Ne-am sculat, cum ne-am sculat, caci la musulmani era in desfasurare cea mai mare sarbatoare „Ramadanul” sau „Ramazanul” (in limba turca) si am beneficiat la trei noaptea sau dimineata , cum vreti s-o luati ,de chemarile imamului la rugaciune. Stiti, desigur, ca toate moscheile au in dotare difuzoare care lanseaza semnalul acustic in tot orasul. Si daca nu e suficient, au avut grija turcii sa construiasca moschei la tot pasul. Mergand prin Turcia este imposibil sa nu remarci faptul ca sunt numai moschei,extrem de rar se vede o biserica de alt rit. Am facut o mica deplasare in Ordu ca sa admiram casa ” Pasaoglu Konagi (construita de Pasao?lu Huseyin Efendi in 1896), organizata ca un muzeul etnografic.
Se spune ca ar fost construita cu lemn de pe meleagurile noastre. Are obiecte originale si chiar mai vechi.
Ordu este o localitate asezata pe tarmurile Marii Negre si marginita de dealuri.
Au o telegondola ce urca pe deal la un punct de belvedere.
Cum calatorului ii sta bine cu drumul am dat bice cailor putere ai autocarului pe la 10 si ne-am indreptat spre Trabzon sa admiram Manastirea (hagia) Sf.Sofia, veche manastire bizantina transformata in moschee in 1584.
S-a pastrat intr-un colt o parte cu picturile originale de pe pereti si care se poate vizita.
Când am fost noi chiar era slujba. Bine ca nu a fost nevoie sa ne descaltam. Sunt inca discutii, intrucat autoritatile religioase ar dori ca toata manastirea sa fie moschee si sa dispara frescele ce amintesc de faptul ca la origine manastirea a fost crestina.
Plecam sa vizitam manastirea Sumela aflata in munti. O manastire veche cu haramul Sf.Maria intemeiata in anul 386 dupa Hristos. Se afla la 1200m altitudine si este zidita in stanca.Se zice ca icoana Fecioarei Maria a fost pictata de Apostolul Luca. De la poale pana sus este o poteca buna, dar ce folos ca urci serpentinele si la final afli ca manastirea este inchisa pentru refacere. Ghidul nostru nu prea stia care este situatia, asa ca fraierii au urcat si au obosit degeaba. Manastirea a fost inchisa in 2015 pentru un an ca sa se realizeze lucrari de consolidare, in zona fiind miscari seismice. A devenit loc de pelerinaj in special pentru credinciosii greci si rusi. Am mai intarziat un pic deoarece ghidusul nu isi luase ciorbita. Timp pierdut, intrucat manastirea putea fi vazuta (ceea ce putea fi vazut) si de la poale.
In sfarsit o luam din loc spre Rize. Rize este o localitate renumita in cultura si fabricarea ceaiului. O parte dintre noi au urcat pana la o plantatie de ceai, noi ne-am plimbat prin oras care este destul de mare. Am fost la moschea aflata in centrul orasului si am dat si peste o statuie inchinata ceaiului.
Sa nu uitam ca in acest oras s-a nascut Regep Tayyip Ergodan fost prim – ministru si actualul presedinte al Turciei, omul care a izbutit sa ridice Turcia la un nivel nebanuit.
Cele doua masini de teren din Craiova ne-au depasit din nou pe drum si nu le-am mai vazut. Am aflat, ulterior, ca prima Expeditie româneasca pe un traseu de off-road în Muntii Caucaz s-a încheiat cu bine.
Soseaua ce leaga Ordu de Batumi este construita pe malul marii si este foarte frumoasa, cel putin partea turca. Ajungem la vama si prietenii georgieni ne iau bagajele la control si mai pierdem o ora. Ajungem la hotel in buna traditie a Omniei Turism pe la 23. Mai bine mai tarziu decat niciodata.