Pornim voiosi spre centrul orasului Oradea pentru a vedea ce se mai intampla cu Cetatea cea vestita. Sunt ceva lucrari de restaurare incepute, dar mai e mult pana departe.
Daca vreti amanunte accesati: www.cetateaoradea.ro. Langa Cetate se afla in constructie/restaurare Catedrala episcopala ortodoxa. O constructie bine plasata in centrul orasului si de dimensiuni considerabile.
Cam asta a fost Oradea. Un oras placut in care iti doresti sa locuiesti. Caracteristica zilei: multe cladiri se restaureaza.
In apropierea orasului se afla cunoscuta statiune Baile Felix. O mica vizita nu strica. Am luat tramvaiul 3R de langa Casa de cultura si am mers cu el pana la capat la Nuferilor. Costul a doua bilete 3,5 lei. Nu merita sa faceti drumul pe jos. La capatul tramvaiului se gaseste autobuzul pentru Baile Felix. Acesta circula la un interval de 30 de minute. Nu am apucat sa ne desmeticim, dupa coborarea din tramvai, ca am si fost atacati de concurenta. Cu acelasi pret, 2,5 lei de persoana, am ajuns cu masina mica la Baile Felix. Vremea splendida. In statiune nu era foarte multa lume. Nu sunt mari schimbari in bine. Aceleasi constructii gigantice domina statiunea si au aparut doua biserici de lemn in stil maramuresan.
Tonetele cu marfuri ieftine si de duzina strica imaginea statiunii. Am intalnit o veverita simpatica, copaci cu cuiburi de ciori, pesti colorati si broaste testoase.
Un lucru bun, intre Oradea si Baile Felix circula un trenulet. Face cam 30 de minute si costa un bilet numai 2,8 lei. Am notat orarul, poate este de folos cuiva.
Pretul bietului la trenul particular Oradea – Cord?u (via Baile Felix) s-a majorat la 3.5 lei, iar durata calatoriei este de aproximativ 40 minute (Oradea -> Baile Felix si retur Baile Felix -> Oradea). Chiar in mijlocul statiunii Baile Felix, la aproximativ 30 m de bisericuta de lemn din fotografia de mai sus, se gaseste un izvor de apa naturala minerala potabila ce are cam 40 grade (C) dar dupa ce se raceste este foarte buna la gust.