Aniversarea genocidului armean a fost comemorata în Parlamentul Ciprului 2022
Joi, 14 aprilie 2022, Reprezentantul Comunitatii Armene si membru în Camara Reprezentantilor din Cipru, Vartkes Mahdessian, s-a adresat în sesiunea plenara a Parlamentului Ciprului, dupa un moment de reculegere în memoria victimelor Genocidului Armenesc din 1915. Remarc din discurs: “Agitatia globala cu privire la recenta invazie rusa în Ucraina este izbitoare, în timp ce opinia publica a ramas impasibila fata de invazia turca din Cipru în 1974, bombardamentul Iugoslaviei în 1999, invazia americana în Irak în 2003 si, mai recent, încalcarile zona tampon din Cipru si încalcarile status quo-ului din Famagusta de catre turci, razboiul din Artsakh si încalcarea continua a granitelor Armeniei de catre azeri”.
Textul integral al discursului îl gasiti pe: https://en.armradio.am/2022/04/14/anniversary-of-armenian-genocide-commemorated-at-cyprus-parliament/
Stimata doamna Speaker, stimati colegi,
La fel ca în fiecare an, si în acest an ne amintim de evenimentele tragice ale Genocidului Armenesc, primul mare genocid al turbulentului secol XX. În acelasi timp, onoram memoria a peste 1.500.000 de martiri armeni nevinovati, care între 1915-1923 au fost masacrati, ucisi sau deportati si au fost condusi la marsuri cu moartea fortata în desertul inospitalier Der Zor din Siria actuala. Mai mult decât atât, cel putin 95.000 de armeni au fost islamizati, ceea ce a dus la faptul ca descendentii lor existenti nu sunt constienti de ascendenta lor.
Odata cu exterminarea fizica a armenilor „gâvur” (necredinciosi), turcii au comis si un genocid cultural, pentru a eradica prezenta armeneasca veche de secole în Asia Mica, Pont, Armenia de Vest si Cilicia, unde între 1894 si 1923. un total de 450 de manastiri, 1.950 de scoli si 2.430 de biserici au fost confiscate si distruse sau si-au schimbat folosinta, în timp ce numele a aproximativ 3.600 de orase si sate au fost turcizate.
Cei 800.000 de refugiati supravietuitori au fost împrastiati pe tot globul, formând diaspora armeana. Bântuiti de amintirile terifiante ale marelui dezastru, ei si-au pus la cale o noua viata, contribuind la comertul, sportul, cercetasul, stiinta, artele si cultura patriilor lor adoptive.
Printre aceste noi patrii a fost micul nostru Cipru, care si-a deschis larg bratele si a primit peste 9.000 de refugiati armeni, care au sosit în Larnaca si în toate celelalte porturi ale sale, inclusiv familia mea. Cu efort si truda, cei 1.300 care au ramas pâna la urma au reusit sa-si gaseasca picioarele si sa duca mai departe bunul nume pe care îl au armenii pe insula noastra de secole.
Cipru a fost întotdeauna un sustinator constant al armenilor si al Armeniei. În 1975 a devenit a doua tara din lume si prima din Europa care a recunoscut genocidul armean, cu Rezolutia 36 pe care Camera Reprezentantilor a adoptat-o ??chiar la acest etaj, în timp ce în 2015 a incriminat negarea acestuia. Sprijinul practic si moral pe care ni-l ofera este constant si continuu, în timp ce la nivel statal cele doua tari coopereaza excelent în domeniile comercial si geostrategic. Înca o data, simt nevoia sa multumesc tuturor guvernelor Republicii Cipru pentru cele de mai sus.
Dupa ce au suferit de acelasi inamic, armenii si cipriotii lupta pentru dreptate, iar noi navigam în aceeasi barca cu Ucraina si alte tari care au mari puteri împotriva lor. Din pacate, puternicii Pamântului s-au multumit mereu cu declaratii de condamnare, lasându-i pe cei slabi la cheremul dorintelor invadatorului si a victimelor eterne ale intereselor lor.
Agitatia globala cu privire la recenta invazie rusa în Ucraina este izbitoare, în timp ce opinia publica a ramas impasibila fata de invazia turca din Cipru în 1974, bombardamentul Iugoslaviei în 1999, invazia americana în Irak în 2003 si, mai recent, încalcarile zona tampon din Cipru si încalcarile status quo-ului din Famagusta de catre turci, razboiul din Artsakh si încalcarea continua a granitelor Armeniei de catre azeri.
Comunitatea internationala trebuie sa înceteze în cele din urma sa pretinda, actionând pe baza intereselor financiare si geostrategice, si trebuie sa îsi asume rolul de gardian al dreptului international, punând în practica cuvintele, asa cum scria poetul Homer în Iliada. Multumesc.