Cetatile de pe Nistru episodul 2

Avem de ales intre o plimbare dimineata prin Cernauti si dupa amiaza la Cetatea Hotin sau invers. Nu insist asupra vizitei in Cernauti. Trebuie sa remarc faptul ca romanii din aceasta parte a lumii parca sunt mai romani decat cei din tara. Se pastreaza traditiile, folosesc portul popular, au un ziar Zorile Bucovinei cum nu se intalneste in Romania. Relatiile cu autoritatile ucrainiene sunt dificile, de aceea ar fi de dorit ca noi cei din Romania sa sprijinim actiunile culturale ale romanilor din Ucraina, sa mergem cat mai des in tara vecina si prietena. In Cernauti poti sa intalnesti, inca, vorbitori localnici de limba romana.

Intre Cernauti si Hotin sunt cam 60 de kilometri de sosea proasta. Daca vii dinspre Kiev ai parte de acelasi drum prost. Drumurile in Bucovina ucrainiana sunt in general cu multe gropi si denivelari.

Ajungem la Hotin. Zona este splendida cu largi orizonturi, asa ca da intelegem de ce a fost nevoie sa se ridice o cetate aici.

Prima incercare de constructie a cetatii a apartinut unui anume Stefan ,conducator al Tarii Sipenitului, intinsa intre Hotin si Cernauti . Moldovenii nostri au construit ziduri de aparare din lemn, bolovani si pamant. Asa au reusit sa stavileasca navalirile tatarilor. Prezenta moldovenilor in zona este foarte veche inainte de a se intemeia Moldova propriu-zisa.  Cel care a ridicat cetatea cu turnuri, creneluri, etc. a fost Alexandru cel Bun pe la 1400. Sa reamintim ca Hotinul era punctul nordic al Moldovei . La moartea lui Alexandru cel Bun, urca pe tron fiul acestuia Stefan, care inchina Hotinul polonilor. Stefan cel Mare a luptat cu lesii doi ani pentru a o recupera. Atat el cat si Petru Rares au reparat cetatea, au ridicat zidurile de piatra si au crescut numarul ostenilor ce stateau de straja la hotar. Cetatea trece de la moldoveni la poloni si invers, functie de interesele domnitorilor. Aprigul voda Lapusneanu da foc cetatilor moldave ca urmare numirii sale drept domn de catre turci. Numai Hotinul a scapat fiind considerat de catre turci ca punct de aparare impotriva polonilor. Sa nu uitam ca Moldova era parte a Imperiului Otoman. Pe aici a ajuns si Mihai Viteazul. Au venit turcii, au venit rusii, au venit ucrainienii si elementul moldovenesc a disparut. Pe la 1800 in tinutul Hotinului mai erau vreo 300 de familii de moldoveni. Asa s-a scris istoria cetatatii. Sunt numeroase date istorice pro si contra despre Cetatea Hotinului si domnitorii sai. Sa tinem seama ca de multe ori domnitorii nostri moldoveni au inchinat fara lupta cetatea polonezilor, turcilor si chiar muscalilor.

Intre 1975-1980 gratie autoritatilor sovietice cetatea a fost refacuta si pusa in valoare. Ucrainienii continua si azi in ritm de melc repararea cladirilor. In tot cazul se afla la loc de cinste portretele domnitorilor moldoveni. In anul 2000 s-a declarat o rezervatie istorico-arhitecturala care a cuprins Hotinul, iar in 2007 Ucraina a nominalizat Cetatea Hotinului ca a saptea minune a tarii. Nu a tarii noastre, a Ucrainei. Dupa unele surse romanesti cele sapte minuni sunt: Palatul Vorontov din Krimeea (azi sub ocupatie ruseasca), cetatea Kamenet-Podilsk (ridicata de poloni), Castelul Inalt din Lutk -Volini (ridicata de lituanieni/poloni), Palatul Kacianovsk din Cernigov (ruso-polon), Catedrala Mitropolitana din Cernauti, Cetatea Hotin si Cetatea Alba. Se observa cu usurinta ca minunile nu au fost generate de ucrainieni ci mostenite. Trei minuni ar fi moldovenesti. Din surse ucrainiene cele sapte minuni ar fi altele, numai Hotinul face parte si aici. Poate voi reveni ulterior cu o comparatie intre minuni.

Oricum ar fi incumetativa si vizitati Cetatea Hotinului. Merita pe deplin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmeaza episodul 3.

About veteranul1