele Armatei Rosii elibereaza complet Daralagyaz si intra în Zangezur.

FOTBAL. Mijlocasul armean Eduard Spertsyan, care joaca la Krasnodar FC, a fost recunoscut drept Jucatorul Sezonului al clubului de fotbal rus.Titlul este acordat în urma votului fanilor.Este a doua oara consecutiv când Spertsyan primeste titlul.Mijlocasul armean a jucat 28 de ori, a marcat 10 goluri si a înregistrat 12 pase decisive în campionatul Rusiei.

 

Sursa:armenpress.am

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 27 iunie

În anul1993 în timpul razboiului de eliberare din Artsakh, fortele armate armene au capturat orasul Martakert .

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 28 iunie

În mai 1292 Sultanul Melik Ashraf al Egiptului  a atacat si a cucerit Romekla ,resedinta Catholicosului. Orasul a rezistat eroic timp de 33 de zile, dar lipsiti de ajutor extern aparatorii au fost nevoiti sa îl predea pe 28 iunie. Orasul a fost jefuit si o parte semnificativa a populatiei, inclusiv catholicosul Stepanos D. a fost capturata si mutata la Sis (azi Kozan, Turcia).

În anul 1877 în timpul razboiului ruso-turc din 1877-1878, trupele armene aflate sub comanda lui Arshak Ter-Ghukasov au eliberat Bayazet .

În anul 1992 în timpul razboiului de eliberare din Artsakh, fortele armate armene aflate sub comanda lui Monte Melkonyan au eliberat asezarile Chartar , Machkalashen si Karmir Shuka .

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 29 iunie

Pe 29 iunie, Armenia onoreaza memoria aparatorilor patriei, Azatamarti , disparuti în timpul razboiului din Artsakh . Sensul literal al termenului „azatamartik” în traducere din armeana înseamna „luptator pentru libertate”. Acest termen este folosit în Armenia pentru a se referi la voluntarii care au participat la razboiul din Nagorno-Karabah la începutul anilor 1990.

În anul 1400,pe 29 iunie a început domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova (pâna la 1 ianuarie 1432); Alexandru cel Bun printr-un hrisov datat 30 iulie 1401, a încuviintat înscaunarea unui episcop armean la Suceava. Printr-un alt hrisov, din 8 octombrie 1407, Alexandru cel Bun a chemat negustori armeni din Polonia, pentru a contribui la prosperitatea oraselor moldovenesti, promitându-le scutirea de taxe vamale si de biruri. Astfel s-au asezat 700 de familii la Suceava si numeroase altele la Siret si la Cernauti, unde comertul avea sa fie detinut aproape exclusiv de armeni. Domnitorul moldovean a mai invitat 3.000 de familii armenesti în 1418, când acestea s-au stabilit în sapte orase.

 

 

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 30 iunie

Pe 30 iunie 1862  are loc prima rascoala din Zeytun între Imperiul Otoman si armenii din Zeytun. Regiunea Zeytun a fost o regiune armeana autonoma , aproape independenta în cadrul Imperiului Otoman pentru o lunga perioada de timp. În vara anului 1862, sultanul Imperiului Otoman a încercat sa desfiinteze autonomia lui Zeytun, dar nu a reusit. Orasul a fost redenumit Süleymanl? la 8 iunie 1915 fiind azi sub stapânirea turcilor.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 1 iulie

In fiecare an, la 1 iulie, în Armenia este sarbatorita o sarbatoare profesionala – Ziua Procuraturii , stabilita prin Hotarârea Guvernului Republicii din 7 martie 2003.

Se largeste ruptura între Biserica armeana si govern

Biserica Apostolica Armeneasca si guvernul armean nu se înteleg. Practic nici nu vorbesc între ei. Biserica condamna pozitia premierului cu privire la Karabakh

https://eurasianet.org/rift-widens-between-armenian-church-government

Un amestec unic de istorie si mister

Situat în Armenia, situl Karahunj, denumit si Zorats Karer sau Stonehenge din Armenia, se crede ca precede Stonehenge-ul Angliei cu 3.500 de ani si Piramidele Egiptului cu 3.000 de ani.

https://curiosmos.com/armenias-stonehenge-predating-egypts-pyramids-by-three-millennia/

Armenii spera sa îmbunatateasca legaturile cu Israelul, citând o istorie similara

În ciuda faptului ca Israelul a înarmat Azerbaidjanul în agresiunea sa militara împotriva Armeniei, oficialii spera sa repare si sa aprofundeze relatiile dintre cele doua tari. Articol scris de Emily Schrader.

Emily Schrader este jurnalist, lector si creator de continut premiat. În calitate de american-israelian, munca ei se concentreaza pe împartasirea povestilor reale din Orientul Mijlociu, precum si pe combaterea diferitelor forme de fanatism din regiune.

Ea este cronicar obisnuit la Jerusalem Post si gazda titlurilor cu Haddads, o emisiune TV axata pe explicarea Orientului Mijlociu unui public american – alaturi de logodnicul ei, Yoseph Haddad.

Munca lui Emily în activitatea de advocacy se concentreaza pe combaterea antisemitismului, promovarea drepturilor omului si feminismul. Ea este renumita pentru prezenta ei în retelele sociale, cu o multime de urmaritori pe platforme. Prelegerile ei, care sunt cautate în mod activ la nivel international, variaza de la o privire de ansamblu asupra Orientului Mijlociu, la cursuri DEI despre antisemitism, la incitarea în retelele sociale si discursul la ura.

Emily detine o diploma de master în comunicare politica de la Universitatea din Tel Aviv si în prezent locuieste în Tel Aviv. Aviv.

https://www.ynetnews.com/magazine/article/hjgucfxd2

Premierul Nikol Pashinyan l-a felicitat pe premierul Marcel Ciolacu pentru preluarea mandatului.

„În numele Guvernului Republicii Armenia, va felicit din suflet pentru alegerea dumneavoastra în functia de prim-ministru al României si va doresc vigoare nesfârsita si realizari continue”, a spus Pashinyan într-o scrisoare catre Ciolacu. „Armenia apreciaza foarte mult dezvoltarea cooperarii cu România atât pe platformele bilaterale, cât si pe cele multilaterale, în special în cadrul UE si în domeniul conectivitatii. Îmi exprim disponibilitatea de a lucra cu dumneavoastra în beneficiul extinderii si aprofundarii în continuare a parteneriatului dintre cele doua tari prietene ale noastre. Sunt convins ca mandatul dumneavoastra va fi marcat de dezvoltarea relatiilor interstatale si a cooperarii multisectoriale între cele doua tari ale noastre, care se bazeaza pe valori comune, asemanari culturale si o puternica prietenie istorica,

Sursa:armenpress.am

Începând de astazi, pensia minima în Armenia creste de la 31.600 de drame la 36.000 de drame, adica aproximativ 86 de euro. 36.000 de drame reprezinta 99,5% din costul minim al cosului alimentar stabilit în prezent în Armenia.

Sursa:news.am

Amintiri din Armenia: Aripile lui Tatev

https://hellenicnews.com/memories-of-armenia-the-wings-of-tatev/

FOTBAL.Armenia urca în clasamentul mondial FIFA

Echipa de fotbal a Armeniei a ajuns pe locul 90.Armenia a urcat pe locul 90 de la 97.

Primele 5 în clasament sunt Argentina, Franta, Brazilia, Anglia si Belgia.

Sursa:armenpress.am

AYF conduce Marsul de la Washington pentru Artsakh

PROTESTATARII ÎMPOTRIVA PREDARII LUI ARTSAKH ÎN AZERBAJANUL GENOCIDULUI

AYF leads Washington March for Artsakh

Dupa venirea la putere în anul 2018, Nikol Pashinyan, printre multe alte dezastre, a împartit societatea în albi si negri, proprietari si straini, prezenti si fosti. Anii urmatori, mai ales sângerosul razboi de 44 de zile, au aratat tragedia divizarii ireversibile a publicului, care, în diverse manifestari, continua pâna în zilele noastre.

https://168.am/2023/06/30/1894214.html?fbclid=IwAR1CTekSyGJ4BkQQzq3toe3hjVQk18sjU3VY76yTcYAbVoKGCbbkIB820n8

Compania aeriana Transavia a lansat zboruri pe ruta Marsilia-Erevan-Marsilia. Zborurile vor fi operate cu o frecventa de un zbor pe saptamâna, în fiecare marti.

Sursa:verelq.am

Apararea Armeniei prin arta: Shakeh Hagopian, în vârsta de cincisprezece ani, a primit premiul de arta al Congresului

https://armenianweekly.com/2023/06/28/defending-armenia-through-art-fifteen-year-old-shakeh-hagopian-awarded-congressional-art-prize/?fbclid=IwAR3SE1LkONoY7FUIcxwpimYLLXkXQNQATZUQUQXQNQ3TQUQXQQNQ05QQQDQQQDQQQ

Jurnalul din 27.06.2023 prezentat de Harout Mardirossian

https://fb.watch/lqtYCTuDaQ/

Jurnal din 28.06.2023 prezentat de Hasmig PAPAZIAN

https://fb.watch/lrM08y_C-L/

De ce nu a recunoscut Armenia independenta Artsakh?

Daca Armenia ar fi recunoscut independenta Nagorno Karabakh în mijlocul razboiului din 2020, ar fi fost imposibil sa opreasca luptele, a declarat prim-ministrul Nikol Pashinyan pe 27 iunie.

Pashinyan a fost rugat sa raspunda vicepresedintelui Partidului Republican (HHK), Armen Ashotyan, care a spus ca Armenia ar fi trebuit sa recunoasca Nagorno Karabakh în timpul razboiului, argumentând ca mutarea ar fi fost o lovitura diplomatica pentru Azerbaidjan.

„Si de ce nu au recunoscut independenta în timpul razboiului de 4 zile din 2016?” Pashinyan a spus în comitetul restrâns al parlamentului pentru razboiul din 2020.

Premierul armean a spus ca nu a recunoscut independenta Nagorno Karabakh, deoarece, facând acest lucru, ar fi fost imposibil sa se opreasca razboiul, chiar si pe 9 noiembrie.

„Nu am recunoscut dintr-un motiv foarte simplu, pentru ca ar fi fost imposibil sa oprim razboiul chiar si pe 9 noiembrie”, a spus el.

Sursa:armenpress.am

Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii San Marino în Armenia Delfina Rossi (cu resedinta la Roma) si-a prezentat acreditarile Presedintelui Republicii Armenia Vahagn Khachaturian.

Sursa:verelq.am

Pe 27 iunie, ambasadorul Armeniei la Singapore Serob Bejanyan si-a prezentat acreditarile presedintelui Republicii Singapore, Halima Yacob. Ambasadorul Armeniei va avea resedinta la Jakarta.

Sursa:verelq.am

Un khachkar dedicat memoriei victimelor genocidului armean a fost instalat la Bordeaux, Franta

Pe 25 iunie, a avut loc o ceremonie de inaugurare a khachkarului armean în parcul public din centrul orasului Bordeaux, Franta. Autorul Khachkar este sculptorul Avetik Hunanyan.
Pe piedestalul Khachkar este scris: „În memoria celor 1.500.000 de victime armene ale genocidului din 1915
si a martirilor din Nagorno-Karabah, armenilor care au murit pentru Franta – A la mémoire des 1.500.000 de armeni victimes du Genocide de 1915 et aux martyrs du Haut Karabagh, aux arméniens morts pour la France „.

Sursa:artsakhpress.am

P.S. Poate amplasam un Khachkar si într-un loc public din Bucuresti. O fi posibil?

Compania aeriana Wizz Air a început ieri sa opereze zboruri Praga-Erevan-Praga.

Aceste zboruri vor fi efectuate în zilele de luni si vineri.

Sursa:news.am

Prin 2012 se discuta despre înfratirea oraselor Focsani cu Berd si Gherla cu Ijevan. Se pare ca  pâna astazi înfratirea nu a fost realizata. O fi din vina noastra sau a Armeniei? Putem debloca?

La Universitatea Stefan cel Mare Suceava ,Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii  în anul 2022 a fost sustinuta o Teza de doctorat intitulata :”LITERATURA SI IDENTITATE Ce înseamna a fi scriitor armean în literatura româna?”. Coordonator stiintific: Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu Doctorand: Maria Epatov .

Din cuprins:

Garabet Ibraileanu. Un armean emite teoria specificului national românesc

Acterienii. Ipostaze ale identitatii armenesti

Stefan Agopian

Bedros Horasangian

Varujan Vosganian

Doamna Maria Epatov este profesoara de limba si literatura româna. A sustinut teza de doctorat în martie 2022 si a obtinut calificativul „Summa cum laudae” .

Daca este posibil, poate ar fi util ca aceasta teza sa fie editata la Editura Ararat.

La Universitatea “Valahia” din Târgoviste a sustinut în mai 2022 doamna Mioara NITU (Burlusanu)  Teza de doctorat intitulata “ETNIILE MINORITARE DIN PITESTI ÎN SECOLUL AL XIX-LEA”. Sub coordonarea domnului prof. univ. dr. habil. Silviu-Marian Miloiu a obtinut “Magna cum laude”.Pe 30 de pagini se fac referiri la etnia armeana (primii armeni în Pitesti, atestarea documentara a armenilor din Pitesti, biserica gregoriana, scoala în rândul etnicilor armeni). Prezinta interes pentru armenii de astazi.

Restaurare finalizata la cimitirul armean din Masjed Soleiman

Restaurarea unui cimitir armean vechi de secole din orasul antic Masjed Soleiman, din sud-vestul provinciei Khuzestan, a luat sfârsit.

Cimitirul dateaza din perioada explorarii petroliere si apartine armenilor care au locuit aici în acea epoca.

Masjed Soleiman a fost locul primei sonde de petrol din Iran si Orientul Mijlociu.

Khuzestan gazduieste trei situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Susa, Tchogha Zanbil si Sistemul Hidraulic Istoric Shushtar.

Sursa:teherantimes.com

Levon Ter-Petrosyan. Secretul longevitatii Armeniei Ciliciene

????? ???-?????????. ???????? ????????? ??????????????? ????????

 

About veteranul1