Am parasit Belfastul cu directia Dublin. Ne oprim la locul unde a avut loc o mare batalie intre englezi si irlandezi. Nimic important de vazut. Niste tunuri pe un camp. Probabil ca din punct de vedere istoric are o mare relevanta.
Apoi, programul a cuprins vizita exterioara a sit-ului arheologic Newgrange. O mare teapa. Nu ai ce sa vezi din exterior. Trebuie sa patrunzi in interiorul acestui site. Si partea cea mai interesanta poate fi vazuta numai in dimineata solstitiului de iarna. O fi o mare atractie pentru amatorii de astrologie, religie, etc., dar pentru noi cei ramasi pe dinafara nu a prezentat nimic de retinut. Am fotografiat niste bolovani, despre care nu stiu daca au facut parte din situl respectiv. Vina apartine organizatorului, adica Omnia-turism, care ar trebui sa prevada ori o vizita serioasa la Newgrange ori sa ocoleasca situl. Nu neg importanta obiectivului vechi de 5000 de ani si declarat ca patrimoniu UNESCO, dar sa ajungi aici si sa nu vezi nimic este reprobabil.
Incet, incet ajungem la Dublin. Ghidul local ne-a aratat pe indelete frumusetile orasului. Da, un oras cu un farmec aparte. Am dezlegat si misterul usilor colorate diferit la majoritatea cladirilor. Irlandezii astia sunt mari amatori de stiti voi ce si cand se intorceau acasa era cam greu sa nimereasca locatia exacta, asa ca pentru a evita disputele cu vecinii au vopsit usile de la intrare in culori diferite. Atata lucru se pare ca tineau minte. Cateva statui interesante. Scriitorul James Joyse si ipotetica Molly Malone, pescarita si prostituata, sunt la mare cinste si onorate cum se cuvine. 13 iunie este declarata Molly Malone Day. Este data la care se considera ca murit Molly Malone, 13 iunie 1699. Cunoscutul cantec cu acelasi nume este considerat imnul orasului. O alta statuie interesanta este “Sfera cu sfera”. “Spire of Dublin” sau “Monument of Light” are nu mai putin de 121m inaltime. Cu regret ne indreptam spre hotel.
A doua zi dimineata plecam spre castelul Athlone. Un castel micut cu rol de cetate de aparare.
Si astazi suntem paziti de ostile irlandeze.
Ajungem la Cliff of Moher. Acest loc merita sa fie parcurs cu piciorul o zi intreaga. Ne-a placut la nebunie.
Hai sa prindem castelul Bunratty. Cu castelele astea nu e de glumit. Organizeaza tot felul de banchete si vizitele se scurteaza. Frumusel, nu foarte, foarte. Gargara mare cu muzeul satului din incinta cetatii. Afara de mirosul de turba nu ramai cu mare lucru.
Urmeaza episodul 8.