FARMACIA VERDE

 Mai este putin si sezonul turistic isi va lua avant. Intrucat tot mai multi sunt aplecati spre „medicina naturista” m-am gandit ca poate va vor interesa cateva plante si copaci cu proprietati curative desprinse din „Farmacia verde” a muntilor si dealurilor de pe la noi. Eu le-am preluat din „Monitorul de Vrancea” si „Tribuna”. Sper sa fie utile.

 AFINELE
 Cu fructul lor ca niste margele negre, brumate, afinele înglobeaza în ele toata energia solara. Sunt fructe specifice marilor înaltimi pentru a completa hrana destul de saraca a oamenilor de la  munte. O portie de afine valoreaza cât 3-4 casete cu vitamine, cu specificatia ca vitaminele A, E, F, PP si B (B1 si B2) continute de afine sunt mult mai usor de asimilat, deoarece sunt în formula naturala. Fructul proaspat de afin, dar mai ales cel uscat, ajuta la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei si la regenerarea purpurei retinei, creste sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizeaza infectiile din intestin, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii. Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, penetreaza celula bacteriei si îi slabeste vitalitatea, iar administrata intern, scade glicemia. Pigmentii care dau nuanta albastruie fructului protejeaza corpul împotriva radioactivitatii si regleaza anumite procese imunitare. 
  
 MURELE
Cele mai importante virtuti tamaduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale si antihemoragice redutabile. Fructele sunt depurative, racoritoare, usor astringente, laxative în stare proaspata si antidiareice în stare uscata; în medicina populara, fructele erau frecvent folosite pentru a trata raguseala si bolile de gât, în general. 
 
  COACAZELE NEGRE
 Coacazele negre contin un numar impresionant de minerale si vitamine, între care vitamina C într-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistând la caldura si oxidare. În plus, este singurul fruct de padure care contine ulei volatil într-o proportie destul de mare, un ulei cu miros mai putin placut, dar cu efecte cu totul deosebite. Coacazele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizeaza rapid organismul, ajuta la reechilibrarea metabolismului, normalizeaza activitatea nervoasa, maresc acuitatea  vizuala, elimina anemia, favorizeaza procesele de crestere si refacere, maresc imunitatea naturala a organismului. Dintre cele peste 50 de boli si tulburari tratate cu ajutorul lor mentionam: 
 – Anemia – sucul, la fel ca si pulberea de coac?ze negre uscate, stimuleaza formarea hematiilor si compenseaza deficitul de fier. 
 – Oboseala vizuala, miopie progresiva – coacazele negre, fructele si frunzele, cresc acuitatea vizuala (inclusiv cea nocturna), favorizeaza  corectarea anumitor deficiente ale vederii.  
 – Cresterea la copii – coacazele negre crude, la fel ca si sucul, stimuleaza formarea tesuturilor, a oaselor mai ales. 
 – Sensibilitate la infectii (respiratorii, intestinale, renale)  
 – Articulatii umflate, dureroase – sucul si ceaiul de coacaze negre (obtinut cu apa calduta din fructe si frunze) are efecte antiinflamatoare si depurative ideale, fiind în mod deosebit indicat în cure de 21 de zile pentru reumatici.
 – Reumatism cronic degenerativ – se recomanda cura cu suc 
 – Ateroscleroza, arterita, trombagenita obliteranta, hipertensiune 
 – Litiaza renala   
 – Alcoolism – cura dureaza 6 luni. Pot aparea reactii puternice de voma, diaree, ca semn al dezintoxicarii organismului. Daca cura nu este  întrerupta câteva saptamâni si nu este consumat alcool, dependenta dispare relativ repede si apare chiar o anumita intoleranta la alcool.
 – Tulburari specifice debutului menopauzei – pulberea de fructe uscate, la fel ca si ceaiul fierbinte, are efecte usor sedative, opreste hemoragiile, normalizeaza activitatea endocrina.  
 
 COACAZELE ROSII 
Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei în obezitate, în digestia lenesa si în bolile de piele, rebele la alte forme de tratament.  
 Recomandari terapeutice
 – Digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal încetinit, convalescenta,
 – Îngrasare, obezitate, gastrita – se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) înainte de fiecare masa.

– Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburarile asociate – se bea un pahar de suc înainte de fiecare masa.
 
 ZMEURA  
 Fructele sale sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate în forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, D si P, în timp ce frunzele sale sunt bogate în vitamina C. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, în timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei).  
 
 FRAGUTELE  
 Virtutile lor de medicament sunt cunoscute înca din Antichitate, când erau recomandate de medicii romani ca reîntineritoare si purificatoare. Felcerii din Evul Mediu le-au folosit la rândul lor pentru despovararea organismului de toxine, pentru împiedicarea formarii si pentru eliminarea pietrelor la bila si rinichi, precum si contra reumatismului si gutei.

 BRADUL

Are ca factori curativi mugurii si ajuta la fixarea calciului în oase si dinti. De asemenea, stimuleaza imunitatea organismului.
   Recomandari:
 – macerat din muguri folosit în tratamentul rahitismului si tulburarilor de crestere la copii. S-a mai dovedit benefic în consolidarea fracturilor, indiferent de vârsta; în osteoporoza; în vindecarea cariilor dentare cauzate de lipsa de minerale din organism; eliminarea problemelor legate de dentitie si a vindecarii parodontozei. Se mai folose?te si la tratarea hipocalcemiilor usoare, deoarece are calitatea de a regla nivelul calciului. În plus, atenueaza tulburarile neuro-musculare cauzate de hipocalcemii. De asemenea, calitatile lui îl fac un bun remediu în acele tulburari de crestere ce apar îndeosebi din lipsa poftei de mâncare.
– gemoderivat din muguri. Naturistii mai prescriu gemoderivatul din brad alb în cazuri de anemie, osteoporoza, rahitism, boala Scheurman, infectii acute si cronice ORL. Este un bun imunostimulator si puternic antiinfectios. Mai are proprietati ce stimuleaza formarea tesutului osos, calitati diuretice si antireumatice.
  Contraindicatii 
Acesta este contraindicat în astm bronsic si tuse convulsiva.

 CIUBOTICA CUCULUI

Are ca factor curativ: rizomul cu radacini si florile.
Afectiuni pentru care se recomanda: în bronsite.
  Recomandari:
Infuzie si decoct: se administreaza de 2-3 ori/zi în bronsite.
Nu exista precautii sau contraindicatii.

 

COADA SORICELULUI

Are ca factor curativ: inflorescentele.
Afectiuni pentru care se recomanda: anorexie, enterocolite, colici gastrice, colici hepatice, bronsite, gastrite, hipermenoree, dismenoree, hemoroizi, balonari abdominale, cistite.
Calitati curative si actiune farmaceutica: Ulei volatil cu azulee, substante amare, tanin, colina, vitamina C, ulei gras, rezine.
Antiseptic; tonic-aperitiv; coleretic-colagog si stimulent al functiei hepatice; antispastic; astringent; antiinflamator; cicatrizant. 
  
 Recomandari:
 – infuzie din flori pentru probleme gastrice, hepatice; împotriva colicilor; diuretic, laxativ; antihemoroidal; antiastmatic.
 – alifie din flori împotriva hemoroizilor
 – tinctura din flori
Planta are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase, stimuleaza hematopoeza (formarea sângelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.
Nu exista precautii ori contraindicatii.

 

URZICA

Contine o serie de substante proteice, ulei volatil, acid acetic, acid formic, acid pantolenic, complex de vitamine, clorofila, B-caroten, saruri de Ca, Mg, Fe si Fosfat etc. Este folosita în hemoragii uterine, hemoroizi, diaree, bronsita, nisip la rinichi, dureri puternice de cap. Urzica are actiune hematopoetica, depurativa, are actiune asupra pancreasului. Ceaiul de urzica face sa scada glicemia. Are proprietati laxative. O cura de mai multe saptamâni cu ceai de urzica se indica în afectiuni hepatice, biliare, splenice (chiar în caz de tumora la splina, afectiuni respiratorii, dureri stomacale, ulcere intestinale. Pentru a-si pastra calitatea, ceaiul se prepara numai prin oparire.
Ceaiul de urzica se recomanda în caz de oboseala, în hidropizii, cloroze, anemii si boli grave ale sângelui. Urzica se indica si la spalatul pe cap, pentru a împiedica încaruntirea si caderea parului.

ARNICA  

Contine uleiuri eterice, substante amare, flavonoide, arnistenina, faradiol, astragalina, acid cafeic, inulina.
Intern, este folosita cu precautie si în cantitate mica, fiind folosita ca cicatrizant si antidiareic.

FRASINUL

Are ca factor curativ: frunzele, florile, semintele, mugurii.
Afectiuni pentru care se recomanda: Intern – colecistite, angiocolite, ulcer gastric si duodenal, dismenoree, metroragii, enterocolite; extern – plagi greu vindecabile; hemoroizi; arsuri; eczeme; acnee; leucoree.
 
STEJARUL

In scopuri terapeutice, de la stejar se foloseste scoarta ramurilor tinere, de trei pana la cinci ani, recoltata primavara, prin martie si aprilie. Scoarta contine tanini, are gust astringent si este lipsita de miros. Produsele din coaja de stejar au o actiune astringenta, combat diareea acuta si indigestia, si hemostatica, reducand sangerarile in caz de ciclu menstrual abundent, eliminarea de sange prin tuse ori sange in urina.

MENTA
Este folosita de sute de ani pentru tratarea durerilor de cap. Se pune 1 lingurita de frunze la 1 cana cu apa fiarta, se acopera si se lasa la infuzat 5 minute.

GHIMPELE

Ghimpele are ca factor curativ: partea aeriana (tulpina înflorita).
Afectiuni pentru care se recomanda: adenom de prostata, cancerul de prostata; litiaza renala (pâna la marimea unui bob), microlitiaza biliara; hipertiroidie. 
 

IENUPARUL  

Are ca factor curativ fructele false – pseudobacele negre-albastrui. Afectiuni pentru care se recomanda: edeme renale; guta; reumatism; edeme cirotice; balonari abdominale; bronsite acute si cronice; dispepsii de fermentatie; anorexie; trateaza hepatita cronica, icterul si ciroza; bun remediu pentru bolile de rinichi (insuficienta renala, litiaza renala, insuficienta renala cu retentie de apa);  reumatism articular, artrite; steatoza hepatica; varice esofagiene; diabet zaharat; cistite recidivante; obezitate; prostatite cronice; arterioscleroza; viroze recidivante si persistente; poliartrita cronica; dismenoree si leucoree.  

About veteranul1