JURNAL DE CALATORIE-PERIPLU EUROPEAN DE TOAMNA 2011 – 19

GARMISCHPARTENKIRCHEN-20-23 OCTOMBRIE.

Am plecat dimineata din Belfort spre Mulhouse. Schimbam trenul pe ruta Mulhouse – Strasbourg. Sarim in alt tren spre Stuttgart, apoi luam trenul spre Munchen si in sfarsit luam si trenul spre Garmisch Partenkirchen. Sosim pe la ora 14. Luam un taxi spre hotelul care era situate in Partenkirchen.  Garmisch-Partenkirchen este o mica localitate aflata la confluenta raurilor Partnach si Loisach. In 1935 doua comune, Garmisch si Partenkirchen  s-au unit si au format oraselul de astazi. Hitler a pus la cale acest lucru in vederea organizarii Jocurilor Olimpice din 1936. Apar la orizont cele doua varfuri emblematice pentru oras, Alpspitze (2628m) in stanga si  Zugspitze in dreapta fotografiei.       Vacutele sunt la loc de cinste in oras. Poate nu va vine sa credeti dar casutele aflate la marginea orasului au grajduri, numai ca nu sunt vizibile si nu degaja mirosul specific. Vilele din oras au un farmec aparte.             Stapanii casei stau la masa.    In departare Zugsitze. Sa ne delectam cu frumusetile montane.  

Drumul de fier spre  Zugspitze (in germana, Bayerische Zugspitzbahn) este o cale ferata lunga de 19km. Pleaca de la 710m si ajunge pe ghetar la 2588m. De aici un teleferic te duce pe varf. Pentru realizarea traseului s-a folosit o linie cu cremaliera lunga de11,5km. Calea ferata s-a construit intre 1928 si 1930.

In centrul orasului se afla una din primele locomotive ale trenuletului. 

Trenul modern de astazi.

Trecem si pe langa patinoarul Jocurilor Olimpice.

In drum vedem si un vagon vechi de calatori.

Am ajuns si pe ghetar.

Capela de pe Zugspitzplatt. Prin 1930 s-a dorit ca aici sa se inalte cea mai mare biserica din Germania.

                   

Sa trecem un pic si in Austria.

 

Zugspitze este varful culminant din Germania si masoara 2962m. Prima ascensiune cunoscuta apartine locotenentului topograf Josef Naus, geometrului Maier si ghidului montan Georg Deutschl  si s-a petrecut la 27 august 1820. Este insa posibil ca localnicii sa fi ajuns pe varf cu mult inainte. Prima ascensiune de iarna a avut loc la 7 ianuarie 1882 si se datoreaza efortului depus de Kilger, H. si J. Zametzer si H. Schwaiger.       In centrul imaginii se afla varful Daniel care are 2340m si se afla in Austria. Aduce de la departare un pic cu celebrul Matterhorn.

Celebra biserica Sf. Anton.

     

Nemtii au un cult pentru Park Aventura.

  Wank nu are o inaltime mare, masoara numai 1780m, dar de aici perspectiva asupra localitatii Garmisch-Partenkirchen si a lantului Alpilor este magnifica.

Criza cea rea ii determina pe germani sa se cinsteasca.

Cum arata potecile pe Wank.            

Alte imagini din statiune.

    In aceasta vila a locuit 40 de ani celebrul compozitor german Richard Strauss. A fost atat de indragostit de munte si a iubit atat de mult Alpii incat a ompus o simfonie intitulata  „Simfonia alpestra”  in germana „Eine Alpensinfonie”. Nu are nicio legatura de filiatie cu cei doi compozitori vienezi  Johann Strauss (tatal si fiul). In aceasta vila a decedat 1949. Acum aici functioneaza Institutul Richard Strauss.

  Sa mai spuna cineva ca nemtii nu au umor.

Urmeza incheierea.

About veteranul1