Astazi avem o zi intreaga de petrecut in Sankt Petersburg. Dupa o noapte alba trecem la treaba. O noapte alba, vorba vine, de fapt 0 ciudatenie ce se intampla datorita apropierii de Cercul Polar. La ora 23 era lumina, de abia pe la 1 dimineata s-a intunecat, intunecare care a durat pana pe la ora 3. Un fenomen de neuitat. Noroc ca hotelul avea draperii ce nu permiteau patrunderea luminii. Cu ceva ezitari ne indreptam spre un debarcader pentru a face o croaziera pe Neva si canalele sale.
Nu aceasta este nava cu care ne-am plimbat. Omnia ne-a aranjat croaziera cu un vas de nasul nostru.
Mare lucru nu reprezinta aceasta plimbare cu vaporasul. Totusi mai poti sa vezi cateceva pe drumul apelor.
Vasul nostru a cotit pe canale si poporul nu a putut vedea clar crucisatorul Aurora. Calatoria pe ape a durat in jur de o ora, o ora si ceva. Am plecat sa vedem Catedrala Sf. Isaac, punct de referinta turistic.
Un loc de neocolit se afla in imediata apropiere a catedralei.
Avem bilete la Ermitaj, asa ca o luam din loc si ne indreptam spre locul de intalnire cu un ghid al muzeului, de fapt o ghidusa. Facem trap, trap prin salile muzeului si dupa vreo trei ore „scapam”. Liber sa facem ce vrem in oras. Am inceput sa fac pe ghidul pentru consoarta mea avand in vedere ca mai fusesem prin Sankt Petersburg in urma cu vreo 15 ani. Orasul merita mai multa consideratie din partea edililor. Ii lipseste aceea sclipire a marilor aglomerari urbane, parca este un oras obosit ca sa nu zic ponosit. Ma mir de acest lucru pentru ca dupa stiinta mea tarul Rusiei de astazi, domnul Putin, este nascut aici. Deci sa reiau si sa fac cateva recomandari pentru cei care vor merge pentru prima oara la Sankt Petersburk. De neratat Catedrala Sf. Isaac, Ermitajul (cine are timp si ceva bani merita sa vada sala diamantelor si sala aurului), Calaretul de arama, Biserica Kazan
, Biserica Invierea lui Isus.
Daca treceti Neva puteti sa mergeti la Fortareata Sf. Petru si Pavel si la Crucisatorul Aurora. Atentie in Sankt Petersburg folositi cu incredere metroul. Distantele sunt mari, iar numaratoarea stradala este inselatoare. Trecerea de la numarul 2 la numarul 4, de ex. poate sa insemne 100m. Acum ceva trei obiective speciale al caror prag se trece mai rar. Primul este Biserica Smolnii cu un cor de renume mondial,
a doua Lavra Alexandru Nevski (aici puteti sa participati la slujba, veti auzi niste preoti cu voci extraordinare, in special basii pedalisti; am selectat pentru dv. posibilitatea de a asculta cateva cantari bisericesti)
si a treia la indemana tuturor Catedrala armeana Sf. Ecaterina situata pe Nevsky Prospect la nr.40.
Ati remarcat ca nu am spus nimic despre statiile de metrou. La Sankt Petersburg statiile au fost realizate si pentru alte scopuri decat cele de transport. Nu este exclus ca la orele de intrare sau iesire de la serviciu sa gasiti usile de intrare in statii blocate de cei de la metrou pentru a evita aglomeratia excesiva.
Pentru mancaciosi si cei interesati de preparatele obisnuite rusesti la Sankt Petersburg inca gasiti asa numitele Stolovaia, un fel de autoserviri tip” impinge tava”, cu bucate ieftine si bune. Aici nu se servesc bauturi alcoolice.
Ceva politica. La televizor ucrainienii sunt rai. Pe strada am auzit si inteles discutia a doua doamne cam la cinzeci de ani care remarcau ca ucrainienii sunt fascisti. In rest liniste si pace. Veselie, aglomeratie, etc.
Pentru plimbari prin oras aveti la dispozitie trasuri de epoca, iar pentru gadilarea placuta a urechilor puteti auzi cantece interpretate la fierastrau.
Urmeaza o noua noapte alba. Nu mergem sa vedem cum se ridica podurile, deoarece acest lucru se intampla pe 1h30.