Ghidusa bulgaroaica ne conduce prin centrul vechi si ne da explicatiile de rigoare.
Nu stiu cum se face dar foarte multe orase prin care am trecut sunt situate pe sapte coline. Nici Plovdiv nu face exceptie. Centrul vechi din Plovdiv are parte de trei dealuri, Nebet, Taksim si Jambaz Tepe. Ghida ne arata si ne explica cum s-au descoperit vestigiile stadionului roman. Observam si Moscheea Giumaia aflata in imediata apropiere. Urcam spre teatrul antic, singurul teatru restaurat si functional din Bulgaria. Are 28 de randuri de scaune din marmura si putea asigura locuri pentru circa 6000 de spectatori. Astazi se mai pot rezerva locuri pentru 3500 de spectatori .
Trecem si pe langa casa Lamartin, muzeul farmaciei,si ne indreptam apoi spre biserica Sf. Constantin si Elena, foarte frumoasa dar cum era duminica se tinea slujba de rigoare si nu am putut sa vedem frescele.
Intrecere intram si in fostul han Mevlevi carel a apartinut comunitatii religioase persane a Ordinului Dervisurilor Dansului.Am stat mai mult la Casa Balabanova, tipul de casa ce a apartinut unui negustor bogat. Urcam voiniceste spre Nebet Tepe. Aici se considera a fi leaganul orasului. Perspectiva este admirabila. Bulgarii se ocupa in continuare de site-urile arheologice si fac sapaturi si reamenajari. Recent au descoperit aici un rezervor de apa de 350 mc., ceea ce la nivelul anului 342 i.Hr. era o realizare mai mult decat remarcabila.
Dupa ce coboram de pe colina ne oprim si la unul din cele mai importante muzee ale orasului si Bulgariei, muzeul etnografic. Acesta a fost fondat in 1917 si este adapostit in prezent de casa Kuyumdzhiev, un monument de arhitectura. Observam si vechile porti de intrare in oras.
Am parasit grupul sau mai bine zis ce mai ramasese din el si am purces spre biserica armeana, Surp Kevork, Sf.Gheorghe. Aici se afla pe langa complexul bisericesc, casa de cultura, scoala primara, un centru comunitar.
In biserica se oficia slujba. Ca si la noi enoriasii umplu biserica spre sfarsitul liturghiei. Trebuie sa spun ca in Plovdiv vietuiesc cam 9500 de armeni. Sa amintim faptul ca P.S.Datev Hagopian , Intaistatatorul Eparhiei Armene din Romania, este momentan si loctiitor al Eparhiei Armene din Bulgaria. Timpul trece implacabil si o luam la trap pe bulevardul Tar Boris III. Asa am reusit sa mergem si prin lungul tunel care trece practic pe sub orasul vechi. Dupa 12 plecam din Plovdiv spre Veliko Tarnovo.Ne luam la revedere de la Aliosa , statuia de pe dealul Bunardzhik si de la Maritza , raul care strabate orasul Plovdiv.Vreme splendida, drum liber cale de 210 kilometri. In Veliko Tarnovo stationam o ora si jumatate. Oraselul este plin de turisti, magazinele sunt deschise chiar daca este duminica si zi de alegeri. Veliko Tarnovo este un orasel dragut cu o interesanta. Am mai fost aici de cateva ori asa ca am gasit un restaurant cu bucatarie buna si relativ ieftin unde am luat masa. Se numeste Stratilat.
Pe net se gasesc explicatii bogate despre locurile prin care am trecut.
Excursia se apropie de sfarsit. Intre Veliko Tarnovo si Bucuresti sunt numai 180 de kilometri. Granita am trecut-o fara timpi morti si pe la 21 am ajuns in Piata Victoriei. Florin, conducatorul auto, primeste nota zece, iar Adrian nota noua.