Armenesti 5 februarie 2024.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 4 februarie
S-a nascut pe 4 februarie 1920 la Derenmeu (Orhei,Moldova) Nicolae Vartic ,om de stiinta, profesor doctor la facultatea de medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Fondatorul disciplinei de Parazitologie în cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. A trecut în eternitate în ziua de 31 ianuarie 1992.
CE CIUDATA ESTE ISTORIA. ACUM 79 DE ANI SUA, MAREA BRITANIE SI URSS ERAU ALIATI. ASTAZI…
Sa ne aducem aminte ca cei trei “corifei” presedintele american F. Roosevelt , prim-ministrul britanic W. Churchill si presedintele Consiliului Comisarilor Poporului din URSS I.V. Stalin s-au întâlnit la Ialta între 4 si 11 februarie 1945 (Conferinta de la Ialta) si au hotarât soarta lumii. În unanimitate si cu fermitate, toti participantii la Conferinta de la Ialta au subliniat obiectivul principal – distrugerea finala a militarismului si nazismului german. Prin urmare, aici au fost convenite planuri pentru înfrângerea finala a Germaniei si sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au fost conturate principiile de baza ale unei politici comune privind ordinea postbelica a lumii.
Deciziile conferintei în domeniul ordinii postbelice a lumii au vizat doua întrebari. În primul rând, a fost necesar sa se traseze noi granite de stat pe teritoriul recent ocupat de al treilea Reich si sa se stabileasca linii de demarcatie neoficiale, dar general recunoscute de toate partile, între sferele de influenta ale aliatilor. În al doilea rând, s-au creat proceduri pentru a se asigura ca aceste linii ramân neschimbate. Ceea ce, facând concesii reciproce, Roosevelt, Churchill si Stalin au convenit si, ca urmare, configuratia hartii politice a lumii a suferit schimbari teritoriale semnificative.
În special, s-a confirmat ca Europa de Est a ramas în sfera sovietica, în timp ce Europa de Vest si Marea Mediterana au ramas în sfera de influenta anglo-americana. Asa a ajuns România în sfera de influenta sovietica.
………………………………………..
Jurnalul din 02.02.2024 prezentat de Hasmig Papazian
……………………………
Ziar pentru saptamâna 02/03/2024 prezentat de Harout Mardirossian
…………………………………………….
Kachagakaberd („Cetatea Cotofenelor”) este una dintre renumitele cetati din Artsakh. Acoperit în secrete si legende. Este situat între satele Badara din regiunea Askeran si Kolatak din regiunea Mardakert. Vârful muntelui este situat la o altitudine de 1706 m deasupra nivelului marii, cu o usoara panta spre sud. Pe laturile de vest, nord si est este înconjurat de stânci verticale, aparent lustruite, de 50-60 de metri înaltime. Pâna în secolul al X-lea, cetatea a fost numita Khachen, iar din secolul al XV-lea – Kachagakaberd. Acest nume este asociat cu aparatorii cetatii, care nu au avut nici apa si nici hrana pentru o lunga perioada de timp; au murit, dar nu au predat cetatea. Nu exista informatii despre perioada reala de constructie a cetatii . Ea a fost o fortareata puternica si inaccesibila în timpul invaziilor arabe, selgiucide, tatare.
https://www.facebook.com/watch/?v=178971363323178
https://www.armgeo.am/kachaghakaberd/
https://armland.am/hy/2021/06/12/kachaghakaberd-fortress/
http://www.hayzinvor.am/103280.html
http://www.mountain.ru/article/article_display1.php?article_id=5435
ZOHRAB ERKOYAN
https://www.facebook.com/watch/?v=178971363323178
un video de 3 minute
…………………..
Templul Garni este singura cladire cu colonade greco-romane supravietuitoare din Armenia. Originile sale exacte sunt înca un subiect de dezbatere, cel mai probabil templul a fost construit în anul 77 d.Hr., în timpul domniei lui Tiridates I.
Templul atrage peste 135.000 de vizitatori în fiecare an, care vin sa-i admire semnificatia istorica si maretia arhitecturala.
https://greekcitytimes.com/2023/11/06/the-temple-of-garni-armenia/
…………………
„Statutul si viitorul acestei lucrari a lui Garnik Smbatyan sunt necunoscute”.
Starea si viitorul acestui mozaic cu titlul „Nasterea unei stele” este necunoscuta. Lucrarea lui Garnik Smbatyan este situata într-unul dintre hotelurile abandonate de pe coasta Sevanului.
……………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 5 februarie
În anul 1993, pe 5 februarie, în timpul Razboiului de Eliberare din Artsakh , Fortele de Autoaparare ale Artsakh au lansat un atac pe scara larga pe frontul Martakert, care s-a încheiat cu înfrângerea gruparilor militare inamice concentrate în Horadiz , Kubatlu , Jabrayil, Fizuli si Zangelan .
În anul 2003, pe 5 februarie, Armenia a devenit membra a Organizatiei Mondiale a Comertului .
S-a nascut la 5 februarie 1942 la Bucuresti,Eduard Tumagian , celebru bas-bariton . A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti. A cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Traieste în Elvetia.Sa-l ascultam în Nabucco (Verdi): Son pur queste …Dio di Giuda.https://youtu.be/idMOtP8WX7U
S-a nascut pe 5 februarie 1896 la Rosiesti (Vaslui), Nicolae Bagdasar , filozof, membru corespondent al Academiei Române.(d.1971).
A decedat pe 5 februarie 1968 la Bucuresti, Mihai St.Goilav, arhitect, inginer constructor. Sub conducerea sa s-au realizat multe lucrarile edilitare , constructii civile, cai de comunicatii, lucrari de arhitectura, de alimentare cu apa si canalizare.(n.1889).
FOTO: Nicolae Bagdasar ;Goilav St.Mihai
………………………………….