VETERANUL1 RASFOIND PRESA ZILEI 592. ULTIMUL NUMAR DIN 2010.

1. SALVAMONT BIHOR. Salvamontistii afirma ca traseele de traversare a crestei principale a masivului Bihor-Vladeasa nu pot fi abordate decât de catre turisti experimentati, dotati tehnic, cunoscatori ai zonelor tranzitate, capabili de orientare inclusiv în conditii meteo nefavorabile, in special pe timp de ceata. Pana la 9 ianuarie 2011 salvamontistii vor fi non-stop în ambele zone de patrulare  Stâna de Vale si Vârtop.Drumurile spre satul de vacanta Vârtop (DN 75), statiunea Stâna de Vale (DJ 764 A), spre satul de vacanta Coada Lacului (DJ 118 K) si spre satul de vacanta Boga (DJ 763) sunt practicabile si se circula în conditii de iarna. Drumul Coada Lacului – Stana de Vale si drumul judetean 118 K Bulz – Stâna de Vale sunt închise circulatiei publice pe perioada de iarna, fiind impracticabileLa fel, portiunile Boga – Padis si Ic Ponor – Padis, ale drumului judetean 763 Sudrigiu – Padis – Rachitele (CJ) sunt închise circulatiei publice iarna, tot pentru ca sunt impracticabile. Sursa:

http://www.bihon.ro/cum-se-prezinta-drumurile-turistice-din-bihor/news-20101230-08473708;

http://www.bihon.ro/drumetiile-pe-munte–o-aventura/news-20101228-12090868

 2. SALVAMONT SUCEAVA. În muntii judetului stratul de zapada masoara între 20 si 100 cm grosime. Pentru masivele Calimani si Suhard este necesar echipamentul de bivuac, coltari si rachete de zapada. În toate masivele este indicata evitarea traseelor de creasta si a celor pe curbe de nivel. A fost deschis traseul de iarna, Giumalau-Rarau, indicat de parcurs dinspre Giumalau spre Rarau si nerecomandat invers. Accesul auto spre Rarau este posibil în prezent prin drumurile Izvorul Alb si Chiril, în timp ce drumul prin Pojorâta este inaccesibil. Sursa:http://www.evenimentul.ro/articol/recomandari-de-la-salvamontisti-pentru-revelion.html

3. PESTERA FUNDATA. A fost inaugurata ieri, la un an de la începerea lucrarilor de reabilitare. Obiectivul speologic, cunoscut abia din 1949, a fost reamenajat folosindu-se tehnologii unice în România, printre care si un sistem de iluminat cu LED –uri. Se afla la aproximativ 3 km de Rasnov si 1,5 km de Cetate, la o altitudine de 790 m (intrarea principala). Pestera are doua intrari si cuprinde: galeria care coboara din Poienita Dracului, Sala Mare si galeria care se deschide în Valea Fundata. Traseul este amenajat cu poteci, scari si balustrade din plastic ranforsat cu fibra de sticla. Iluminata cu LED-uri, asemanator ca la Postojna (Slovenia).  Un bilet 10 lei. Sursa:
http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=60409

4. PARCUL NATURAL PUTNA.  Toate speciile de flora si fauna din Parcul Natural Putna vor fi identificate printr-un proiect finantat din fonduri europene. Parcul are o suprafata de 38.204 hectare si a fost înfiintat în 2004. A fost declarat ca Sit de Importanta Comunitara în 2007. Printre categoriile de arii protejate din parc se numara Groapa cu Pini, Strâmtura – Coza, Muntele Goru, Cascada Putnei, Tisita, Padurea Lepsa-Zboina. Parcul Natural Putna asigura protectia si conservarea populatiei viabile de lup, urs si râs. Sursa:

http://www.monitorulvn.ro/monitorul_de_vrancea-2-101073.htm

5. BUSTENI. Primaria din Busteni ne ameninta ca va construi un amfiteatru si o  gradina botanica, un centru polivalent, o sala pentru activitati sportive indoor si a unui pavilion muzical. Proiectul mai prevede amenajarea a trei parcuri (Parcul Contemplativ, Parcul în padurea cu pini si Parcul Central). Sa speram ca vor fi si fapte pe masura.

6. ANTARCTICA. O echipa din Donetsk a urcat pe vârful Vinson pe 27 decembrie. Liderul expeditiei: Serghei Kovalev. Participanti: Elena Vyblova, Serghei Tokarev, Vitali Kutná. Sa speram ca dupa anul nou vom avea vesti bune si de la Coco Popescu. Sursa:

http://www.russianclimb.com/russian/index.html

7. GASHERBRUM II. Expeditia de iarna a lui Simone Moro, Denis Urubko si Cory Richards pe Gasherbrum II sunt in Pakistan. Vor zbura la Skardu pentru aclimatizare. Au obtinut permis pentru ambele varfuri Gasherbrum. Obiectivul principal ramane, insa, Gasherbrum II. Sursa: 

http://www.russianclimb.com/russian/index.html;

http://www.barrabes.com/revista/noticias/2-6872/hoy-parten-gii-simone-moro.html

8. LA PLAGNE. Se intampla si la altii.  Treizeci de persoane au fost evacuate din  telecabinele blocate în aer la La Plagne. Telecabinele au ramas suspendate in aer timp de 70 de minute la 2700m altitudine. Au fost salvati de jandarmeria montana.Sursa: 

 http://lyon.france-webzine.com/news/faits-divers/3233-rhone-alpes-telecabines-en-panne-en-savoie.html

About veteranul1