RASFOIND PRESA ZILEI 474

1. MONT BLANC. Doisprezece asociatii franceze, italiane si elvetiane au lansat  la Chamonix un apel pentru punerea în aplicare a unui sistem de protectie „la nivel international” a Mont Blancului, acoperisul Europei amenintat de schimbarile climatice.  Sursa:

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2010/05/10/97001-20100510FILWWW00671-appel-pour-la-protection-du-mont-blanc.php

2.UN NOU SPORT MONTAN. Un nou sport se naste, asa – zisul „alpinism lichid”, care consta in mersul prin apele montane. Un film video interesant pe: 

http://www.koreus.com/video/marcher-eau.html

3. PARCUL NATIONAL DEFILEUL JIULUI. Administratia parcului a decis amenajarea unui traseu tematic educativ în colaborare cu Asociatia de Ecoturism din România în zona Meri, pe versantul stâng al Jiului. Lansarea traseului va avea loc în toamna anului 2010.  Poteca tematica va fi realizata în cadrul proiectul „Povestile Padurii din PNDJ pentru comunitatile locale”. Sursa:

http://www.impactingorj.com/social/Prima-poteca-tematica-din-Defileul-Jiului-prinde-contur-3950.html

4. STRAJA. Salvamont Straja a fost debransat de la alimentarea cu energie electrica din cauza datoriilor mari acumulate fata de societatea ENEL. Sursa:

http://www.adevarul.ro/locale/hunedoara/Refugiul_Salvamont_din_statiunea_montana_Lupeni_-_Straja_a_fost_lasat_in_bezna_0_259774251.html

5. GIANNI GOLTZ.  Douazeci de serpasi au gasit corpul lui Gianni Goltz în timpul unei operatiuni de curatare a Everestului. Gianni Goltz a murit în 2008, pe pantele  Everestului, în timp ce televiziunea elvetiana  filma un documentar despre ascensiunea lui.Gianni Goltz a fost primul alpinist din Ticino care a ajuns pe Everest fara oxigen in mai 2008. A murit in urma unui atac cardio-respirator în timpul coborârii.Alpinistul a urcat sase vârfuri de 8000 de metri, fara oxigen. Sursa:
http://www.24heures.ch/corps-alpiniste-tessinois-retrouve-pentes-everest-2010-05-11

6.KARJIANG I. Opt alpinisti elvetieni ataca in  luna septembrie din aceasta toamna pantele abrupte ale lui Karjiang I de 7221 de metri. Este cel de-al patrulea varf cel mai inalt din lume ramas neatins. Expeditia va fi condusa de Sebastien Grosjean din Neuchatel. Muntele este cunoscut pentru vremea capricioasa si temperaturi  de -30 °. Echipa va transporta pana la prima tabara aproximativ 1,5 tone de material pe spinarea iacilor. Pentru rest cei opt alpinisti isi vor folosi experienta lor. Sursa:

http://www.arcinfo.ch/home/home-arc/article/271409/huit_neuchatelois_visent_un_sommet_vierge_de_lhimalaya.html

7. RAZBOIUL CELOR DOUA ROZE. Doi dintre serpasii care au însotit-o pe Oh Eun-Sun pe Kangchenjunga confirma ca aceasta a ajuns pe varf. Se asteapta verdictul lui Miss Elisabeth Hawley.

8. DIN CICLUL URSII DOMINA ROMANIA. Paznicul Grupului Scolar Silvic din Brasov  a observat un pui care intra in curte. Grupul se afla chiar la poalele muntelui Tampa, unde traiesc circa 40 de ursi. Ursul a plecat cu greu, abia dupa ce paznicii scolii si cateva echipaje de politie au incercat sa-l sperie facand zgomot.

9. PARCUL NATIONAL PIATRA CRAIULUI. Asociatia ecologica Agent Green, sprijinita de organizatiile Salvati Dunarea si Delta si WWF,organizeaza incepand de astazi, cu voluntari, o „tabara de plantare” în zona Grind din Parcul National Piatra Craiului. Sursa:

http://www.jurnalul.ro/stire-observator/plantare-fortata-in-parcul-national-piatra-craiului-543440.html

 10. POLOVRACI. O prezentare a zonei cu destul de multe amanunte pe:

http://www.verticalonline.ro/drum-de-plai-muntii-capatanii-polovragi

 

 

About veteranul1