Piolet d’Or 2018

Am ajuns la a douazecisitreia editie. Decernarea prestigiosului trofeu se va face in Polonia odata cu Festivalul Muntelui Ladek –Zdroju pe 20-23 septembrie. O recunoastere a meritelor incontestabile ale alpinistilor polonezi sau o cedare forurilor alpine din Franta/Italia? Opinia mea, subiectiva, desigur, este ca Piolet d’Or nu mai reprezinta ce a fost odata. Totul a inceput in momentul cand au fost acordate mai multe  Piolet d’Or intr-un an. Nici anul 2018 nu face exceptie se vor acorda trei Piolet d’Or 2018 si o mentiune speciala. De ce nu se revine la un unic Piolet d’Or? Chiar de ce?

Juriul alcatuit din: Valeri Babanov, Kelly Cordes, Jordi Corominas, Mick Fowler, Yannick Graziani, Silvo Karo, Raphael Slawinsky a decis. Se acorda Piolet d’Or 2018 urmatorelor ascensiuni si alpinisti:

Gasherbrum I (8068 m)

Zden?k Hák si Marek Hole?ek (Cehia) care au deschis o noua ruta pe peretele de sud-vest. Marek Hole?ek a incercat de patru ori acest traseu fara reusita. Ascensiunea s-a efectuat intre 25 iulie si 1 august 2017.

 

 

 

 

 

 

Shispare (7611 m)
Kazuya Hiraide si Kenro Nakajima (Japonia) pentru ascensiunea lor pe peretele din nord-est al „Shukriya, in perioada 18-24 august 2017. Kazuya Hiraide mai incercase de trei ori sa faca acest traseu.

Nuptse Noroeste (Nuptse Nup II, 7742 m.)
Frédéric Degoulet, Benjamin Guigonnet si Helias Millerioux (Fran?a) pentru noul lor traseu pe fata de sud de la 14-20 octombrie 2017 .

Mentiunea speciala a fost acordata alpinistilor Chantel Astorga, Anne Gilbert Chase si Jason Thompson (SUA) pentru traseul lor ” Obscured Perception ” pe peretele de sud-vest al Nilkantha (6596 m). Ascensiunea s-a desfasurat intre 28 septembrie si 2 octombrie 2017.

Juriul a ales cele trei ascensiuni premiate dintr-un numar de 58 de ascensiuni selectate anterior. Cu regret observam ca nicio ascensiune a alpinistilor romani nu a fost selectata si niciun alpinist roman nu a participat in echipaj mixt la vreo ascensiune selectata. Daca nu ma insel numai ascensiunea romanilor, Cristina Pogacean si Cosmin Andron, in premiera mondiala pe Ghandarbha Chuli (6248m),  a fost selectata in 2013 pentru Piolet d’Or 2014.

Se acorda Piolet d’Or pentru intreaga activitate slovenului Andrej Štremfelj.

About veteranul1