Tratatul de la Adrianopol

 2 septembrie 1829 este una din cele mai importante zile pentru natiunea romana, ziua in care s-a semnat Tratatul de la Adrianopol (astazi Edirne). La aceasta data existau doua principate: Moldova si Valahia (Tara Romaneasca) subordonate Imperiului Otoman. De-a lungul timpului luptele dintre Rusia si Imperiul Otoman au avut repercusiuni asupra popoarelor mai mici din zonele de conflict. Au suferit mai mult sau mai putin georgienii, armenii, bulgarii, grecii, romanii, sarbii.

Conflictul armat dintre Rusia si Imperiul Otoman a fost declansat de decizia otomanilor de inchide stramtorile Dardanele si Bosfor. Razboiul a durat intre 1828 si 1829. Trebuie sa remarcam faptul ca Moldova si Valahia nu aveau armata si deci nu au fost parti  Imperiului Otoman cum a fost de pilda Christian Tell. Deci faptul ca Rusia a invadat teritoriile romanesti se datoreaza faptului ca Moldova si Valahia erau parti ale Imperiului Otoman si nu state de sine statatoare. Razboiul a luat sfarsit cu victoria Rusiei si a avut influente pozitive pentru starea celor doua principate romanesti.

 Pacea de la Adrianopol a constituit primul pas spre independenta Principatelor Romane aflate sub dominatia Imperiului Otoman de pe timpul lui Stefan cel Mare si Mircea cel Batran. A fost acceptata infiintarea armatei romane denumita in epoca „straja pamanteana” sau „militia nationala”.

Tratatul a prevazut recunoasterea domniei pe viata a principilor alesi si stabilea hotarul dintre Muntenia si Imperiul Otoman pe talvegul Dunarii. Se restituiau raialele Braila, Giurgiu si Turnu Magurele.

Evident ca Rusia fiind cea care a castigat razboiul a impus otomanilor despagubiri de razboi in valoare de 11500000 de ducati si pentru a fi sigura ca ii si primeste a ocupat Tarile Romane. Armata tarista s-a retras in 1856. Ocupatia a avut si efecte pozitive in sensul ca a fost elaborat si aplicat Regulamentul Organic. Natiunea romana pentru acest lucru va fi vesnic recunoscatoare generalului rus  Pavel Kiseleff.

In esenta trebuie sa recunoastem un adevar istoric rusii nu au cucerit Tarile Romane ca urmare a unui razboi intre parti ci le-au ocupat  ca urmare a conventiei cu suzeranul Moldovei si Valahiei, Imperiul Otoman. In fapt s-a inlocuit dominatia turceasca cu dominatia rusa.

Efectele razboiului asupra Dobrogei au fost catastrofale. Cetatea Harsova a fost distrusa, orasele Constanta, Tulcea si Medgidia au fost aproape distruse in totalitate.

Pentru romanii din Timoc infrangerea otomanilor a condus la trecerea unui judet otoman, la aceea vreme, in cadrul principatului Serbia. Turcii nu s-au opus deoarece Serbia ramanea in cadrul Imperiului Otoman.

Tratatul a stipulat independenta Greciei, autonomia Serbiei, deschiderea stramtorilor Dardanele si Bosfor, accesul rusilor la gurile Dunarii si a fortaretelor Akhaltsikhe si Akhalkalaki din Georgia, suzeranitatea rusa asupra Georgiei si a hanateloe Erevan si Nahicevan. Provinciile Armenia, Kars, Ardahan, Bayazet, Erzurum, Bayburd au fost returnate Turciei. Armenilor ramasi sub stapanirea turca li s-a permis sa se mute pe teritoriile trecute in subordinea Rusiei.

In amintirea celor ce s-au jertfit in razboi in cimitirul catolic din Craiova se afla Monumentul Eroilor rusi din razboiul ruso-turc din 1828-1829. A mai fost ridicat un monument la Braila dar a fost distrus de turci in 1916. Totusi parcul in care se afla monumentul a ramas cu numele de Parcul Monument.

FOTO:www.monumenteromania.ro

About veteranul1