1. EVEREST. Se spune ca Muntele Everest este depozitul de deseuri situat la cea mai mare inaltime. În patruzeci de ani, 50 de tone de deseuri, de toate soiurile au fost lasate în urma de catre alpinistii nepasatori la influenta lor asupra mediului. Au fost lansate de catre organizatii private sau guvernamentale mai multe campanii de curatire a muntelui, fara un rezultat deosebit. Guvernul din Nepal a hotarat sa retina 4000$ din costul permisului si il ramburseaza atunci când echipele readuc la baza deseurilor lor. Formula pare sa functioneze, dar resturile ramase de la expeditiile anterioare au ramas pe cel mai inalt varf al planetei. O echipa condusa de celebrul alpinist nepalez ( stabilit in SUA ) Apa Sherpa a plecat din Kathmandu pe 6 aprilie spre Everest pentru a face curatenia necesara. Expeditia are in vedere aducerea la baza a nu mai putin de 5000 kg de deseuri, din care circa 1000 kg din imediata apropiere a varfului. Membrii expeditiei vor primi 1,40$ pentru fiecare kilogram adus de pe munte. Aceasta este a patra expeditie de curatire a Everestului. Sa nu uitam ca Apa Sherpa are o performanta uluitoare, a urcat de 20 de ori pe Everest.
2. KANGCHENJUNGA. Expeditia rusa formata din Bolotov, Totmjanin, Asurly, Frolov si Stangl au fixat corzi pe traseu pana la tabara 1 situata la 6200 m. Si grupul Gavan a sosit in tabara 1.
3. URSII ALTORA. Circa 250 – 300 de persoane au protestat la Laruns în valea Ossau în Pyrénées-Atlantiques impotriva repopularii Pirineiilor cu ursi. Simbolic, pentru ca Laruns a fost primul oras în care Consiliul Local si primarul au deliberat în unanimitate împotriva oricarei incercari de introducere a unui urs. 60% din comunele din Béarn reprezentând 80% din teritoriu au fost împotriva reintroducerii unui singur urs in Pirinei. Nu stiu daca actiunea lor este in intregime justificata, avand in vedere ca numarul lui Mos Martin nu depaseste cifra de 20 de exemplare. La noi nu s-ar intampla asa ceva. Romanii dau lectii de civism europenilor admitand ca ursii sa le calce ograzile, sa-i mai si atace uneori si sa-i omoare, ca altfel se distruge fauna Europei.
4. AVALANSA. Nivelul de risc de avalansa în Muntii Fagaras la peste 1.800 metri este de gradul 5 . În zona Bâlea Lac-Refugiul Cota 2000, stratul de zapada are 223 cm, din care 80 cm zapada proaspata. Între 1.600-1.800 metri, riscul de avalansa este de gradul 3, iar sub altitudinea de 1.600 metri, riscul de avalansa este de gradul 1. Traseul principal de creasta, precum si toate traseele turistice care acced în creasta masivului Fagaras, indiferent de altitudine, sunt închise. Nu exista pericol de avalansa în masivul Ghi?u si pâna la altitudinea de 1.300 de metri în masivele Iezer-Papusa, Piatra Craiului si Leaota. Sursa: http://argesexpres.ro/article_detail.php?idarticle=28902
5. DIN CICLUL URSII DOMINA ROMANIA. Se pare ca, din cauza ninsorilor din ultima vreme, ursii au probleme in gasirea hranei si, de aceea, coboara cat mai aproape de locuintele oamenilor. Astfel un urs a aparut duminica in apropierea schitului Sfanta Ana din apropierea cotei 1400 Sinaia. Sursa:
Realitatea Tv.
6. „PIOLETS D’OR”. Italienii si spaniolii scriu despre „Piolets d’Or”. Articolele seamana izbitor. http://www3.lastampa.it/costume/sezioni/articolo/lstp/398236/ si http://desnivel.com/cultura/el-cuarteto-belga-y-los-giri-giri-boys-comparten-los-piolets-dror-2011