BUDAPESTA DUS-INTORS PE TRASEUL ORADEA-BUDAPESTA-ARAD-TIMISOARA. TIMISOARA

Trenul personal utilizat de noi a facut intre Arad si Timisoara o ora jumatate, cam mult pentru circa 60 de km. In schimb era bine populat cu calatori. Vreme frumoasa, dar vant puternic. Am facut cativa pasi de incurajare pana in Piata Victoriei, la catedrala si opera si ne-am retras la adapostul hotelului. A doua zi, duminica, vantul a incetat si am putut sa ne plimbam in voie prin oras. Urmam calea Dragalina, ca sa ne intalnim mai repede cu Bega.

Misterele revolutiei din ’89 ne determina sa aruncam o privire la locul faptei.O mica placuta aminteste de locul din care se zice ca a pornit revolutia romana.

 Gasim si sediul Episcopiei Banatului

si apoi cladirea Bisericii Mitropolitane ce se inalta semeata in plin centrul orasului.

Una din cele mai frumoase biserici ortodoxe din Romania. In Piata Victoriei se mai afla statuia regelui Ferdinand, o copie a Lupoaicei cu Romulus si Remus, multe tarabe, banuiesc ocazionale, care strica peisajul si aspectul Operei.

 In imediata apropiere se afla si Castelul Huniade, care adaposteste in prezent Muzeul Banatului.

Am remarcat pentru prima data ca vata de zahar se poate face cu diverse arome. Nu stiu cum se face dar punctul de informare turistica este inchis duminica. Oricum si la Timisoara harta orasului e „moca”. Trecem prin Piata Libertatii. In drum: un mesaj „ciudat”.

 

Vedem statuia monumentul Sf.Ioan Nepomuk si Sf.Maria si remarcam multimea de porumbei din piata si de pe acoperisuri.

De altfel Timisoara este plina de porumbei. In Piata Unirii, dupa mine cea mai frumoasa piata a municipiului se vad Catedrala Romano – Catolica

 si vicariatul Bisericii Ortodoxe Sarbe, Palatul Baroc.

Gasim si fosta casa a stramosilor (numai de nume) „Casa Lazarovits”declarata monument istoric.

Dam si peste impunatoarea Sinagoga, aflata in paragina. Putem constata ca desi in Romania au trait foarte multi evrei, totusi cladirile lor de cult sunt lasate in voia sortii.

Nu o avea comunitatea evreilor bani? Nu pot fi reparate decat de mesteri de religie ebraica? Nu-mi dau seama. Mai remarcam casa cu „Pomul Breslelor”. Pacat ca  firma notariala intervine in decor.

Bastionul este renovat si are un aspect placut.

 Langa el se afla Fantana punctelor cardinale.

Pentru ca am avut timp am trecut si prin Parcul „Regina Maria” sa vedem opozitia: statuia veche si cea noua.

 

Pe malul Begai te asteapta terasele sa tragi o bere rece si numeroase bazine de inot. Mai e putin si incepe vara. Se observa unele pregatiri.

 Una peste alta din cele trei orase romanesti prin care am trecut Oradea este de departe cel mai ingrijit si cu o buna expunere a monumentelor sale arhitehtonice. Pe locul doi la ceva departare se situeaza Timisoara si apoi Aradul.

About veteranul1