ALPINE STYLE EXPEDITIONS LTD.
Romania are si ea o companie care se ocupa de organizarea expeditiilor in Himalaya. Initiativa apartine unui binecunoscut alpinist roman, domnul Cosmin I. Andron, si a unui catarator din Hong Kong, domnul
“Geordie” Waiwah Yip. Forma organizatorica din Romania va fi reprezentata prin societatea : ASE SRL.
Evident ca aceasta companie este rezultatul prieteniei dintre cei doi. Au realizat impreuna mai multe ascensiuni din care enumar: un nou traseu pe Le Brevent, un perete din Aguilles Rouges, Fourth Sister in Siguniang, Shishapangma (fara sa atinga varful). Mai multe date despre Cosmin I. Andron gasiti pe: www.cosmin-adron.com, iar despre Geordie pe: www.asiapacificadventure.com sau www.pci-asia.com
Pentru alpinismul romanesc este o binefacere ca exista o astfel de companie. Sunt convins ca sunt multi amatori romani care doresc sa ajunga pe varfurile din Himalaya, de asemenea se vor gasi si sponsori printre firmele din Romania. Una e sa tratezi cu un alpinist roman si altceva e sa discuti cu strainii. Va readuc aminte ca cel putin la prima vedere este destul de simplu sa escaladezi varfurile himalayene. Trebuie sa aveti timp, o conditie fizica buna, echipament, vreme buna si cel mai important sa aveti bani. Sunt conditii simple pentru o expeditie comerciala. Cosmin mi-a facut cunoscute si costurile informative: pentru Cho Oyu – 8000 USD in regim permit share, basic services (varianta economica) sau 14000 USD full board, pentru Ama Dablam in regim, de share-permit basis – 4000 USD sau 5700 (full board), Kanchenjunga in regim permit-share 7850 USD iar pentru Everest (full board) – 31500 USD (prin Nepal) sau 22500 USD (prin Tibet). La acestea trebuie adaugat si costul transportului din Romania in Nepal sau China.
Sigur ca toate aspectele se clarifica intre participanti. Eu sper ca numarul alpinistilor romani care vor ajunge pe optmiari va creste considerabil. Daca as fi fost cu 20 de ani mai tanar fara indoiala ca as fi participat. Cosmin mi-a promis ca vom avea informatii la zi despre eventualele expeditii cu participare romaneasca. Dupa cum stiti eu sunt un destul de bun cunoscator al activitatii alpine din lume, dar mai putin al activitatii alpine de inalt nivel din Romania datorita in special lipsei de transparenta.
Un contact eficient pe:
EMAIL: COSMIN@ALPINE-STYLE.INFO
TELEFON: +40744251397
WEBSITE: WWW.ALPINE-STYLE.INFO
De abia astept sa scriu despre performantele alpinistilor romani.
Se organizeaza expeditii pentru atingerea varfului sau vizita pe un optmiar, pana la o anumita altitudine? Daca persoana care apeleaza la Alpin Style are timp, o conditie fizica buna, echipament, vreme buna si bani, garanteaza organizatorii reusita expeditiei, mai exact urcarea pe varf? Spre exemplu, Kanchenjunga inca n-a fost cucerit de niciun roman…
Nicio expeditie comerciala nu garanteaza reusita deplina, dar daca este sa ne luam dupa statistici procentul de reusita atinge 90%. In privinta Kanchenjunga cred ca vor „racola” unul din alpinistii nostri de top.
Multumesc mult pentru articol! Ramane de vazut daca ‘piata’ din Romania este cu adevarat interesata de astfel de servicii. Expeditia din regiunea Shishapangma din sezonul de toamna 2011 (40 de participanti din care 10 staff si 30 de clienti) a fost organizata de ASE si a fost un proiect destul de complex si care noi credem ca s-a incheiat cu succes.
Pentru Iulian – nici o companie (inclusiv AAI, Adventure Consultants, IMG etc) nu pot garanta urcarea pe varf. Nici un ghid, nimeni si nimic nu pot garanta atingerea unui varf, cu atat mai mult pe un munte de 8000m. Evident ca este rolul fiecarui participant de a determina maximizarea sanselor sale de a atinge varful, rolul ghidului (daca este unul anagajat) de a gestiona riscul si rolul operatorului expeditiiei de a asigura conform bugetului propus calitatea si extinderea respectiva a serviciilor.Restul tine de contitiile meteo, de abilitatile individuale si nu in ultimul rand de sansa. Numele nostru „ASE” deriva dintr-o filosofie pe care o avem despre ascensiuni si despre „reusita”. Noi preferam expeditii cu impact minim de mediu (nu exista impact 0) si cu o atitudine care echivaleaza succesul nu cu atingerea varfului ci cu modul ascensiunii. Nu cred ca este aici locul potrivit ca sa elaborez.
Ce poate o companie sa garanteze sau sa se straduiasca sa ofere la superlativ este calitatea serviciilor si a staffului. Evident ca fiecare alpnist roman ar dori servicii de 5 stele la pret de excursie la Balea ceea ce este imposibil – putem insa oferi pachete ajustate preferintelor clientului, de la minimalist la „full option”. De exemplu daca un client doreste sa urce pe un varf, sa spunem Shishapangma, noi ii putem oferi suportul logistic pentru a incerca aceasta pe oricare dintre versante, pe un traseu clasic sau pe un traseu in premiera, cu sau fara ghizi (roman sau de alta nationalitate), cu suport logistic doar pana in tabara de baza sau pana pe varf, cu sau fara corzi fixe, cu sau fara tabere intermediare (stil expeditionar sau stil alpin), cu sau fara O2, cu sau fara sherpa de varf, cu optiuni culinare minimaliste, obisnuite sau meniu personalizat, etc
Kanch – in aceasta primava din RO vor pleca, cu intentia de a urca pe varf, Horia Colibasanu (Slatina/Timisoara) si Adrian Valean (Sibiu/Cluj) si pana in tabara de baza Justin Ionescu (Bucuresti) ca parte a unui grup international. Momentan nu exista un acord intre acestia si ASE pentru furnizarea de servicii de orice fel.