Armenesti 3 februarie 2024.Ed. I.
Remarc cu placere ca domnul Varujan Vosganian participa la Craiova la un eveniment consacrat temei “Eminescu si armenii” si ca va recita în armeana poezii ale marelui poet.
Interesant este faptul ca evenimentul are loc la Biblioteca Judeteana “Alexandru si Aristia Aman”. Aceasta biblioteca se datoreaza armeanului bastinas Alexandru Aman (1820-1885), magistrat, fratele mai mare al celebrului pictor Theodor Aman si sotiei sale Aristia care au lasat prin testament întreaga lor avere – case, mobile, tablouri, carti si obiecte de arta – Primariei Craiova, pentru înfiintarea unui asezamânt public de cultura: Fundatia “Alexandru si Aristia Aman”, formata din biblioteca, muzeu si o galerie de tablouri.
…………………………….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 20 ianuarie
Pe 20 ianuarie 1884 ia fiinta, din initiativa lui Spiru Haret, „Casa pentru ajutorul scoalelor”.
Pe 20 ianuarie 1933 a fost inaugurat Teatrul National Academic de Opera si Balet din Erevan cu spectacolul operei „Almast” de Alexander Spendiaryan .
Putini armeni stiu ca pentru a putea fi construita cladirea teatrului a fost nevoie sa fie demolata capela Ghetsimani. Împreuna cu capela, cimitirul din jur cu pietre funerare din secolele XVII-XVIII a fost distrus.
Pe 20 ianuarie 1975 – armata secreta armeana de eliberare a Armeniei , ASALA, a început prima operatiune militara. ASALA a fost o organizatie militaro – politica armeana care a activat în anii 1975-1997 . A fost considerata o organizatie terorista de catre Departamentul de Stat al SUA , precum si de catre Ministerul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului.A fost rezultatul unui grup de libanezi-armeni condus de irakiano-armeanul Hakob Hakobyan.
În 1993 în timpul Razboiului de Eliberare din Artsakh , atacurile pe scara larga ale fortelor armate armene în directiile
regiunilor Askeran , Shahumyan , Martakert , Martun si Hadrut
din Republica Artsakh s-au încheiat si atacul inamicului pe frontul Martakert, teatrul principal de operatiuni de lupta, s-a încheiat.
Pe 20 ianuarie 2014 a fost ucis în lupta cu inamicul , Armen Hovhannisyan, decorat postum cu medalia „ Pentru curaj” gradul I si „ Pentru servicii aduse patriei”.
A decedat la 20 ianuarie 2009 la Bucuresti,Mihai Radulescu , scriitor, istoric al detentiei române sub comunism, armenolog, cercetator al artelor plastice si editor român.A scris “Civilizatia armenilor”, Editura Sport-Turism, 1983. (n.1936).
A murit pe 20 ianuarie 1931 la Viena Grigor Govrighian, istoric si preot mekhitarist. (n.1849).
FOTO: Capela; Grigor Govrighian.
………………………….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 19 ianuarie
Patriarhia Ierusalimului sarbatoreste Craciunul, conform calendarului iulian (din cauza „status quo-ului” locurilor sfinte ).
Pe 19 ianuarie 2007 Hrant Dink , proeminent jurnalist armean, redactor-sef al ziarului Akos publicat la Istanbul , a fost ucis .
A decedat la 19 ianuarie 1981 la Bucuresti, Catinca Ralea , traducatoare, regizor de film, actrita si realizatoare de emisiuni radio-tv. Mama sa, Ioana, sora criticului de film I.D.Suchianu, era armeanca .(n.1929).
La 19.01.1942 s-a nascut Daniela Anencov, cunoscuta ca „mama lui Aschiuta”.Putini stiu ca îndragita actrita este de origine armeana tatal ei, Iacob Anencov, fiind medic si artist plastic.
FOTO: Hrant Dink; Catinca Ralea;
…………………………..
Cea de-a 68-a editie a Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia.Numele reprezentantului Armeniei la „Eurovision 2024” nu este înca dezvaluit, dar se stie deja ca Armenia va concura în prima jumatate a celei de-a doua semifinale. Concertele vor avea loc pe 7 si 9 mai, iar spectacolul final va avea loc pe 11 mai.
Sursa:eurovision.tv
……………………..
Pe 30 ianuarie, ambasadorul Republicii Armenia în Republica Populara Chineza Vahe Gevorgyan si-a prezentat acreditarile presedintelui Chinei Xi Jinping în Sala Mare a Poporului.
https://radar.am/hy/news/politics-2613427649/
……………………….
Broderie de matase în „ Tara Matasii ”, bijuteriile Muzeului de Istorie din Erevan îsi încep turul în China
Expozitia temporara a Muzeului de Istorie Erevan va fi prezentata timp de un an în orase cu statut de centru administrativ din trei provincii ale Chinei. De la covoare la curele rafinate, nuantele maiestriei armenesti vor fi prezentate chinezilor care iubesc artele aplicate, asa cum au facut armenii din cele mai vechi timpuri.
Sursa:armenews.com
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=112249
……………………….
Pentru prima data la Erevan va fi expus capul de bronz al statuii zeitei Anahit din colectia Muzeului Britanic.
Capul de bronz al statuii zeitei Anahit va fi expus pentru prima data la Erevan în septembrie 2024.
Capul lui Anahit (38,1 cm înaltime), expus la Muzeul Britanic, este o parte a supravietuirii miraculoase a unei sculpturi din bronz din Sadakh (în Turcia moderna). În 1872, un taran din Sadakh, care sapa în gradina sa, a dat peste ramasitele de bronz ale statuii. El a decis sa-si duca descoperirea neasteptata la Constantinopol.
Acolo a fost cumparata cu câtiva banuti de un anticar. Anticarul a transportat achizitia de succes în Italia, unde a fost preluata de mâinile celebrului negustor de arta Alessandro Castellani, care a revândut cu succes capodopera antica Muzeului Britanic. Si de mai bine de 100 de ani, un fragment din statuia odinioara maiestuoasa a fost expus la Londra. O copie a statuii se afla în Muzeul de Istorie al Armeniei.
……………………….
CE SE MAI ÎNTÂMPLA ÎN ARTSAKH
Dupa stramutarea fortata a locuitorilor din Artsakh, s-a spus ca aproximativ 40 de armeni au ramas în Artsakh, partea azera a mentionat numarul de 100. Din surse din Artsakh am aflat ca, conform datelor de la sfârsitul lunii decembrie, în Artsakh au ramas cel mult 15 persoane care au origini rusesti sau de alta natura mixta si sunt în vârsta si cu dizabilitati. Crucea Rosie si trupele de mentinere a pacii ruse se ocupa de problemele lor de viata, livrând alimente de 1-2 ori pe saptamâna.
În Stepanakert nu s-au stabilit azeri, desi recent masina de propaganda azera a raportat ca în Stepanakert au fost deschise sectii de votare pentru alegerile prezidentiale.
Sursa: hraparak.am
https://m.mamul.am/am/news/284539/p1
………………………….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 31 ianuarie
A decedat pe 31 ianuarie 2009 la Erevan,Arsavir Toramanian , architect, profesor,sef de catedra la Erevan si Chisinau.Familia s-a stabilit în Armenia în anul 1948. (n.1927, Bucuresti).
A trecut în eternitate în ziua de 31 ianuarie 1992, Nicolae Vartic ,om de stiinta, profesor doctor la facultatea de medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Fondatorul disciplinei de Parazitologie în cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. (n.1920).
A decedat în urma unui cancer pe 31 ianuarie 1990 la Bucuresti, Alexandru Adrian Teodor Tatos regizor si scenarist român de etnie armeana. (n.1937).
S-a nascut pe 31 ianuarie 1886 la Rupea (Brasov,România),Béla Issekutz , farmacolog,chimist,istoric al farmacologiei, membru al Academiei Maghiare de Stiinte. A creat scoala de cercetare a chimiei medicinale în Ungaria. (d.1979).
FOTO: Arsavir Toramanian; Alexandru Tatos; Béla Issekutz
………………………
PENTRU MELOMANI.
Dupa cum ati aflat în zilele de joi, 22 si vineri, 23 februarie, în sala mare a Ateneului Român vor avea loc doua concerte simfonice ale orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, dirijate de Constantine Orbelian , având-o ca solista pe Mihaela Martin.
Un bilet costa mai mult de 100 lei. Pentru cei care nu se vor afla în sala Ateneului le ofer în avans posibilitatea de a asculta cele doua piese, din program ,ale compozitorilor armeni Alexander Arutiunian si Aram Khachaturian.
Alexander Arutiunian- Uvertura festiva în interpretarea
Orchestrei Simfonice a RTV Armenia condusa de Rafayel Mangasaryan
https://www.youtube.com/watch?v=2VPhI9Vblck
Aram Khachaturian-Concertul pentru vioara. Solist Jean Ter-Merguerian acompaniat de Orchestra Simfonica a Armeniei condusa de Michael Maluntsian.
https://youtu.be/FNEoP25RnFQ?si=-1DNo38PqbS3rgbE
Ambele înregistrari fac parte din fonoteca de aur a Radio Armenia.
………………………..
Journal du 30/01/2024 présenté par Harout Mardirossian
………………..
Sergey Smbatyan a fost numit dirijorul invitat principal al Orchestrei Simfonice din Berlin
Sergey Smbatyan este directorul artistic si dirijorul principal al Orchestrei Simfonice de Stat din Armenia si dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Malta.
https://news.am/eng/news/804505.html
………………
Sona Rubenyan a lansat un nou videoclip. Piesa „Ari, Ari” (Vino,vino) a fost scrisa de Nik Egibyan, videoclipul a fost regizat de Artur Manukyan.
În acest clip, cântareata a aparut în personaje stralucitoare si colorate, a caror autor este designerul Mary Stepanyan.
Coregraful este Vika Martirosyan.
https://youtu.be/sC4RvNnNDAE?si=2DREx89Gb138SxId
https://m.mamul.am/am/news/284457/p1
………………………………..
Ani atrage turistii pe tot parcursul anului
https://www.dailysabah.com/life/travel/ani-turkiye-armenia-border-gem-beckons-tourists-year-round-with-winter-beauty
…………………………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 30 ianuarie
În anul 1896 , dupa victoria armenilor în rascoala Zeytun din timpul pogromurilor Hamidiene , la Alep a fost semnat un tratat de pace , conform caruia turcii si-au retras trupele din provincia Zeytun .
În anul 2001 , Presedintele francez Jacques Chirac a semnat legea de recunoastere a genocidului armean de catre Imperiul Otoman în 1915 .
S-a nascut pe 20 octombrie 1919 la Bucuresti Nicolae Porumbescu stralucit architect. Facea parte dintr-o familie cu cinci copii, toti baieti. Unul din fratii sai jurnalist constantean a declarat ca au origini armene. A decedat pe 30 ianuarie 1999 la Suceava.
S-a nascut pe 25 septembrie 1940 la Gherla, Azaduhi Varduca Horenian, profesoara, pictor,acuarelista,activista a comunitatii armene din Cluj.A decedat pe 30 ianuarie 2020 la Cluj.
FOTO: Azaduhi Varduca Horenian